Veel lezers mailen mij met de vraag of ik verwacht dat mindfulness hen zal helpen. In dit artikel leg ik je uit waarom mindfulness voor iedereen (ja, ook voor jou) werkt en hoe je dit voor elkaar krijgt.

Vorige week nog ontving ik deze e-mail van Anouk uit Leiden:

“Hoi Marisa, ik zit al een tijdlang te twijfelen of ik zal starten met mindfulness. Ik voel me vaak gestrest, gehaast en versnipperd. Inmiddels heb ik al zoveel cursussen en therapieën geprobeerd die mij toch niet de rust en balans hebben gebracht waarnaar ik op zoek ben. Hoe weet ik of mindfulness wel voor mij zal werken?”

Als je niet lekker in je vel zit, is de kans groot dat je van alles geprobeerd hebt om je leven op orde te krijgen:

 • Neurolinguistic Programmeren
 • Acceptance & Commitment Therapie
 • Stress en Time Management
 • Adem- en Ontspanningstherapie
 • Cognitieve Gedragstherapie
 • Rationele Emotieve Therapie
 • Huiltherapie
 • Lachtherapie
 • Reiki
 • Tarotkaarten

Misschien heb je ook de standaard mindfulness-training gevolgd die je niet alleen veel geld maar ook veel tijd heeft gekost.

Een eindeloze tocht vol therapieën en trajecten

En ja, natuurlijk voel je je na voltooing van weer een cursus of therapie weer helemaal kiplekker en beloof je jezelf enthousiast dat je alles wat je hebt geleerd dit keer echt zal volhouden! Maar zodra je weer meegezogen wordt in de maalstroom van het echte leven komt er van al je goede voornemens nauwelijks iets terecht, waardoor je je niet alleen teleurgesteld, maar ook schuldig voelt over weer een 'mislukking'.

Ik heb zelf ook een hele kermis aan therapieën en trajecten gevolgd: een eindeloze tocht langs therapeuten en specialisten die al op m’n twaalfde was begonnen. Maar zelfs anderhalf jaar intensieve psychotherapie op m’n 35e had slechts een tijdelijk effect: al na enkele maanden zonder therapie viel ik keihard terug in mijn oude, stressvolle denken en was ik weer terug bij af. Weg was het laatste restje zelfvertrouwen en ik dacht serieus dat het nooit meer goed zou komen met mij.

Emotioneel aan de grond

Toen ik het jaar daarop ook nog eens burnout kreeg, was de maat vol. Ik stapte uit mijn eigen reclamebureau en besefte dat ik mijn denken en doen radicaal moest veranderen om te voorkomen dat ik voor de rest van m’n leven langs artsen en psychologen zou blijven sjokken.

Ik kreeg de unieke kans om mee te doen aan de mindfulness-training die van start ging: er was nog één plek vrij in de groep. Omdat ik emotioneel volledig aan de grond zat, greep ik die kans met beide handen aan. Dit is nu bijna twintig jaar geleden en ik ben één van de bekendste mindfulness-experts van Nederland. Ik heb inmiddels duizenden stress-genoten in binnen- en buitenland geholpen om weer een gelukkig en zinvol leven voor zichzelf te creëren.

Het grote verschil

Waarom werkte mindfulness voor mij zo goed terwijl al die andere therapieën en aanpakken daarvòòr gefaald hadden?

Het grote verschil was mijn eigen houding. Toen ik gestrest, depressief en overwerkt was, had ik niet de kracht om echt ergens voor te gaan. Ik shopte lafjes van de ene naar de andere therapie, en probeerde dan weer eens deze aanpak een maandje uit, dan weer eens een half jaartje die therapie.

Ik had totaal geen commitment. Ik fladderde maar wat rond, proefde overal een beetje van zonder echt door te zetten, en fladderde dan weer snel verder, altijd op zoek naar ‘beter’, ‘makkelijker’ en 'hipper'.

Omdat ik geen commitment had, werkte geen enkele aanpak. Of ik nu meditatie probeerde, massage, Reiki, yoga, huiltherapie, psychosynthese, NLP… ik kon me er niet toe zetten om echt aan de slag te gaan en door te zetten.

