Wat is mindfulness eigenlijk?

Mindfulness is een klinisch bewezen methode die je helpt om stress te verminderen. De principes van mindfulness zijn gebaseerd op de eeuwenoude Boeddhistische filosofie dat de werkelijkheid niet goed of slecht is, maar dat onze gedachten de werkelijkheid als goed of slecht beoordelen. De oordelen die ons menselijke brein aanmaakt, veroorzaken soms positieve gedachten en een gevoel van gelukzaligheid en tevredenheid. Veel vaker echter veroorzaken onze oordelen negatieve gedachten en gevoelens van stress, onrust, frustraties, boosheid, verdriet, afgunst en wanhoop. Het onbewust meegaan in negatieve gedachten kost je zowel fysiek als emotioneel veel energie, en geeft je een naar gevoel op de koop toe. Het is dus zaak om grip te krijgen op dit onbewuste proces. En dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk! Het enige wat je jezelf moet aanleren, is dat je je bewust wordt van al die gedachten in je hoofd die onbelemmerd allerlei oordelen over de werkelijkheid hebben. Weten en onderkennen dat je brein allerlei nutteloze maar stressvolle gedachten produceert met mitsen en maren en ‘als er maar niet dit gebeurt…’ en ‘als anderen maar niet dit of dat denken…’ is de sleutel tot een relaxter leven met minder zorgen en gepieker. Je hoeft verder niets aan die gedachten zelf te veranderen. Het inzien dat je brein dit soort gedachten produceert, is genoeg om je ervan los te kunnen maken en er niet willoos in mee te gaan.

Ik heb stress door slecht slapen / stress door mijn werk / stress door m’n relatie / stress door burn-out / stress door m’n ziekte / stress door chronisch tijdgebrek / stress door schulden. Gaat Karma Kickstart tegen mijn stress helpen?

Karma Kickstart biedt 20 eenvoudige, maar zeer efficiënte oefeningen om stress tegen te gaan en anders, op een meer relaxte manier, met de uitdagingen van het leven om te gaan. Welke stress je ook ervaart… door burn-out, je werk, aandoeningen zoals HSP of hyperventilatie, de relatie met je ex, door geldzorgen, door tijdsgebrek… mindfulness kan je helpen om die stress te verminderen. Alleen… om resultaten te behalen, gaat het niet om het soort cursus wat je volgt. Wat het verschil maakt tussen ‘falen’ en slagen, is je eigen houding. Toen ik de mindfulness-training begon, had ik al zoveel workshops, cursussen en zelfs psychotherapie geprobeerd dat mindfulness echt m’n laatste kans was. Ik ben er toen aan begonnen met het idee: dit is het, dit gaat me beter/rustiger/meer in balans maken. En door mijn voornemen werkte het ook zo. Mindfulness heeft mijn leven totaal veranderd. Niet omdat mindfulness nu zo waanzinnig bijzonder is, maar omdat ik bewust had besloten dat het voor mij zou werken. Als je de discipline niet op kunt brengen om te oefenen, dan gaat geen enkele cursus of aanpak je helpen. Dus ook de mijne niet. Je moet uit de gedachte stappen dat een cursus jou gaat helpen. Dat zal nooit gebeuren. Jij kunt alleen jezelf helpen, met behulp van oefeningen en aanwijzingen. Mindfulness is je gereedschap. Maar jij zult het ter hand moeten nemen en iets moois bouwen. Jezelf helpen doe je door jezelf en je issues serieus te nemen, door diep van binnen te besluiten dat het genoeg geweest is en dat je echte veranderingen wilt doorvoeren, dat je jezelf echt wilt verbeteren en je leven leuker, relaxter en interessanter wilt maken. Je moet de wilskracht hebben. Want dan ook kun je de discipline opbrengen om de oefeningen echt vol te houden. Ik krijg wel eens een enthousiast mailtje van iemand die me dan schrijft: ik ga het proberen, ik ben benieuwd! Hartstikke lief natuurlijk, maar ‘proberen’ en het ‘aankijken’ is niet de juiste houding. Je moet het willen. Je moet mindfulness bewust in je leven willen verankeren… en dan werkt het.
Vraag niet wat mindfulness voor jou kan doen (passief).
Maar vraag wat jij met mindfulness kunt doen (actief).
Zie je het verschil?
Daarom start Karma Kickstart ook met het stellen van doelen: wat wil je bereiken met mindfulness? Mindfulness en Karma Kickstart kunnen alleen voor je werken als je weet waar je het voor doet, want dan ga je er ook echt voor.

