“Ik heb zelf jarenlang meditaties gedaan maar ben toch van mening dat meditatie niet nodig is om te ontspannen en je beter te voelen.”

Mindfulness Deskundige Marisa Garau

Hoi, ik ben Marisa Garau en ik beoefen al bijna twintig jaar mindfulness. In die jaren ben ik erachter gekomen dat je helemaal niet hoeft te mediteren als je je meer ontspannen wilt voelen.

Ik weet dat mindfulness meditatie tegenwoordig een wondermiddel lijkt te zijn, zelfs beroemde sporters en directeuren van beursgenoteerde bedrijven doen het om hun hoofd helder te houden en nuchtere beslissingen te nemen.

Maar er is een veel effectievere manier om meer uit je leven en je prestaties te halen en beter in je vel te zitten.

In dit artikel vertel ik je precies wat meditatie is, wat het doet en wat het niet doet, en hoe je je goed kunt voelen zonder elke dag op een meditatiekussentje te hoeven kruipen.

Als je nu even geen tijd hebt om dit artikel te lezen, download dan mijn gratis e-boek In de flow van mindfulness zonder tijdrovende meditaties.


Wat is meditatie precies?

Veel mensen die mediteren denken dat het de bedoeling is dat je niet meer denkt, en zo dus tot rust komt. Daarom luisteren veel mensen naar ontspannende meditatie muziek.

Maar met meditatie probeer je niet je gedachten te stoppen (wat toch niet lukt) maar observeer je je eigen denkproces. Je neemt als het ware een stap naar achteren en kijkt als een laboratorium-medewerker naar de gedachten die je brein produceert. Op die manier kom je erachter dat je gedachten vaak maar raak kletsen en niet de waarheid vertellen zodra je deze zou onderzoeken.

Gedachten hebben allerlei gevolgen… en meestal niet de beste

Maar liefst 99% van alle menselijke gedachten (dus ook jouw gedachten) gaan over het verleden en over de toekomst… en zijn vervuld van spijt, boosheid, verdriet en angst. Deze gedachten veroorzaken negatieve gevoelens, en die negatieve gevoelens veroorzaken weer bepaald gedrag. Wanneer je denkt aan je mislukte studie van 25 jaar geleden (gedachte), kun je je nu nog steeds teleurgesteld voelen (gevoel). Komt je zoon nu luid zingend binnen, dan schiet je meteen uit je slof en geeft het arme kind een gemene draai om de oren (gedrag) omdat hij niet zo’n herrie moet maken, potverdorie!

In dit voorbeeld zie je hoe belangrijk het is om te weten welke gedachten je hersenen aanmaken en dat je daar niet blind op moet reageren. Het is dus zaak om je gedachten te observeren om je er niet meer willoos door te laten domineren en jezelf en anderen schade te berokkenen.

Het gevaar van mediteren

Ondanks dat de positieve gevolgen van meditatie klinisch bewezen zijn (zoals positief denken, beter kunnen focussen, een ontspannen houding hebben in stressvolle situaties, veel meer geduld voor jezelf en anderen hebben) is mediteren geen one-size-fits-all oplossing voor stress, onrust en uit balans zijn. Sterker nog, uit onderzoek onder duizenden Boeddhistische nonnen in kloosters in Thailand, Tibet en Bhutan bleek dat maar liefst 75% van de nonnen klinisch depressief was. Dat betekent dat deze vrouwen voldeden aan de strenge maatstaven om onder de officiële diagnose ‘depressie’ te vallen.

Hoe kun je depressief van meditatie worden?

Tijdens meditatie observeer je je eigen denkproces. Als je dat niet op precies de juiste manier doet, dan ga je in plaats van nuchter observeren juist in de gedachten mee die je hersenen produceren. Omdat je hersenen vaak negatieve gedachten over jezelf, anderen en je leven in het algemeen aanmaken, is het risico dat je alles negatief gaat zien en dat je gelooft dat je echt de mislukking van de eeuw bent.

Een andere nare bijwerking van meditatie

Niet alleen is het risico van meditatie dat je depressief kunt worden. Ook kan meditatie paniekaanvallen veroorzaken, zoals Brian H. me schreef:

Hi Marisa! Brian hier. Heb een tijdje geleden de So Chicken mindfulness-methode gebruikt, waar ik als gevolg na twee weken mindfulness-meditatie 3 zware paniekaanvallen in één week heb gehad als bijwerking. Is het een goed idee om nog mindfulness meditatie te doen voor mij? Omdat ik drie paniekaanvallen heb gehad als bijwerking.

