VEEL MENSEN SCHRIJVEN MIJ over hun ex-partner die het bloed onder hun nagels vandaan trekt maar waar ze toch op een redelijk beschaafde manier mee om moet blijven gaan omdat er kinderen in het spel zijn.

Als je alleen maar kunt schreeuwen van woede als je ex aan de telefoon hangt en daarvan af wilt, zet dan mindfulness in om met deze intens frustrerende situatie te leren omgaan.

In mindfulness wordt een onderscheid gemaakt tussen je ego en je ‘ware’ ik.

Je ego leeft in je denken, in je ratio, in je zelf-bewustzijn.

‘Je ware ik’ is dat deel van je dat in je hart leeft, een ik die heel goed weet wat goed en fout is.

De ware, wijze ik wordt in mensen altijd overstemd door het ego, door het denken. Mindfulness helpt om de vaak negatieve verhaaltjes en de impulsieve reacties van het ego binnen de perken te houden, waardoor je meer vanuit je wijze ik kunt leven, en je vanzelf een beter, leuker, geduldiger, liefhebbende persoon bent.

In stressvolle situaties zoals het omgaan met een ex komen beide kanten van onze menselijke aard duidelijk naar boven.

Wat de belangrijkste eerste stap is, is dat je inziet dat je reacties hebt die niet zo prettig zijn, en dat je daar vanaf moet. Dit is mindful zijn. Als je dat inziet, dan betekent dat dat je al een begin hebt gemaakt om je aan je ego te ontworstelen. Super-goed dus!

Je wijze ‘ik’ ziet dat je aan de telefoon woedend wordt, en ziet ook dat dit zo niet langer door kan gaan. Je wijze ik ziet dat je op zulke momenten totaal overheerst wordt door je ego en z’n negatieve kletspraatjes, waardoor je in negatieve reacties schiet en boos wordt.

Dit is niets dan een menselijke eigenschap. Soms ben je sterk, soms ben je zwak. Op het moment dat je mindfulness gaat beoefenen en je ego onder controle gaat krijgen, dan zal die innerlijke strijd vanzelf wegvloeien.

Nu kost het je energie om je te beheersen; maar zodra je meer mindful in het leven kunt staan, hoef je niet meer sterk te zijn om je te beheersen.

Met mindfulness wordt je ego steeds minder dominant, waardoor je vanzelf, dus op een natuurlijke manier, geduldig en vriendelijk zult zijn. Dit zal je dan geen moeite meer kosten, omdat het een natuurlijk gevolg van mindfulness is. Je zult ontspannen zijn, waardoor je ware ik naar boven kan komen. En zo zul je van nature veel aangenamer gedrag vertonen.

Zoals je misschien al weet, leer je met mindfulness hoe je dat vervelende ego onder controle kunt krijgen, zodat jij weer jezelf kunt worden en je ware, goede ik naar boven kunt halen.

Met mindfulness leer je je te concentreren op alledaagse dingen, waardoor je je ego heel weinig speelruimte geeft om te gaan zitten zeuren en zaniken over bijvoorbeeld je ex.

Je hersenen kunnen zich maar op één ding concentreren. Alles wat je automatisch doet, zoals douchen, eten of fietsen, en waarover je dus niet hoeft na te denken, geeft je hersenen ruimte om lekker op oud zeer te gaan zitten kauwen. Dit is een onbewust proces, maar met mindfulness haal je dat naar boven zodat je zelf gaat zien hoe vaak je ego je naar oude gebeurtenissen terug wil trekken om daarover te gaan piekeren.

Ook helpt mindfulness je met het herkennen en onderzoeken van alle kletspraatjes die je ego de hele dag opdist, over je ex of je vervelende baan of je nare buurvrouw of wat er dan ook speelt in je leven. Zodra je weet dat je ego dit doet, kun je je ervan losmaken zodat je weer jezelf kunt worden, en meer vanuit je wijze ik kunt leven.

1. Met mindfulness leer je dus beter te concentreren, waardoor je ego minder speelruimte krijgt en je je denkvermogen voor nuttige dingen kunt gebruiken in plaats van piekeren en het produceren van negatieve gedachten.

2. Met mindfulness leer je ook de trucjes van je ego te herkennen, waardoor je er niet meer willoos in meegetrokken wordt.

Beide invalshoeken helpen om zelf nuchterder na te kunnen denken over je leven en je relaties, en ook om een relatie los te kunnen laten, wat in jouw leven momenteel een belangrijk rol speelt.

Het is belangrijk dat je leert om in stressvolle situaties rustig te blijven en dicht bij je wijze ik te blijven, dus precies wanneer je het nodig hebt.

Met Karma Kickstart, mijn super-effectieve e-cursus, hoef je niet te mediteren; je leert je te ontspannen en te concentreren in alledaagse situaties die je vanzelf tegenkomt. Je hoeft dus ook geen tijd in te plannen voor mijn aanpak van mindfulness, je oefent de hele dag door met de dingen die je toch al doet of onderneemt.

Als je te maken hebt met stress door je ex, dan is het heel belangrijk dat je iets aan die vervelende spelletjes van je ego gaat doen. Je bent immers niet alleen… misschien heb je kinderen, maar zo niet dan heb je wel familieleden, collega’s, vrienden, buren.

Zodra jij rustiger wordt, aandachtiger, geduldiger, vriendelijker… dan is dat niet alleen veel beter voor jouw welzijn, maar ook heeft dat een enorm positieve invloed op alle mensen om wie je geeft, en die om jou geven.

Keep growing,
Marisa x