Karma Kickstart biedt mindfulness-zonder-zweverigheid: wat bedoel je daar precies mee?

De standaard mindfulness-aanpak legt enorm de nadruk op het belang van mediteren (het neutraal observeren van gedachten die opkomen zonder erin mee te gaan). Maar zelf ben ik na jarenlang mediteren en mindfulness toepassen geen fan meer van het idee dat je moet mediteren om jezelf goed te kunnen voelen. Veel mensen die ’s ochtends een uur of langer besteden aan meditatie, gaan namelijk gewoon net zo hard uit hun dak wanneer zich later op de dag een onvoorziene situatie voordoet. Ze kunnen hun ‘meditatie-rust’ niet meenemen in de dag… en dat vind ik niet bepaald een goed resultaat. Van mij hoef je niet te mediteren, want met Karma Kickstart leer je om mindfulness precies op dat moment in te zetten wanneer je het nodig hebt: in stressvolle situaties in je dagelijkse leven. De cursus houdt rekening met je drukbezette agenda en is zo ontwikkeld dat je mindfulness kunt oefenen met alle bezigheden die je normaal op een dag doet. Je hoeft voor deze oefeningen dus geen tijd apart in te plannen: je oefent om mindful te zijn in alles wat er zich toch al in je leven voordoet.

Hoe lang zal ik over Karma Kickstart doen?

Ik raad je aan om voor elke oefening 3 dagen de tijd te nemen en de betreffende oefening daarna los te laten om jezelf de volgende oefening aan te leren. Stapel de oefeningen dus niet op, maar gun jezelf de tijd om alle oefeningen ‘los’ in te zetten. Zo werk je door alle 20 oefeningen heen in de komende tijd. Als je alle 20 oefeningen gehad hebt, blijf je oefenen met die opdrachten die een optimaal resultaat gaven zodat je deze in je dagelijks leven kunt verankeren. Tijdens het oefenen kun je het beste de volgorde van de oefeningen aanhouden zoals deze in Karma Kickstart staan. Deze volgorde maakt je geleidelijk aan meer en meer vertrouwd met de gewoonte van elke-dag-mindfulness. Maar natuurlijk staat het je vrij om de oefeningen in willekeurige volgorde in te zetten en je deze op die manier eigen te maken.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven oefenen tijdens Karma Kickstart?

Om je te helpen van mindfulness een gewoonte te maken en elke dag opnieuw in je leven toe te passen, word je na aankoop van Karma Kickstart vanzelf lid van Team Marisa, een exclusieve club van Karma Kickstart-kopers. Als lid van Team Marisa krijg je 4 maanden lang wekelijkse extra’s in je inbox om je in de state-of-mindfulness te houden:

 • een hele serie motiverende e-mails die je helpen om Karma Kickstart optimaal voor je te laten werken
 • interessante artikelen, blog posts en talks
 • inspirerende goodies
 • maar liefst 4 maanden lang

Zo weet ik zeker dat je blijft oefenen en mindfulness goed in je leven zult verankeren, waardoor je ook op de lange termijn optimaal voordeel van de oefeningen van Karma Kickstart zult hebben.

Komt Karma Kickstart met een aparte werkboek-PDF?

Karma Kickstart heeft een geïntegreerd werkboek. Als je Karma Kickstart aankoopt, ontvang je dus één PDF met alles erin wat je nodig hebt:

 • de oefeningen
 • huiswerk-opdrachten (werkboek)
 • inspirerende quotes
 • achtergrondartikelen

Is Karma Kickstart ook in papieren boekvorm te verkrijgen?

