MINDFULNESS OEFENINGEN: je struikelt erover omdat iedereen tegenwoordig ‘in het nu’ moet zijn. Desondanks zien we steeds meer mensen – voornamelijk vrouwen met kinderen en een carrière – zich elke dag opnieuw drie slagen in de rondte werken om al hun taken op tijd af te krijgen. Laat staan dat ze tijd hebben om regelmatig in hun gezondheid te investeren met ontspannende mindfulness oefeningen. Toch kan het… en in dit artikel ga ik je precies uitleggen hoe.

Als je wilt weten hoe ook jij, ondanks je hectische leven, toch op een makkelijke manier èn elke dag opnieuw innerlijke rust kunt vinden, neem dan even 2 minuten de tijd om verder te lezen. Want dit artikel zou wel eens de meest belangrijke wending in je leven kunnen betekenen.

Of download nu meteen mijn nieuwste e-boek wat ik je geheel gratis aanbied en waarin je leest hoe mijn unieke mindfulness-aanpak ook jouw leven een positieve boost kan geven.


Hallo, ik ben Marisa Garau en misschien ken je me van mijn twee internationale bestsellers: Haal Meer Uit Je Leven Met Mindfulness en Haal Meer Uit Je Dip Met De Power Van Mindfulness. Al meer dan 8 jaar denk, droom, doe en adem ik mindfulness, nadat ik in 2005 emotioneel volledig aan de grond zat en burnout kreeg.

Mindfulness Oefeningen Maker Marisa Garau

Gelukkig ben ik er inmiddels stukken beter aan toe en schrijf talloze artikelen, guest blog posts en effectieve online programma’s gebaseerd op down-to-earth-mindfulness: geschikt voor iedereen met een Westers – dus drukbezet – leven.

Wat mij anders maakt dan alle andere mindfulness-masters, is dat je bij mij mindfulness-zonder-zen-gedoe kunt aanleren.

Zo ontwikkel ik zeer praktische, no-nonsense mindfulness oefeningen die zich aan jouw leven aanpassen… hoe druk of intens dat leven ook is. Ik heb er enorm plezier in om mindfulness voor iedereen toegankelijk te maken, juist omdat ik zo goed snap dat jij helemaal geen tijd hebt om je aan de standaard mindfulness-aanpak (inderdaad, die met die ellenlange zitmeditaties) te houden.

Tot m’n 37e leidde ik precies dat hectische leven waarvan jij je ongetwijfeld ook wel eens afvraagt waar je het in godsnaam allemaal voor doet.

Het leven lijkt vaak niets meer dan een opeenvolging van benauwende verplichtingen: kinderen aankleden, haastig ontbijten, naar school racen, dan naar je werk rennen, daar de hele dag ad hoc taken afwerken en brandjes blussen, tussen de middag even snel een boterham naar binnen proppen, de kinderen ophalen –met de stress in je lijf omdat ’t verkeer muurvast zit, aargghh! Hup, nog even langs de supermarkt, koken, de kinderen douchen en in bed stoppen… en dan aan die berg huishoudelijke klussen beginnen.

Aan het eind van de dag ben je blij als je nog een uurtje voor de tv kunt hangen voordat je doodmoe je bed inrolt…

Wat bij mij ook speelde, was dat ik me na elke overvolle dag leeg en schuldig voelde:

 • schuldig omdat ik toch weer niet alles af gekregen had die dag
 • schuldig omdat ik mij partner toch weer niet de aandacht had gegeven die hij verdiende (ik had braaf ‘ja’ en ‘nee’ geknikt tijdens het avondeten maar zijn verhalen niet echt gehoord)
 • schuldig omdat ik in het weekend te afgedraaid was om met mijn vrienden af te spreken
 • schuldig omdat ik moeite had om mijn relaties gezond te houden vanwege mijn HSP
 • schuldig omdat ik me niet meer goed kon concentreren en mijn werk als een steeds grotere opgave ervoer

De power van mindfulness

Mijn leven veranderde dramatisch nadat ik mijn eerste mindfulness-training had gevolgd. Maar dat kwam omdat ik net ervoor mijn carrière als eigenaar van een goedlopend reclamebureau aan de wilgen had gehangen en m’n burnout me dwong om even geen nieuwe carrière move te maken.

