Als je de reclame van adverteerders mag geloven kunnen we allemaal geluk vinden door hun producten te kopen. Bekende artiesten, social media sterren en de media doen net alsof we vanzelf gelukkiger worden als we mooi en beroemd zijn. En politici houden ons voor dat niets belangrijker is voor ons geluk dan een groeiende economie. Maar recente onderzoeken tonen aan dat je voor het vinden van echt geluk helemaal niet ver hoeft te zoeken.

Uit recent, zeer breed opgezet en uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek naar omstandigheden en mindsets die een grote invloed op ons gevoel van geluk hebben, zijn opmerkelijke uitkomsten gekomen. Eén van de meest opvallende conclusies die de wetenschappers op basis van dit onderzoek konden trekken is dat wij mensen op vrij eenvoudige manieren meer geluk kunnen ervaren in ons dagelijks leven. Gelukkiger worden is dus niet langer een soort mysterieuze formule die je moet ontcijferen, of een levenslange ‘ik heb nog een lange weg te gaan’ worsteling voordat je eindelijk eens lekkerder in je vel zit. Het is voor ieder van ons te bereiken… als je maar weet wat je moet doen.

Mindfulness expert Marisa Garau

Mijn naam is Marisa Garau en ik ben mindfulness-expert. Innerlijke tevredenheid, emotionele balans en het ervaren van geluk zijn de psychologische specialismen waarin ik me al 15 jaar verdiep.

Ik heb uit de conclusies van het wetenschappelijk onderzoek een aantal zeer praktische adviezen gedestilleerd en voor je op een rijtje gezet. Lees 10 G’s voor Geluk met aandacht door, want het kan wel eens voor een ware doorbraak in je denken zorgen. In ieder geval zul je zien dat ook jij de macht hebt om geluk te vinden — iedereen heeft de power voor gelukkiger worden in zich.


Geluk G nummer 1

Geven: wees van waarde voor een ander

Geven en delen is goed voor sociale dieren zoals mensen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de simpele handeling van ‘geven’ gebieden in je brein activeert waar gevoelens van voldoening, sociale connectie en vertrouwen zich bevinden. Altruïstisch gedrag zorgt ervoor dat het hormoon endorfine vrijkomt, en dat hormoon geeft je het gevoel van geluk en tevredenheid. Door te geven maak je echt verbinding met de ander, waardoor we sterkere gemeenschappen en veiliger samenlevingen bouwen.

gelukkiger worden door te geven
Geven is goed voor jou… en die ander

Het mooie van dit systeem is dat bij niet alleen de gever de endorfine vrijkomt… maar precies hetzelfde gebeurt bij degene die jouw hulp ontvangt. Geven en ontvangen is dus echt een win-win situatie voor beide partijen. Geven betekent niet dat je anderen geld moet geven — alhoewel doneren aan een goed doel ons gelukkiger maakt dan wanneer we al ons geld uitsluitend aan onszelf besteden. Het draait dus niet alleen maar om geld: je kunt ook je tijd, ideeën, energie, aandacht of aanmoedigingen geven. Wat je ook geeft of deelt met anderen, het maakt je blijer, gezonder en dus weerbaarder. En de extra bonus is dat die ander niet alleen iets van waarde ontvangt, maar er zelf ook blijer van wordt.

Geluk G nummer 2

Gezelligheid: ga regelmatig bij je vrienden en familie op bezoek

Mensen met een sterk sociaal netwerk leven langer en gezonder. Hechte banden met familie en vrienden voorzien ons niet alleen van liefde, zingeving en steun, het verhoogt ook onze gevoelens van eigenwaarde. Een breed scala aan sociale banden in de echte wereld geeft ons het gelukkige gevoel van betrokkenheid en saamhorigheid. Dit geldt niet voor die honderden zogenaamde Facebook ‘vriendschappen’ met mensen die je nog nooit ontmoet hebt 🙂 Daarom is het uitbreiden en versterken van onze persoonlijke relaties essentieel voor het ervaren van geluk.

gelukkiger worden door gezellig te zijn
Blijheid is besmettelijk

Voel jij je gelukkig, dan beïnvloedt dat gevoel niet alleen alle de mensen die je kent… maar ook alle mensen die zij weer kennen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op gelukkiger worden met 15% toeneemt als je contact hebt met een blij, opgewekt persoon. Het geluksgevoel van de vriend van een vriend neemt 10% toe (2e graads contact) door contact met een vrolijk persoon, en van de vriend van een vriend van vriend met 6% (derde graads contact). Met vrolijk en opgeruimd gedrag vergroot je dus het geluksgevoel van alle mensen in ons netwerk.