Ik ontwikkel alleen maar digitale programma’s omdat dit de kosten laag houdt. Het drukken, binden en versturen van papieren boeken kost een hoop tijd en geld, en dan zou mijn programma te duur worden.

Werkt Karma Kickstart wel op mijn computer / tablet / smart phone?

Ja, want voor elk apparaat zijn er gratis programma’s verkrijgbaar waarmee je Karma Kickstart kunt openen. Als je Karma Kickstart aanschaft, krijg je zeer duidelijke, stap-voor-stap instructies met links die je vertellen welk programma je voor welk apparaat nodig hebt en hoe je deze gratis kunt downloaden en installeren. Ook krijg je eenvoudige instructies hoe je Karma Kickstart vervolgens downloadt en opslaat. De meeste apparaten hebben het vereiste programma echter al, dus zeer waarschijnlijk kun je meteen aan de slag met Karma Kickstart.

Hoe installeer ik Karma Kickstart op mijn apparaat?

Hier vind je een uitgebreide handleiding om Karma Kickstart te downloaden en installeren.

Kan ik Karma Kickstart met iDeal betalen?

Ja, je kunt Karma Kickstart makkelijk en veilig met iDeal afrekenen.

Kan ik met credit card betalen?

Als je een credit card hebt, dan kun je via makkelijk en veilig met elke geaccepteerde credit card betalen.

Kan ik met een bankoverschrijving betalen?

Je kunt het bedrag naar mijn bankrekening overmaken. E-mail je verzoek naar marisa@growingmindfulness.nl, dan stuur ik je mijn bankgegevens.

Hoe kan ik vanuit België betalen?

Als je in België woont, kun je op twee manieren betalen:

 • met credit card
 • met Paypal

Als ik via je website betaal, dan word ik heel even doorgestuurd naar Stripe. Wat is dat en kan ik dat vertrouwen?

Stripe is de wereldwijde internet-bank waar mijn bedrijf (Bungalow Publishing Ltd) mee werkt. Dit is een officiële bank die hun betaalservices aan miljoenen internet-bedrijven en online winkels aanbiedt. Wij hebben voor Stripe gekozen omdat deze bank zeer betrouwbaar is en garant staat voor veilige geldtransacties. Na je aankoop krijg je van Stripe een aankoopbevestiging.

Hoe werkt de geld-terug-garantie?

In bepaalde omstandigheden krijg je je geld terug na aanschaf van Karma Kickstart.
Lees hier de algemene voorwaarden
Wat je je moet realiseren, is dat mindfulness z’n eigen tempo heeft. Ik heb heel veel mensen meegemaakt die vlak na het volgen van de standaard mindfulness-training of na het volgen van mijn Karma Kickstart programma geen verschil merkten. Pas na enkele maanden begon hun denken echter fundamenteel te veranderen, en konden zij zich meer ontspannen en meer openstaan voor leven in het nu. Vaak is stress zo’n langdurig onderdeel geweest van hun leven, dat het tijd kost om die stress los te laten. Ik weet uit jarenlange ervaring met mijn klanten dat mindfulness altijd werkt, en dat het voor iedereen werkt. Maar mensen die door stress enorm verkrampt zijn en moeite hebben met loslaten, hebben ook moeite met het toelaten van mindfulness en het toelaten van ontspanning. Het is een state-of-mind die zij niet gewend zijn, en dus heeft het tijd nodig om mindfulness toe te laten en z’n werk te laten doen. Ik raad klanten altijd aan om geduldig met zichzelf te zijn en de tijd te nemen voor mindfulness. Een klein kind kan ook niet opeens in een week tijd lopen, dat gaat met vallen en opstaan, met heel veel geduld en heel vaak oefenen. Zo werkt het ook met mindfulness. Je moet bereid zijn er tijd in te steken en jezelf tijd te gunnen. Maar dan werkt het… ook voor jou.

Wat is jouw achtergrond, Marisa?