Mindfulness had me vanaf de eerste kennismaking meteen in haar greep en ik heb er dankbaar mijn werk van gemaakt. Want het is een manier van leven waar ik nog lang niet op uitgekeken ben (ik heb zelfs een mindfulness-roman geschreven). Maar ik besef heel goed dat van mindfulness je werk maken niet het pad voor iedereen is… als je ’t al zou willen.

Maar wat de meeste vrouwen wèl degelijk willen, is negativiteit uit hun leven te bannen en meer balans en innerlijke voldoening creëren.

Het gekke is dat je dan uit precies… één optie kunt kiezen: de standaard 8-weekse mindfulness-training volgen. En dat is jammer. Want ondanks alle juichverhalen in de (internationale) media over de geweldige resultaten van de mindfulness-training, vallen deze in het echte leven nogal tegen. Ik zal je uitleggen hoe dat komt.

Waarom de standaard mindfulness oefeningen niet zulke goede resultaten geven

Mijn mindfulness-trainer organiseerde na voltooing van onze training zo nu en dan terugkom-ochtenden zodat we samen konden mediteren. Wat mij tijdens die ochtenden opviel, was dat mijn mede-cursisten (althans, die enkelen die kwamen opdagen) nog net zo gestrest en onevenwichtig waren als toen ze de training begonnen.

Later, toen ik mijn duizenden lezers in binnen- en buitenland een enquete stuurde met de vraag of zij baat hadden bij de mindfulness-training en/of het lezen van mijn boeken, ontdekte ik dat iedereen mindfulness een ontzettend mooi concept vindt… maar dat slecht enkelen van ons het echt in het dagelijkse leven toepassen. Dit ondanks het feit dat zij zeer positieve ervaringen hadden op het moment dat zij mindfulness aanleerden.

Iedereen vindt mindfulness dus geweldig en staat volledig achter de principes… maar niemand schijnt het daadwerkelijk in te zetten.

De reden om mindfulness toch maar niet te oefenen en toch maar niet te gebruiken in veeleisende, stressvolle situaties, is dat niemand die eindeloos saaie mindfulness-meditaties wil doen!

In de Flow Mindfulness Special (najaar 2014, pagina 29) schreef Flow-editor Nina Siegal dat zij het dagelijkse meditatie-uurtje na de mindfulness-training meteen overboord zette: “Maar toen ik de cursus eenmaal had afgerond, kon ik al snel de discipline niet meer opbrengen om elke dag te mediteren. Want het leven dendert gewoon door en zonder de vaste structuur van de dagelijkse meditatie, vergat ik helaas ook om de tijd te nemen – zelfs geen minuutje! – om naar binnen te kijken.”

In hetzelfde nummer schrijft hoofdredactrice Irene Smit: “Inmiddels heb ik me verdiept in heel veel aspecten van mindfulness. (…) Zen of in balans ben ik zeker niet. Ik mediteer bijna nooit en ik trap nog steeds in al mijn zelfde valkuilen.”

Let wel: Nina en Irene werken voor een magazine over mindfulness, ze zijn dus beiden professioneel met mindfulness bezig. Als zij de traditionele aanpak al niet volhouden… hoe moeten al die duizenden vrouwen, die niet met mindfulness werken, het dan voor elkaar krijgen?

Dit is een probleem dat tot mijn grote verbazing door geen enkele mindfulness-trainer erkend wordt.

Zelfs mijn goede vriendin Lonneke, die een succesvolle mindfulness-praktijk runt maar tevens de ervaring heeft dat haar klanten na het voltooien van de mindfulness-training rap terugvallen in hun oude, inefficiënte gedrag omdat ze geen tijd hebben om te mediteren en hun denken te observeren… zelfs Lonneke houdt vast aan het belang van de mindfulness-meditaties omdat ze mindfulness zonder meditaties niet echt mindfulness vindt.