Depressief en down... ondanks meditatie en therapie
Foto door Ben White

He-le-maal klaar

Natuurlijk heb ik achteraf geprobeerd te analyseren waarom dit zo was. Ik weet nu dat het kwam omdat ik niet diep genoeg in de put zat… ik was mezelf en m’n eeuwige gestrest nog niet heel erg beu.

Pas na de mislukte psychotherapie en middenin een burnout was ik opeens he-le-maal klaar met m’n gezeur en m’n angsten en m’n vooroordelen en m’n gebrek aan zelfvertrouwen. Ik had het opeens helemaal gehad met mezelf!

Dat was voor mij het punt dat ik echt niet meer dieper kon zinken. Ik had de bodem van de put bereikt. En pas toen ging me het licht op dat mijn stress en ongeluk aan mij lag… aan niemand anders. Ik was de ‘schuld’ van m’n verpestte leven. Ik had het mezelf aangedaan.

Opeens zag ik dat in… en vanaf dat moment kon ik verantwoording nemen voor mijn eigen houding, en (maar dat wist ik toen nog niet) voor het verdere ontspannen verloop van mijn leven.

Sleutel

Het nemen van verantwoording voor hoe je je voelt, voor de stress die je ervaart, of de angst, de woede, de frustraties, de jaloezie, de wanhoop en de onmacht… is je sleutel tot heling.

Jij bent immers de enige die daar wat aan kan doen. Niemand anders kan dat voor je aanpakken, niet je therapeut, niet je psycholoog… hoe befaamd zij misschien ook mogen zijn. Jij moet jezelf op orde brengen en helen, net zoals jij zelf je voedsel moet kauwen en doorslikken om te kunnen leven. Niemand kan dat voor je doen.

Al lijkt dit logisch... het is een heel proces om tot die realisatie te komen en dat eindelijk in te zien. Want als we in de put zitten, denken we vreemd genoeg dat therapie onze issues gaat oplossen, en leunen we lui achterover om passief toe te kijken hoe onze therapeut aan de slag gaat met onze problematiek.

Pas met mindfulness heb ik geleerd dat je iets moet kiezen (ik koos voor mindfulness) en er dan volledig voor moet gaan.

Dus niet: proberen, het een tijdje aankijken, uittesten etc. Maar denken: ‘Dit is mijn oplossing, en ik ga me er geheel aan committeren.’

Je weet namelijk niet of mindfulness wat voor je is… ik wist het ook niet toen ik eraan begon. Maar daar gaat het niet om. Het zit 'm in je eigen houding. Als je ergens bewust voor kiest en er dan 100% voor gaat, dan lukt het je.

Dit is een actieve houding, waarmee je bewust besluit: ‘Dit is het voor mij, ik ga ervoor.’ En dan werkt het ook voor je.

De kans grijpen om mindfulness echt in je leven toe te passen
Foto door Felipe Bastias

Bewust beslissen

Moet je je voorstellen dat je een liefdesrelatie met iemand zou aangaan op basis van het idee: ‘ik kijk ’t gewoon een tijdje aan…' - 'ik probeer het…' - 'ik zie wel waar het schip strandt.’ Ik denk niet dat die relatie dan een grote kans van slagen heeft, want wie wil er nou met iemand zijn die het ‘uitprobeert’? Je wilt toch met iemand zijn die he-le-maal voor je gaat? Die er altijd voor je is? Die je door dik en dun steunt?

Jij zorgt ervoor dat je relatie werkt, omdat je bewust beslist dat je relatie moet werken. Niet omdat je partner de beste keuze van de wereld is... want dat zul je nooit weten. Maar omdat je bewust besluit dat je partner het voor jou is, en je ervoor gaat.

Zo is het ook met mindfulness. Ik kan je garanderen dat mindfulness voor je zal werken… mits je er echt voor gaat en gemotiveerd aan de slag gaat. Jij moet het doen.

Mindfulness geeft je de juiste richting, maar jij zal zelf dat pad moeten aflopen, zelf alle oefeningen doen, zelf nadenken over je leven en de issues die spelen, en zelf openstaan voor een nieuwe wending, voor nieuwe inzichten en voor een nieuwe aanpak.