Ik heb tien jaar lang mijn eigen reclamebureau in Amsterdam gerund. Mijn reclamecarrière leverde me een goed salaris op, maar ook chronische stress. Dit mondde uit in een schildklierziekte, een oogziekte, spierkrampen, huidaandoeningen en depressie en zorgde er zelfs voor dat ik jarenlang niet meer ongesteld werd. Pas in het laatste jaar van mijn carrière begon het me te dagen dat er een link moest zijn tussen de stress van de zakelijke opdrachten en mijn vicieuze tour langs de behandelkamers van psychologen en specialisten. Van de ene op de andere dag besloot ik dat het genoeg was. Ik stapte uit mijn eigen bedrijf en met wat spaargeld op de bank kon ik mijn geluk niet op: eindelijk vrij! Maar die opluchting was van korte duur. Binnen no-time viel ik terug in negatieve gedachten over mezelf en mijn leven, dat nu – zonder werk, carrière en maatschappelijk aanzien – natuurlijk nooit meer ‘goed’ zou komen. Gelukkig besefte ik toen dat ik die stress veroorzaakte, niet de omstandigheden in de buitenwereld. En zo kwam ik op het idee om een mindfulness-training te volgen en mijn bovenkamer voor eens en altijd op orde te krijgen. Sinds dat besluit is mijn leven onherkenbaar veranderd. Ik ben schrijver geworden en mijn mindfulness-boeken zijn in binnen- en buitenland bestsellers. Ik ontwikkel super-betaalbare digitale mindfulness cursussen, ik blog gratis en voor niets voor vooraanstaande tijdschriften en websites en bied cliënten individuele begeleiding zodat zij op een mindful manier belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren. Van al mijn aandoeningen is geen spoor meer te bekennen en oh ja, ik word ook weer elke maand gewoon ongesteld 🙂

Inmiddels pas ik mindfulness al meer dan tien jaar full-time toe in mijn eigen leven en help per jaar duizenden klanten om al het goede mindfulness in te zetten in hun leven.

 • ik heb de standaard, 8-weekse mindfulness-training gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik heb alle boeken gelezen die er over mindfulness verschenen zijn
 • ik heb alle boeken over Boeddhisme gelezen
 • ik heb een intensieve mindfulness-verdiepingstraining gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik volg allerlei workshops en trainingen in binnen- en buitenland (o.a. National Achievers Congres Melbourne van Tony Robbins en Enlightened Warrior Training Camp van T. Harve Eker)
 • ik ga regelmatig naar internationale congressen over mindfulness (geleid door o.a. de Dalai Lama en Eckhart Tolle)
 • ik geef presentaties over mindfulness
 • ik heb twee internationaal uitgegeven bestsellers over mindfulness geschreven
 • ik heb een Engelse mindfulness-roman geschreven
 • ik heb jarenlang van diverse meditatiegroepen in Nederland en Nieuw-Zeeland deel uitgemaakt
 • ik run al jarenlang mijn eigen websites over mindfulness
 • ik schrijf talloze artikelen en blog posts over mindfulness voor mijn eigen websites en andere vooraanstaande websites
 • ik ontwikkel effectieve digitale mindfulness-programma’s
 • ik begeleid individuele klanten die met een specifiek issue worstelen

Jij bent geen psycholoog… is het volgen van jouw mindfulness-cursus dan wel verantwoord?