Geluk G nummer 3

Gebruik je lichaam: bewegen is essentieel

Ons brein en ons lichaam zijn direct verbonden met elkaar. Bewegen maakt ons niet alleen fysiek gezonder, maar ook emotioneel weerbaarder en gelukkiger. Achter de computer vandaan komen, naar buiten gaan en lekker bewegen verbetert meteen onze gemoedstoestand en kan ons zelfs uit de klauwen van depressie en burnout houden. Bewegen is dus enorm belangrijk voor onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Om te profiteren van al het goede dat bewegen ons biedt, hoef je echt geen marathon te rennen. Met een uurtje bewegen per dag bereik je al goede resultaten. Je kunt elke dag een wandeling maken, of een fietstocht, yoga doen,. Je kunt ook elke dag een uurtje dansen op je favoriete muziek, of lekker naar de speeltuin gaan met de kinderen en zelf meespelen, of regelmatig een duik in de zee of het zwembad nemen.

Het geheim zit ‘m in regelmaat. De hele week op een stoel zitten en alleen op zondag bewegen zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Je kunt beter elke dag een half uurtje wandelen, fietsen, dansen of yoga-en, dan één keer per week drie uur rennen.

gelukkiger worden door meer te bewegen

Met bewegen komt ook het belang van rust om de hoek kijken. Bewegen is belangrijk, maar rusten is minstens net zo essentieel — dat houdt immers al die ultra-verfijnde en gevoelige lichaamssystemen in balans. Een extra G in deze lijst is dan ook: Genoeg slaap nemen.

Bewegen en je gelukkig voelen is goed voor je hart

Op Harvard zijn meer dan 200 verschillende onderzoeken gedaan naar de connectie tussen psychologisch welzijn en cardiovasculaire gezondheid. Wat blijkt? Optimisme en positieve emoties beschermen je tegen vaatziekten en hartkwalen, en verlagen de kans op een hartaanval tot maar liefst 50%.

Geluk G nummer 4

Gedachten: leef met aandacht en mindfulness

Heb je ooit wel eens gedacht dat er méér moet zijn in dit leven? Nou, dan heb ik goed nieuws voor je: dat is er! En het ligt vlak voor je neus. Je moet er alleen even bij stilstaan en aandacht aan besteden. Het geheim zit ‘m in het aanleren van mindfulness. Met mindfulness blijf je niet langer hangen in gepieker over het verleden of zorgen maken over de toekomst, maar maak je denk-ruimte vrij voor positieve gedachten… waardoor je je vanzelf goed en ontspannen voelt. Dit doet wonderen voor allerlei vlakken in je leven, zoals je werk, je relaties met anderen en je gezondheid. En als je lekker in je vel zit, voel je je ook gelukkiger. Voor mindfulness hoef je trouwens niet te leren mediteren — je kunt mindful leren zijn in alles wat je doet.

gelukkiger worden met mindfulness
Mindfulness verbetert je brein

Vele onderzoeken tonen keer op keer aan dat mindfulness leidt tot structurele verbeteringen in je hersenen. In het brein van mensen die mindfulness beoefenen, registreren hersenspecialisten een toenamen van de dichtheid van grijze cellen in de hippocampus. Dit is goed nieuws, want de hippocampus is een gebied in de hersenen waar zich het vermogen tot leren en geheugenfuncties bevinden, maar wat ook geassocieerd wordt met zelfbewustzijn, compassie en introspectie.

In mijn gratis e-boek lees je alles over mijn no-nonsens mindfulness aanpak zonder zweverige mediaties en hoe elke-dag-mindfulness je al binnen een week een opmerkelijk gevoel van geluk geeft.


Gelukkiger worden? Mindfulness kan helpen

Geluk G nummer 5

Ga terug naar school: sta open voor nieuwe dingen

Leren heeft allerlei positieve invloeden op je geluk en welzijn. Het geeft je nieuwe ideeën en inzichten, en helpt om nieuwsgierig en betrokken te blijven. Met leren houd je je brein dus fris en alert… en flexibel. Want alles wat je leert, al is het een nieuw kaartspelletje, zorgt voor nieuwe denkpaden in de hersenen waardoor je je brein sterk en gezond houdt.