Natuurlijk respecteer ik haar opvatting. Maar omdat ik toch geen trainer ben, hoef ik me ook niet aan de heersende conventies te houden. Zo heb ik de vrijheid om mindfulness in te zetten zoals ’t mij en mijn duizenden followers wèl uitkomt.

Of ’t nu officieel mindfulness heet of niet… als het maar de kwaliteit van je leven verbetert: met meer grip op negatieve gedachten, meer grip op stress en overspannen emoties, meer overzicht, meer innerlijke rust en meer levensplezier.

Er zijn een aantal redenen waarom de gewone mindfulness cursus voor veel mensen bijna niet haalbaar is:

1. Een inflexibel trainingsschema

De gewone mindfulness-training vereist dat je elke week, 7 weken lang, maar liefst 2,5 uur aanwezig bent in de groep om samen te leren mediteren. Dit is voor veel vrouwen (en mannen) een onoverkomelijke barrière als ze full-time werken en ook de zorg voor hun kinderen hebben.

2. Onrealistisch veel huiswerk

Eenmaal thuis moet je minstens een uur aan de training besteden. Niet per week… maar elke dag! Je bent dagelijks 15 minuten aan het schriftelijke huiswerk kwijt waarin je observaties, gedachten en ervaringen moet opschrijven. En je moet ook elke dag een meditatie doen (zitmeditatie, loopmeditatie, bodyscan-meditatie of een serie yoga-meditaties) die 45 minuten duurt.

3. Overspannen mede-cursisten

De trainer beoordeelt of geïnteresseerden psychisch niet teveel met zichzelf in de knoop zitten om mee te doen aan een groepstraining. In de praktijk echter worden er mensen toegelaten die ernstige psychische problemen hebben. Zo zat er in mijn groep een jonge vrouw die volledig overspannen was en alleen maar kon huilen. Als je niet gewend bent om met psychisch zieke mensen om te gaan, is dit beangstigend en dus niet zo bevorderlijk voor de ontwikkeling van innerlijke rust.

4. Verplichte stilte-dag

Als klap op de vuurpijl moet je in de 8e week een hele zondag vrijhouden om volledig in stilte door te brengen en alle meditaties met de groep en trainer te doen. In mijn groep resulteerde dit in een mindless scheldpartij tussen cursisten die elkaars bloed wel konden drinken – so long voor de beloofde diepte-ontspanning…

Begrijp me niet verkeerd: de mindfulness-training werkt heel goed voor mensen die tijd en discipline hebben. Maar voor alle anderen is het een behoorlijke grote opgave om deze training te volgen omdat het veel tijd vraagt en extra druk geeft door de vaak stressvolle dynamiek in de groep. Ook zijn de mindfulness meditaties lang niet voor iedereen geschikt en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Mindfulness werkt op de lange termijn alleen voor meditatie-fanatiekelingen

Tijd vrijmaken om mindfulness goed aan te leren is tot daar aan toe. Want als je het echt wilt, dan zul je er heus wel tijd voor vinden en ga je ervoor.

Het werkelijke probleem begint na de training.

Want ga maar na…

Na 8 weken:

 • komt je groep niet meer bij elkaar
 • hoef je niet langer elke dag notities te maken
 • moet je op eigen kracht de meditaties doen
 • moet je zelf uitvogelen hoe, waar en wanneer je mindfulness inzet

Kortom: na 8 weken sta je er alleen voor en moet je alle mindfulness oefeningen geheel op eigen kracht volhouden.

Dit is het moment waarop bijna iedereen met een normaal leven afhaakt.

Je hebt immers geen tijd voor mindfulness en reflectie. Je hebt geen tijd voor meditaties die bijna een uur duren. Je hebt geen tijd om op elke uitdagende situatie mindful te leren reageren.