De psychologie zoals wij het kennen bestaat slechts sinds eind 1800 en staat feitelijk nog in de kinderschoenen. Veel behandelingen die in de loop van de afgelopen eeuw standaard waren, zijn inmiddels verboden omdat onderzoek aantoonde dat deze juist enorm schadelijk waren (lobotomie, electroshocks, waterbehandeling) en ontelbare mensen leed hebben berokkend. Dat iemand psychologie heeft gestudeerd en de inzichten van nu toepast, garandeert dus helaas geen kwaliteit. Niet alleen omdat behandelingen die nu in zijn, over twintig jaar afgeschaft worden door voortschrijdend inzicht (foutje, bedankt!), maar ook omdat psychologen gewone mensen zijn zoals jij en ik die zich enorm kunnen vergissen. Wist je dat artsen en psychologen als beroepsgroep wereldwijd het vaakst verslaafd zijn aan verdovende middelen en het vaakst zelfmoord plegen? Iedereen die in een ziekenhuis werkt zal je kunnen vertellen dat de psychiaters en psychologen de grootste nut cases zijn die er rondlopen 🙂 Ik ben zelf meerdere keren onder behandeling van psychologen geweest, die elk detail over mijn jeugd en opvoeding naar boven visten, maar mij niet van m’n chronische stress af konden helpen. Ga je naar een psychiater, dan krijg je steevast anti-depressiva voorgeschreven waar je vervolgens dusdanig emotioneel verslaafd aan raakt dat je nooit meer zonder durft, uit onzekerheid en angst voor terugval.
Wat deden mensen met psychologisch leed voordat de moderne psychologie z’n intrede deed? In de duizenden en duizenden jaren vòòr de moderne psychologie gingen mensen voor emotionele hulp te rade bij… elkaar. Niemand noemde het psychologie, maar iedereen maakte dingen mee in het leven die wijze lessen opleverden waarmee ze anderen hielpen. Vaak was het de stam-oudste, een priester of een spiritueel persoon. En op basis van dat oeroude principe werk ik. Mijn ervaringen met auto-immuunziekte, chronische stress, depressie, falende psychologische hulp en met – later – de helende kracht van mindfulness, hebben mij belangrijke inzichten opgeleverd die ik deel met anderen. Gewoon zoals de mensheid dat tot 1900 gewend was. Zeg nou zelf: zou je je ziel liever blootleggen aan een 25-jarige slungel die nog nat is achter de oren, zich krampachtig aan verstikkende protocollen houdt en meer tijd steekt in het schrijven van rapporten dan in de problemen van zijn cliënten, of aan een persoon die al een halve eeuw meegaat, alles zelf aan de lijve heeft ondervonden, de wijze lessen heeft gedistilleerd, zichzelf vervolgens uit oprechte interesse jarenlang getraind heeft in mindfulness en boeddhisme en jou van je stress af kan helpen door je te leren nuchter na te denken in plaats van trendy therapieën op je uit te testen?

Wat vinden anderen van je werk en aanpak?

Zowel professionals als klanten uit heel Nederland en België zijn super enthousiast over mijn mindfulness-aanpak. Dus als je niet zomaar van mij aan wilt nemen dat mijn manier van mindfulness beter is, lees dan maar eens wat anderen over mijn werk zeggen, en wat een enorme positieve impact mijn mindfulness kan hebben op je leven.

Lees hier een verzameling uitspraken van anderen

Ik heb hier een hele kleine selectie van uitspraken van anderen – uit emailtjes en reviews die ik regelmatig krijg:

“Zo goed! –Linda

“...ik voel me meteen beter” –Hetty

“Ik vind het erg goed werken” –Jan

“Heel makkelijk toepasbaar” –Sylvia

“Marisa's mindfulness-aanpak heeft me weer hoop en kracht gegeven” –Jan

“Ik ben heel erg blij met Karma Kickstart” –Christel

“Ik zit nu een stuk beter in mijn vel!” –Sonia

“Bedankt voor al je mooie werk! Super!” –Astrid

“Wat ben ik ontzettend blij dat ik Marisa heb leren kennen!” –Sandra

“Van harte aanbevolen aan iedereen die een evenwichtiger en gelukkiger leven wilt” –Stephen

“Enorm toegankelijk” –Marijke

“Openhartig en met verfrissende humor” –Lonneke

“Toegankelijk, toepasbaar en herkenbaar” –Lieke

“Heeft mindfulness uit de “vaag en zweverig”-hoek weten te halen” –Irene

Waarom zou ik jouw e-cursus doen en niet de 8-weekse mindfulness-training in een groep?