Dieuwke S. schreef me dat ze een soortgelijke angstige ervaring had:

Gisteren deed ik een telmeditatie. Je focust je op de koude lucht die je neus instroomt en op de warme lucht die uit je neus stroomt, en telt bij iedere uitademing. Zo kun je doortellen tot 100. Toen ik erna mijn ogen weer opende kreeg ik een heel intense ervaring! Het licht, de sensaties in mijn lijf, de ruimte waren zo overweldigend dat ik een soort schok kreeg, mijn hartslag schoot direct omhoog en het kostte me moeite om weer bij te komen. Ik kreeg direct een heel heftige paniekaanval. Volgens mij was mijn hartslag nog nooit zo hoog geweest. Echt een nare ervaring.

Maar kun je in balans blijven zonder meditatie?

Ja, gelukkig wel! En met mindfulness-zonder-zen-gezeur is dat makkelijker dan ooit.

Mindfulness is een manier om piekeren te verminderen…

Normaal rennen we door onze dagelijkse taken op de automatische piloot, omdat we over veel taken niet meer na hoeven te denken, zoals bijvoorbeeld afwassen, autorijden, fietsen, de kinderen aankleden, groenten snijden, naar de tram lopen, etc. Doordat je niet na hoeft te denken, hebben je hersenen zeeën van tijd om lekker veel negatieve gedachten aan te maken over het verleden (bv. over je mislukte studie of dat je als kind veel tekort bent gekomen) en de toekomst (bv. over dat je misschien wel ontslagen wordt of dat je je huis niet met winst kunt verkopen). Door dit onbewuste piekeren creëer je negatieve gevoelens en negatief gedrag. En zoals je al hebt gezien, heeft dat weer een negatieve impact op de mensen om je heen.

…met behulp van aandacht

Met mindfulness stap je uit dat ’slaapwandelen’ van de automatische piloot en ga je met aandacht afwassen, met aandacht autorijden, met aandacht naar de tram lopen. Door aandacht op te brengen ontneem je je hersenen de ruimte om te piekeren – ze moeten zich immers concentreren op de taak. Als je dit elke dag consequent doet, raken je hersenen eraan gewend om te concentreren in plaats van doelloos te piekeren, waardoor jij je steeds minder gehaast of gestrest voelt en dus ook steeds minder negatief gedrag vertoont.

In plaats van meditatie te proberen en het risico te lopen om het verkeerd te doen, kun je jezelf rustiger, meer gefocust en geduldiger maken door mijn praktische aanpak van mindfulness in te zetten.

Ik bied elke-dag-mindfulness waarmee je mindfulness leert inzetten in alles wat je toch al op een dag doet. Misschien ken je mijn aanpak al van mijn mindfulness bestseller, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Vanwege terugkerende depressie en burnout heb ik in 2006 de standaard mindfulness-training gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en te leren inzetten. Ik was vanaf dag één verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.

Het is mijn doel om al het goede van mindfulness-zonder-zen-gedoe te delen met anderen omdat mindfulness mij (een voormalig stress-junkie) zoveel goeds heeft gebracht. Ik doe dat via dit online platform, boordevol mindfulness tips en inzichten, dat ik samen met mijn man Arjan run en dat inmiddels 200.000 bezoekers per jaar trekt. Ondanks deze aantallen is het geen commerciële business want daar houd ik niet van: als je een vraag hebt, dan beantwoord ik je vraag zelf dus je hebt altijd direct contact met mij (en niet met een web-manager, iemand van sales of een call centre).

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 15.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

Marisa Schrijft Over Mindfulness Voor Verschillende Media

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

Wat is het voordeel van mijn no-nonsense mindfulness?

1. Dat je niet het risico loopt dat je depri wordt van meditaties of paniekaanvallen krijgt

2. Dat je geen tijd hoeft in te plannen om te profiteren van al het goede wat mijn elke-dag-mindfulness te bieden heeft

In plaats van je elke dag een uur terug te trekken op een meditatiekussentje, ga je met mijn aanpak mindfulness juist toepassen in je gewone, dagelijkse taken. Niks zweverig gedoe dus, maar gewone, down-to-earth mindfulness.

Mijn super-effectieve oefeningen passen zich aan aan jouw dagritme, of je het nu een drukke baan hebt, een druk gezinsleven of veel moet reizen voor je werk. Het maakt allemaal niet uit: mijn benadering van mindfulness pas je toe op alles wat je op een dag toch al moet doen.

Keep growing!
× Marisa

Download mijn gratis e-boek en lees alles over mijn unieke mindfulness-aanpak waarbij je niet hoeft te mediteren.