Waar je wel tijd voor hebt? Je onbeperkt schuldig voelen.

Want dat gebeurt geheel vanzelf als je heus wel weet wat je moet doen om jezelf in stressvolle situaties tot rust te brengen… en toch geen tijd steekt in het onderhoud van deze houding.

Gelukkig heeft mindfulness meer te bieden dan meditatie!

3 makkelijke mindfulness oefeningen waar je direct profijt van hebt

In mijn eigen proces heb ik me jarenlang met de meditaties beziggehouden. Ik heb in diverse meditatie-groepen gezeten en onder verschillende leraren gemediteerd.

Maar ook bij mij kwam de klad erin. Niet omdat ik niet meer wilde mediteren, maar omdat ik mindfulness in alles wat ik deed toepaste… het werd een gezonde gewoonte waardoor mijn behoefte aan meditatie steeds minder werd.

Dit is de werkelijke kracht van mindfulness, zeker als je het in je Westerse leven wilt kunnen toepassen.

Zullen we maar meteen naar mijn razend-makkelijke stappenplan gaan?

Mijn 3 makkelijke mindfulness oefeningen voor jou

. . . . .

1. Wees mindful in dat wat je doet

Kies voor vandaag een eenvoudige, overzichtelijke bezigheid uit:

 • naar je werk fietsen of lopen
 • een boterham eten
 • groenten snijden
 • een overhemd strijken

Besteed nu al je aandacht aan deze eenvoudige taak. Blijf met je aandacht bij de taak totdat deze voltooid is, dus zonder je te verliezen in opdringerige gedachten en oordelen. Dwaalt je mind af, merk het dan op en breng je aandacht terug naar je klusje. Geef jezelf een groot compliment dat je deze taak in volledige mindfulness hebt volbracht!

2. Voel je lichaam

Als je straks even naar de supermarkt loopt, of als je op de bank ploft: voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Voel je hartslag. Voel je voeten op de grond. Voel je benen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Voel hoe je lichaam loopt. Voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je complexe en kostbare lichaam.

3. Werk eens met geduld

Je bent gewend om alles maar haastig af te raffelen zodat je nog meer taken haastig kunt afraffelen. Snel is goed, langzaam is slecht. Maar snelheid ontneemt je de kans om dat wat je doet, echt te ervaren. Juist in dat echte ervaren schuilt ontspanning en… (geloof ’t of niet) pure happiness! Neem je dus voor om vandaag iets te doen met geduld. Doe het gewoon een tandje langzamer. Of het nu tandenpoetsen is of koffie halen: beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je aandacht bij.

Met deze 3 eenvoudige mindfulness oefeningen geef je je leven een bijzondere kwaliteit, zonder ingewikkelde en tijdrovende mindfulness meditaties. Maak je geen zorgen dat dit misschien veel te ‘makkelijk’ voelt. Mindfulness is namelijk helemaal niet moeilijk… wat al die trainers en goeroes ook beweren.

Mindfulness is niet afzien op een meditatiekussen en jezelf de leuke dingen van het leven ontzeggen. Mijn manier van mindfulness is zeer makkelijk aan te leren, toe te passen en vol te houden, juist omdat het zo eenvoudig is als aandacht opbrengen voor een gewoon klusje.

Meld je nu aan voor mijn nieuwe gratis e-boek

Als je nu na het lezen van dit artikel en m’n stappenplan de smaak te pakken hebt en ziet dat ook jij van mindfulness kunt profiteren, meld je dan geheel vrijblijvend aan voor mijn gratis e-boek met maar liefst 35 pagina’s boordevol leerzame informatie.

Maak kennis met mijn mindfulness methode en download mijn gratis e-boek nu (zonder enige verplichting)


In mijn e-boek lees je alles over mijn unieke methode, waarbij je mindfulness inzet precies wanneer jij dat in jouw leven nodig hebt. En zonder ook maar een minuut op een meditatiekussentje te hoeven zitten.