In de standaard mindfulness-training moet je maar liefst 5 verschillende meditaties van elk 30 tot 45 minuten aanleren, en daar moet je vervolgens elke dag opnieuw tijd voor vrijmaken. Je moet dus je taken van de dag om de beoefening van mindfulness heen plannen, maar waar haal je elke dag 45 minuten vandaan als je je carrière met de zorg voor een gezin combineert en ook een een beetje sociaal leven erop na wilt houden? Ik vind dat niet realistisch, om eerlijk te zijn. Iedereen die een beetje een normaal leven leidt, met werk, met kinderen, met een partner, met ouders die steeds meer verzorging nodig hebben, met vriendschappen die onderhouden moeten worden, met talloze sociale verplichtingen… heeft toch helemaal geen tijd om urenlang te mediteren en het hele bestaan op de beoefening van mindfulness in de richten? Het resultaat is dan ook dat niemand na voltooing van de standaard training die lange, vaak confronterende meditaties blijft doen, en dus weer net zo hard terugvalt in de oude, inefficiënte manier van denken en doen. Zonde van die 8 weken die de standaard training duurt, en superzonde van die 400,00 tot 600,00 euro die de training kost. Je steekt er veel tijd en moeite in, maar uiteindelijk voel je je weer net zo opgejaagd en gestrest als voor de training… alleen maar omdat de meditaties domweg niet vol te houden zijn.
Daarom heb ik voor mijn klanten en followers een totaal andere mindfulness-aanpak ontwikkeld: no-nonsense-mindfulness met praktische oefeningen die je makkelijk kunt inzetten en waarmee je voorkomt dat je in elke willekeurige gedachte meegesleurd wordt. Mijn mindfulness is een soort van huis-tuin-en-keuken-mindfulness. Zeker niet zo ‘verheven’ als de officiële training, maar wel vele malen effectiever. Want de duizenden mensen die mijn aanpak hebben gevolgd, hebben van mindfulness echt een gewoonte gemaakt. Dat betekent dat ze mijn oefeningen elke dag opnieuw inzetten en daar enorm veel profijt van hebben. Het kost hen geen enkele moeite, de mindfulness oefeningen passen zich immers aan hun dagritme aan.

Hoe kan het dat jouw e-cursus zoveel voordeliger is dan de 8-weekse mindfulness-training?

Ik heb Karma Kickstart één keer ontwikkeld en bied deze effectieve cursus nu aan talloze mensen aan, zonder daar zelf nog tijd in te steken. Vandaar dat ik mijn werk goedkoper kan aanbieden dan mindfulness-trainers, omdat zij elke keer opnieuw hun uren in het live onderwijzen van mindfulness aan groepen moeten steken. De tijd die ik uitspaar, besteed ik aan het ontwikkelen van nieuwe e-cursussen, het ontwikkelen van motiverende extra’s voor de leden van Team Marisa, het up-to-date houden van mijn website, het schrijven van uitgebreide blog posts voor mijn website en voor andere websites, het schrijven van magazine-artikelen en boeken over mindfulness en het schrijven van romans waarin mindfulness een grote rol speelt.

Ik heb al zoveel geprobeerd zonder duurzame resultaten, waarom zou Karma Kickstart mij wel kunnen helpen?

