Je hebt er vast eens over gehoord: een retreat. Misschien heb je daar nog niet helemaal een voorstelling bij. Je weet dat het gaat om je mentale welzijn, maar wat doe je precies tijdens een retreat? En helpt het echt? Zou je het misschien een keertje zelf moeten proberen? Ik heb zelf retreats gedaan, en leg in dit artikel uit wat de zin en onzin van een retreat is.

Wat is een retreat?

‘Retreat’ is het Engelse woord voor het Franse ‘retraite’, dat wij – bij gebrek aan een goede Nederlandse vertaling – ook maar gebruiken. To retreat betekent ‘jezelf terugtrekken’. Wanneer je een retreat doet, trek je jezelf letterlijk even helemaal terug uit het dagelijks leven. Om dit te optimaliseren, kies je voor een totaal andere omgeving. Een omgeving waar je aan zo min mogelijk prikkels blootgesteld wordt: zonder shopping malls, zonder tv, zonder bioscoop, zonder Netflix, zonder musea, zonder kranten, tijdschriften, boeken en zonder social media. Veel retreats zijn gevestigd in de natuur, in een bos, aan een verlaten strand, op een afgelegen boerderij, of in de bergen.

Je stapt tijdens het volgen van een retreat niet alleen uit je bekende omgeving, maar ook uit het dagelijkse keurslijf van gewoonten en verplichtingen. Het volgen van een retraite is behoorlijk spannend, omdat het je volledig uit je comfort zone haalt.

Mentale oplader

Tijdens een retreat is alles erop gericht om je helemaal op jezelf te focussen en de aandacht naar binnen te keren. Omdat je niets hoeft, en geen afspraken en verplichtingen hebt, vertraagt de tijd. Zo kom je helemaal tot rust en geef je je lichaam en geest ruimte om op adem te komen en te helen van impactvolle gebeurtenissen. Je gaat aan de slag met je bewustzijn en legt jezelf aan een mentale oplader. Daardoor kun je nieuwe ervaringen opdoen, zoals rust creëren in je hoofd, mildheid opbrengen voor jezelf, of jezelf vergeven voor fouten uit het verleden. Tijdens een retreat zul je merken dat er nieuwe ideeën, frisse inzichten en antwoorden op levensvragen naar boven komen.

Mijn eigen ervaring

Als je start met een retreat, is dat altijd even wennen. Ik heb silent retreats van vijf dagen lang gedaan, waarbij je niet met de andere deelnemers spreekt. Slechts één keer per dag heb je een kort gesprek met de begeleiding. Als je dan toch gaat fluisteren met elkaar (wat deelnemers deden) dan mis je het doel van zo'n retreat. Het gaat erom dat je zo min mogelijk prikkels toelaat, dus al helemaal niet de praatjes over klachten en pijntjes van andere deelnemers 😁

Wees voorbereid op onrust

Natuurlijk begin je vol enthousiasme aan een welverdiende retreat. Maar het aanpassen aan de regels kan een domper op de feestvreugde zetten. Wees daar op voorbereid. Paradoxaal genoeg kun je je in het begin van een retreat juist heel onrustig voelen, onbegrepen, ongezien, en vol met drukke gedachten en de drang om naar je telefoon te grijpen voor afleiding. Dit komt door het gebrek aan afleiding. Opeens heeft je denken alle ruimte om gebeurtenissen te verwerken. En zo steken al die onrustige gevoelens vol verdriet, spijt, boosheid, eenzaamheid, teleurstelling of diepe emotionele pijn de kop op. Accepteer dat dat zo is. Nu is er eindelijk gelegenheid om die nare ervaringen op een gezonde manier onder ogen te komen en te verwerken. Gun jezelf de tijd om aan de retreat te wennen. In de tweede of derde dag begint je geest aan de nieuwe omstandigheden te wennen, en zul je merken dat je langzaamaan tot rust komt.

Mindfulness ontdekken

Door die diepe rust zonder afleidingen zul je merken dat je mentaal opgeladen raakt en nieuwe energie krijgt. Zo kun je een komende drukke periode beter aan. Of ontdek je dat je opeens de kracht en inspiratie hebt om aan een nieuwe fase in je leven te beginnen. In onze drukke maatschappij vergeten we vaak om in het hier en nu te leven. Tijdens een retreat blijf je bewust bij het hier en nu, zonder terug te kijken naar gisteren of je zorgen te maken over morgen. Zo open je je geest voor het pad van mindfulness.

De voordelen van een retreat

Door een retreat te doen, investeer je in je eigen geluk en gezondheid.

  • Je komt in een staat van diepe rust
  • Je ontwikkelt een gevoel voor spiritualiteit
  • Je leert jezelf beter kennen
  • Je krijgt nieuwe inzichten in oude problemen
  • Je ontwikkelt een scherpere focus

Bijzondere retreats

Retraites kunnen wekenlang duren, maar ook een paar uur. Een bijzondere retreat is de truffel ceremonie. Voor deze ceremonie worden magic truffels gebruikt die psilocybine bevatten. Dit is een natuurlijke stof waar je rustig van wordt en waarmee je dichter bij jezelf komt. Een magic truffel ceremonie duurt vijf uur en doe je onder leiding van een expert. Daarna voel je je opvallend scherper en energieker.

Microdosing met de natuurlijke psilocybine van truffels is een verantwoordelijke manier van ontspannen tijdens short retreats. Met microdosing blijf je volkomen bewust functioneren in je leven en werk, maar het geeft je de beschikking over de mentale voordelen van psilocybine. En het mooie van de truffel ceremonie is dat je volledig tot jezelf komt zonder dat je hoeft af te reizen naar een Boeddhistische tempel in de bergen.