TOEN IK NOG in het Amsterdamse reclamewereldje werkte en totaal mindless geld, succes en status najoeg (zoals iedereen die ik kende) dacht ik serieus dat geld me gelukkig zou maken. Als ik nu maar meer geld had… dan zou ik aanzien hebben en dus gelukkiger zijn.

Vluchtige vakantie-ontspanning

Maar tot mijn grote frustraties gebeurde dit nooit. Hoe meer ik werkte en hoe meer ik verdiende, hoe meer stress ik kreeg en hoe meer geld ik aan dure vakanties moest spenderen om weer op adem te komen. Alleen op vakantie kon ik heerlijk tot rust komen… om meteen op de dag dat ik weer op m’n werk verscheen in de stress te schieten zodat die hele mooie vakantie verbleekte waar ik bij stond. Al binnen een maand zat ik dan weer nieuwe tickets richting exotische bestemmingen te zoeken.

Als dit je absurd in de oren klinkt… ik ken hele volksstammen werkende mensen die op precies dezelfde, onbewuste manier door hun leven struikelen – ze werken zich de hele week lang drie slagen in de rondte en gaan gebukt onder werkstress, om hun zuurverdiende geld vervolgens uit te geven aan ervaringen die niets meer dan wat vluchtige ontspanning geven, zoals dure vakanties, het casino, alcohol of cocaïne.

Pas toen ik mindfulness leerde toepassen zag ik in dat geld hebben niet hetzelfde is als rijkdom hebben, net zo min als dat veel spullen bezitten betekent dat je rijk bent.

Geld geeft ons de mogelijkheid om anders, leuker, stoerder of beter dan anderen te zijn. Dit verlangen om ons te onderscheiden vervullen we door in een gave sportauto rond te rijden, met dolfijnen te zwemmen, de Mount Everest te beklimmen of dure meubeltjes te kopen.

We verduren negatieve ervaringen om positieve ervaringen te kunnen kopen

Om deze positieve ervaringen te kunnen hebben, zijn we bereid om verschrikkelijk negatieve ervaringen te verduren: intellectueel afstompen in een domme baan, stressen in een veeleisende baan, werken voor klanten die je advies helemaal niet willen opvolgen en je eindeloos frustreren (zoals in mijn carrière), of in een doodgebloed huwelijk blijven zitten om je maar financieel veilig te voelen.

Je hebt dan wel geld. Maar toch bouw je geen rijkdom op.

Want met het geld dat je op zo’n uitputtende manier verdient moet je continue dure ervaringen kopen om je aangetaste energie-levels op te krikken en je weer een beetje mens te voelen.

Sinds ik burn-out kreeg, mijn reclamebureau verliet en me overgaf aan de wijsheid van mindfulness, heb ik een gezonde balans gecreëerd tussen de manier waarop ik geld verdien en de manier waarop ik het uitgeef. Dankzij mindfulness zag ik in dat beide manieren met elkaar in evenwicht moeten zijn.

Sinds mindfulness houd ik me aan de regel dat positieve ervaringen voortaan altijd de leidraad moeten zijn, zowel om geld te verdienen als om het uit te geven.

Ik stond mezelf dus niet langer toe om geld te verdienen met negatieve ervaringen die me moreel en ethisch uitholden – omdat mijn klanten me creatief frustreerden maar ik desondanks wel hun geld accepteerde. Daarentegen wilde ik alleen nog maar geld verdienen op een manier die mijn gezondheid, eigenwaarde en gevoel van tevredenheid zou voeden, met opdrachten die bijdragen aan mijn creativiteit in plaats van deze af te breken.

Wat het me heeft opgeleverd

Sinds dat voornemen is mijn leven onherkenbaar veranderd. Ik verdien nu niet eens de helft van wat ik tijdens mijn reclame-carrière verdiende. Maar het veranderen van mijn houding ten opzichte van geld en werk heeft me onvoorstelbaar veel meer gegeven dan geld me ooit had kunnen opleveren: tijd, kennis, creativiteit en een diep gevoel van tevredenheid.

Inmiddels heb ik twee internationaal uitgegeven boeken over mindfulness geschreven. Ik heb laatst mijn eerste Victoriaanse roman voltooid… in het Engels. Ik heb Growing Mindfulness opgebouwd en ontwikkel e-cursussen die een groot verschil maken in het leven van duizenden mensen in binnen- en buitenland. En soms werk ik zelfs weer voor reclameklanten – maar tegenwoordig zijn dat mensen die mijn marketingadvies wel graag aannemen.

Al deze uiteenlopende projecten zijn stuk voor stuk extreem positieve ervaringen geweest die mijn creativiteit hebben verdiept en me een gevoel van compleetheid geven.

Met mindfulness is minder meer

Nee, tegenwoordig ben ik niet meer op zoek naar exotische vakanties omdat ik eenvoudigweg geen negatieve ervaringen meer hoef te compenseren. Dit betekent ook dat ik niet aan de alcohol hoef om m’n stressvolle baan te vergeten, dat ik geen drugs nodig heb om een beter gevoel over mezelf te hebben en dat ik geen designer kleding hoef te kopen om m’n gevoel van zelfwaarde op te krikken.

Sinds mindfulness verdien ik minder geld. Maar ik geef ook niets meer uit aan dure ervaringen omdat ik geen vervelende werk-ervaringen meer hoef te compenseren. Ik kan dus met veel minder toe. En ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit zo rijk geweest ben.

Marisa x

P.S. Wil je je ook rijker voelen? Koop dan mijn no-nonsense digitale mindfulness-cursus Karma Kickstart. Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat meteen aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Je hoeft voor mijn aanpak dus geen tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf nog vandaag de kracht van positieve ervaringen en een rijk leven.

Geef je nu op voor de Growing Mindfulness e-Cursus Karma Kickstart en geef je leven een positieve boost!

Koop Nu Mindfulness Cursus Karma Kickstart