Als je niet lekker in je vel zit, is de kans groot dat je van alles geprobeerd hebt om je leven op orde te krijgen: van Neurolinguistic Programmeren tot Acceptance & Commitment Therapy en van Reiki tot het lezen van de Tarotkaarten. Misschien heb je zelfs de standaard (en vooral peperdure) mindfulness-training gevolgd. En ja, natuurlijk voelde je je op dat moment kiplekker en beloofde je jezelf aan het einde van weer zo’n cursus of therapie dat je alles wat je had geleerd echt zou volhouden! Tot… het echte leven zich weer aan je opdrong en van al je goede voornemens nauwelijks iets terechtkwam, waardoor je je nog een tandje gestrester en ongelukkiger voelde. De oefeningen van mijn digitale Karma Kickstart Cursus helpen je om rustig en evenwichtig te blijven middenin de hectiek van je leven, dus tijdens stressvolle gebeurtenissen. Mijn oefeningen plooien zich naar de situaties die zich in jouw specifieke leven voordoen. Waardoor je al tijdens de eerste week oefenen zult zien dat je mijn mindfulness-oefeningen kunt inzetten precies wanneer jij het nodig hebt. Met mijn aanpak hoef je geen tijd vrij te maken om te mediteren, maar oefen je de hele dag door. Zo ontwikkel je de gezonde gewoonte van elke-dag-mindfulness waardoor het effect van mijn eenvoudige maar super-effectieve oefeningen wel duurzaam is en nog jarenlang doorwerkt.
Maar de meest belangrijke factor om een cursus te laten ‘falen’ of slagen, is je eigen houding. Als je de discipline niet op kunt brengen om te oefenen, dan gaat geen enkele cursus of aanpak je helpen. Dus ook de mijne niet. Je moet uit de gedachte stappen dat een cursus jou gaat helpen. Dat zal nooit gebeuren. Jij kunt alleen jezelf helpen, met behulp van oefeningen en aanwijzingen. Mindfulness is je gereedschap. Maar jij zult het ter hand moeten nemen en iets moois bouwen. Jezelf helpen doe je door jezelf en je issues serieus te nemen, door diep van binnen te besluiten dat het genoeg geweest is en dat je echte veranderingen wilt doorvoeren, dat je jezelf echt wilt verbeteren en je leven leuker/relaxter/interessanter wilt maken. Je moet de wilskracht hebben. Want dan ook kun je de discipline opbrengen om de oefeningen echt vol te houden. Ik krijg wel eens een enthousiast mailtje van iemand die me dan schrijft: ik ga het proberen, ik ben benieuwd! Leuk natuurlijk, maar ‘proberen’ en het ‘aankijken’ is niet de juiste houding. Je moet het willen. Je moet mindfulness bewust in je leven willen verankeren… en dan werkt het.
Vraag niet wat mindfulness voor jou kan doen (passief).
Maar vraag wat jij met mindfulness kunt doen (actief).
Zie je het verschil?
Daarom start Karma Kickstart ook met het stellen van doelen: wat wil je bereiken met mindfulness? Mindfulness en Karma Kickstart kunnen alleen voor je werken als je weet waar je het voor doet, want dan ga je er ook echt voor.

Er is zoveel gratis mindfulness online te vinden, waarom zou ik voor jouw e-cursus kiezen?

Natuurlijk is er online veel gratis mindfulness te vinden. Alleen… dit zijn vaak meditaties waar veel van mijn klanten geen tijd voor hebben. Ook hebben zij geen tijd om urenlang het web af te grazen op zoek naar nuchtere oefeningen die hen helpen met de issues waar zij mee zitten. Mijn klanten willen een evenwichtig geheel aan zorgvuldig samengestelde oefeningen die bewezen effectief zijn, zodat zij kunnen vertrouwen op de beste kwaliteit om langdurige resultaten te kunnen bereiken. Ook kiezen zij er bewust voor om met mij te werken, omdat ik niet alleen een mindfulness expert ben, maar ook onder chronische stress, depressie en fysieke aandoeningen heb geleden. Ik begrijp precies waar mijn klanten mee worstelen, omdat ik heb meegemaakt wat zij nu meemaken.

Waarom zou ik geld voor een PDF betalen?

Je betaalt niet voor de PDF, maar voor mijn jarenlange ervaring en inzichten in de mindfulness-filosofie. Ik pas mindfulness al meer dan tien jaar full-time toe in mijn eigen leven en help per jaar duizenden klanten om al het goede mindfulness in te zetten in hun leven.

 • ik heb de 8-weekse mindfulness-training gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik heb alle boeken gelezen die er over mindfulness verschenen zijn
 • ik heb alle boeken over Boeddhisme gelezen
 • ik heb een intensieve mindfulness-verdiepingstraining gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik volg allerlei workshops en trainingen in binnen- en buitenland (o.a. National Achievers Congres Melbourne van Tony Robbins en Enlightened Warrior Training Camp van T. Harve Eker)
 • ik ga regelmatig naar internationale congressen over mindfulness (geleid door o.a. de Dalai Lama en Eckhart Tolle)
 • ik geef presentaties over mindfulness
 • ik heb meerdere internationaal uitgegeven bestsellers over mindfulness geschreven
 • ik heb een Engelse mindfulness-roman geschreven
 • ik heb jarenlang van diverse meditatiegroepen in Nederland en Nieuw-Zeeland deel uitgemaakt
 • ik run al jarenlang mijn eigen websites over mindfulness
 • ik schrijf talloze artikelen en blog posts over mindfulness voor mijn eigen websites en andere vooraanstaande websites
 • ik ontwikkel effectieve digitale mindfulness-programma’s zoals Karma Kickstart en het Growing Mindfulness ABC
 • ik begeleid individuele klanten die met een specifiek issue worstelen via mijn Guided Teaching Intensive programma

Is GrowingMindfulness.nl niet gewoon een commercieel bedrijf dat op mijn geld uit is?

