WERK STRESS KENT IEDEREEN: dat rapport dat morgen ingeleverd moet worden; die presentatie die volgende week moet staan als een huis; die zakenreis die new business op moet leveren: we zijn gewend te stressen en elke dag een enorme lijst aan uiteenlopende taken af te werken op de automatische piloot.

Wat ons erdoorheen sleept is de belofte van een beloning wanneer we ons toekomstige eindresultaat zullen bereiken. We geloven namelijk dat we, zodra we ons project hebben volbracht, superkalm, perfect gelukkig en ontspannen zullen kunnen genieten van een welverdiende cocktail aan het strand van Honolulu.

Aan werk stress komt nooit een einde

Helaas. Zo werkt het in het echte leven niet. Want wanneer dit project voltooid is, zitten we allang weer tot over onze oren in een volgende opdracht, taak of klus. En zo kunnen we dus wel fluiten naar die bij elkaar gefantaseerde belofte van volmaakt zonnig geluk aan het einde van de donkere project-tunnel.

De realiteit van werkstress is dat het leven bestaat uit een eindeloze stroom belangrijke en minder belangrijke taken die elkaar overlappen. Er is geen einde. Elke taak vloeit vanzelf over in weer een andere taak.

Daarom is het zo belangrijk om ons niet blind te staren op het eindresultaat en op die vermeende beloning die ons een roze wolk van gelukzaligheid en ontspanning belooft.

De beloning wacht niet achter de eindstreep, omdat er eigenlijk geen eindstreep is. De beloning zit ‘m in onze houding terwijl we aan ons project werken.

Het is alsof we op een boot zitten en door de verrekijker naar de haven speuren, terwijl in de zee rond onze boot dolfijnen, zeehonden en walvissen zwemmen en dartelen. Maar we zien het niet, omdat we reikhalzend naar een eindbestemming turen die ons belooft dat we daar pas echt gelukkig zullen zijn.

Doe mindfulness vandaag om werk stress tegen te gaan

Als je nu lijdt onder werk stress en trappelend naar de voltooiing van je werkproject uitkijkt, bedenk dan eens rustig wat er daarna allemaal nog voor taken op je zullen wachten. Natuurlijk zul je opgelucht zijn wanneer dit achter de rug is, maar realiseer je dat je daarna gewoon verder leeft en je nog ontelbare andere dingen zult ondernemen en voltooien.

Kijk naar je toekomst en naar alle projecten, taken en opdrachten die ongetwijfeld op je pad zullen komen.

Het is een overweldigende hoeveel werk die er voor je in het verschiet ligt, teveel om te kunnen overzien.

Realiseer je dat dat het leven is: een oneindige serie gebeurtenissen die je aandacht en inspanning zullen opeisen, zoals de golven in de zee altijd maar zullen blijven komen.

Keer dan terug naar je project nu, laat al je stress los en besluit dat je NU leeft. Dat er NU dolfijnen, zeehonden en walvissen rond je boot dartelen die het verdienen opgemerkt te worden. Dat je NU kunt genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft.

Blijf even rustig zitten, adem in en uit. Accepteer je project zoals het is, met ups en downs.

En laat je blinde streven dan los. Laat je werk stress los. Laat je ongeduld los. Adem diep in. Zo kun je stress voorkomen. Vertrouw op het leven zelf, dat altijd alles precies op tijd af heeft. De roos bloeit wanneer de roos er klaar voor is. Het heeft onze bemoeienis, stress en dwang niet nodig.

Doe met toewijding het werk dat je moet doen en check zo nu en dan gerust of de haven al in zicht komt. Maar haal die verrekijker ook regelmatig weg en gun jezelf de rust om met open ogen om je heen te kijken en het leven in al haar pracht en kracht tot je door te laten dringen. Nu.

Wil je ook mindfulness leren toepassen zodat je beter met werkstress om kunt gaan?

Koop dan mijn no-nonsense mindfulness e-cursus.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.

Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat meteen aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Je hoeft voor mijn aanpak dus geen tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf nog vandaag de kracht van innerlijke rust en emotionele balans.

Met Karma Kickstart cursus leer je hoe je de kracht van mindfulness kunt toepassen op je werk.

Koop Nu Mindfulness Cursus Karma Kickstart