Je hebt inmiddels gemerkt dat die houding van ‘alles proberen’ niet echt resultaat geeft. Dus nu zou het goed zijn om je houding met nuchtere ogen te bekijken en tegen jezelf te zeggen: ‘Mindfulness is het voor me, ik kies er bewust voor en ga me er vanaf nu serieus op toeleggen.’

Een aanpak die werkt – ook voor jou

Mijn aanpak geeft je inzichten in je eigen gedachten en je gedrag die niemand je ooit eerder heeft gegeven. Het is alsof opeens het licht aangaat. En dat is de start van een duurzame oplossing die je de rest van je leven zal bijblijven.

Daarnaast helpen mijn oefeningen en aanwijzingen je om rustig en evenwichtig te blijven middenin de hectiek van je leven, dus tijdens stressvolle gebeurtenissen. Mijn adviezen en oefeningen plooien zich naar de situaties die zich in je leven voordoen. Waardoor je al tijdens de eerste week van je mindfulness-beoefening zult zien dat je mijn oefeningen kunt inzetten precies wanneer jij het nodig hebt.

Met mijn aanpak hoef je geen tijd vrij te maken om te mediteren, maar oefen je de hele dag door. Zo ontwikkel je de gezonde gewoonte van elke-dag-mindfulness waardoor het effect van mijn eenvoudige maar super-effectieve oefeningen zeer duurzaam is en nog jarenlang doorwerkt.

Mindful zijn in je dagelijkse leven
Foto door Daniel Hering
Mindfulness aanleren
met mijn aanpak
De standaard mindfulness-
training volgen
oefenen met gewone klusjes uren stilzitten op een meditatiekussen
meteen praktisch aan de slag gaan de mindfulness-principes bestuderen
oefenen in alledaagse situaties mediteren en yoga doen
gaat vanzelf kost tijd en moeite
oefenen wanneer het je uitkomt tijd moeten vrijmaken
een gezonde gewoonte ontwikkelen een extra verplichting op je nemen
duurzame resultaten tijdelijk resultaat
je blijft mindfulness vanzelf inzetten je stopt met mindfulness
zodra de training voorbij is

Falen of slagen

De meest belangrijke factor om een traject te laten ‘falen’ of slagen, is je eigen houding. Als je de discipline niet op kunt brengen om te oefenen, dan gaat geen enkele aanpak je helpen. Dus ook de mijne niet.

Je moet uit de gedachte stappen dat een traject jou gaat helpen. Dat zal nooit gebeuren. Jij kunt alleen jezelf helpen, met behulp van oefeningen en aanwijzingen. Jezelf helpen doe je door jezelf en je issues serieus te nemen, door diep van binnen te besluiten dat het genoeg geweest is en dat je echte veranderingen wilt doorvoeren, dat je jezelf echt wilt verbeteren en wilt groeien en bloeien.

 • Mindfulness helpt als je jezelf en je issues serieus neemt
 • Mindfulness helpt als je diep vanbinnen besluit dat je genoeg hebt van je stress-valkuilen
 • Mindfulness helpt als je bereid bent om echte veranderingen door te voeren

Je moet de wilskracht hebben. Want dan ook kun je de discipline opbrengen om de oefeningen echt vol te houden.

Ik krijg wel eens een enthousiast mailtje van iemand die me schrijft: “Ik ga het proberen met Karma Kickstart, ik ben benieuwd!” Superlief natuurlijk, maar ‘proberen’ en het ‘aankijken’ is niet de juiste houding. Je moet het willen. Je moet mindfulness bewust in je leven willen verankeren… en dan werkt het.

 • Vraag dus niet wat mindfulness voor jou kan doen (passief).
 • Maar vraag wat jij met mindfulness kunt doen (actief).

Zie je het verschil?

Waardevol

Mindfulness zelf is niets, het is slechts een stuk gereedschap. Pas als jij de mouwen opstroopt en aan de slag gaat, kan je met je mindfulness-gereedschap iets bijzonders creëren waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. Jij bent degene die er iets waardevols van kan maken, mindfulness heeft jouw positieve energie nodig om zich te kunnen waarmaken. En ik kan je beloven dat het dan ook echt werkt.