Nee, integendeel. GrowingMindfulness.nl is een mini-bedrijf dat mijn man en ik vanuit onze kleine cottage in Nieuw-Zeeland runnen. Ondanks dat het een bescheiden business is, wordt de website wel professioneel gerund omdat wij beiden jarenlang onze eigen reclamebureaus in Amsterdam hebben geleid en dus veel ervaring hebben in het professioneel met klanten en toeleveranciers omgaan. Maar verwacht bij Growing Mindfulness geen Raad van Bestuur, een verkoop- en marketingafdeling, een call center in India en een telefoonservice die 24 uur per dag te bereiken is. Sterker nog, je kunt ons helemaal niet bellen omdat wij – aan de andere kant van de wereld – op één oor liggen als het in Nederland dag is 🙂 Betekent dit dat je ons niet kunt bereiken als je hulp nodig hebt? No worries, mate! Juist omdat ons bedrijf bescheiden van formaat is, is elke klant voor ons mega-belangrijk. En dus krijg je van ons de hoogste vorm van persoonlijke, mindful aandacht: als je me mailt met een probleem of een vraag, dan beantwoord ik zelf je mailtje. Je krijgt dus geen geautomatiseerd antwoord of een voorgekookt mailtje van een of andere verkoopmanager… je hebt altijd direct contact met mij of Arjan. Wij beantwoorden je vragen, wij helpen je om je PDF-cursus te downloaden en op te slaan als het niet wil lukken, wij sturen je een factuur als je boekhouder daar om vraagt. Het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van het wonder van email, want flessenpost is tegenwoordig nogal onbetrouwbaar 🙂 Natuurlijk vinden we het ook super als je ons alleen maar mailt om te zeggen dat je onze cursus zo tof vindt. Graag tot mails dus!

Hoe kan jouw aanpak zo eenvoudig zijn en toch effect hebben?

De standaard mindfulness-training legt veel nadruk op mediteren. Mediteren is het nuchter observeren van alle gedachten die in je hoofd opkomen, zonder mee te gaan met de inhoud van die gedachten. Je leert dus je gedachten (en alles wat ze je vertellen) met een gezonde afstand te bekijken, zonder erdoor beïnvloed te worden zoals kwaad of verdrietig worden. Je denkt alleen: ‘hee, dit is weer een negatieve gedachte over mijn vervelende jeugd’. En vervolgens laat je die gedachte weer gaan, zonder erover te gaan piekeren. Ondanks het klinisch bewezen feit (en mijn eigen ervaring) dat mediteren je geest rustig maakt, heb ik ondervonden dat ik hetzelfde effect kan bereiken door mindful te zijn in alles wat ik op een dag doe… van mindful afwassen tot mindful e-mailtjes beantwoorden. Sterker nog: ik heb ervaren dat mindfulness op deze manier veel effectiever is, omdat het een gewoonte wordt die in alles wat je doet doordringt. Zo houd je je stresslevels te allen tijde laag, in alle omstandigheden… en dus niet alleen als je op een meditatiekussentje zit. Op deze manier, met elke-dag-mindfulness, veranker je mindfulness volledig in je dagelijkse bezigheden, en daardoor garandeert mijn aanpak langdurige resultaten. Want de gewoonte van mindfulness zorgt ervoor dat je mindfulness ook vanzelf inzet als je je gestrest voelt, zodat je meteen op dat moment weer afstand kunt nemen van negatieve gedachten, en je stresslevels laag kunt houden.

Ik heb een andere vraag...

Stuur je vraag gerust naar mij via de contact pagina