Daarbij geeft leren je ook de voldoening dat je iets bereikt hebt en dat is weer goed voor je zelfvertrouwen en daadkracht. Je hoeft niet naar een school of universiteit om iets nieuws te leren — er zijn veel andere manieren. Je kan bijvoorbeeld leren breien van je oma, leren timmeren van je vader, je aanmelden bij een boekenclub, zangles nemen, een nieuwe sport gaan beoefenen, of een online mindfulness cursus volgen 🙂 De mogelijkheden zijn eindeloos.

gelukkiger worden door iets nieuws te leren
Geluk: een mindset die je aan kunt leren

Westerse wetenschap heeft eindelijk bevestigd wat Oosterse wijsheid allang wist: geluk is een vaardigheid die je kunt aanleren. Onderzoek toont aan dat geluk, compassie en goedaardigheid het product zijn vaardigheden die je kunt aanleren middels training, dankzij de neuroplasticiteit van de hersenen.

Geluk G nummer 6

Gefocust zijn: stel doelen om naar uit te kijken

Ieder van ons heeft doelen nodig om gemotiveerd te blijven. Zonder doelen heeft het leven namelijk weinig zin en dan is het niet makkelijk om positief te blijven. Uit onderzoek van Auschwitz-overlevende en psycholoog Victor Krankl is gebleken dat de mensen die de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog overleefden, degenen waren die een duidelijke visie hadden over hun leven na de oorlog. Ze fantaseerden over waar ze na de bevrijding zouden wonen, met wie ze wilde trouwen, en wat voor werk ze wilden gaan doen. Tijdens die verschrikkelijke jaren in de kampen gaven zij op die manier betekenis aan hun leven… en bleven emotioneel sterk.

Het is dus essentieel dat je betekenis geeft aan je leven, en dat doe je door een beperkt aantal doelen te stellen. Die doelen moeten uitdagend genoeg zijn om je te motiveren en stimuleren, maar makkelijk genoeg om haalbaar te zijn. Als je je richt op onhaalbare idealen, levert dat alleen maar teleurstelling (en dus stress) op. Ambitieuze maar realistische doelen, zoals meer bewegen of een nieuwe vaardigheid aanleren, geven je leven richting en inhoud en zorgen dat je een gevoel van vervulling ervaart. Heb je je doel eenmaal bereikt, dan ben je natuurlijk super-trots op jezelf, en terecht! Ook dit positieve gevoel is weer van groot belang om je gelukkig te voelen.

gelukkiger worden door doelen te stellen
Optimisme helpt ons doelen te bereiken

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen duidelijk aan dat optimistische mensen over het algemeen een gelukkiger en gezonder leven leiden en dat ze beter met moeilijke omstandigheden omgaan.

Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.— Henry David Thoreau

Geluk G nummer 7

Geestkracht: ook jij kunt leren terug te veren

We maken allemaal tijden mee van stress, verlies, mislukking of teleurstelling. En hoe je reageert op die omstandigheden heeft een enorme impact op je welzijn en geluk. Wat je overkomt aan rampen en trauma’s… daar heb je helaas geen grip op. Maar gelukkig kun je wel kiezen hoe je op nare gebeurtenissen reageert. Het is niet makkelijk om je houding ten opzichte van tegenslag te veranderen, maar het is iets dat je zeker wel kunt aanleren. Wat mij betreft is dit één van de meest belangrijke inzichten uit de onderzoeken: veerkracht is een vaardigheid!

gelukkiger worden door positieve gedachten
Positief denken maakt ons weerbaarder

Je gedachten en emoties hebben een duidelijk effect op je welzijn. Uit onderzoek blijkt dat als je 3 keer meer positieve emoties ervaart dan negatieve emoties, dat je dan veel beter bestand bent tegen tegenslagen. In die verhouding van 1 op 3 (dus drie positieve emoties voor elke negatieve emotie) word je van nature veerkrachtiger, bereik je makkelijker je doelen en voel je je weerbaarder en gelukkiger.

De vaardigheden voor veerkracht aanleren kan je ook via mijn persoonlijke coaching: een effectieve en eenvoudige manier om écht resultaat te boeken richting een kleurrijker, evenwichtiger en daadkrachtiger leven.

Lees hier meer over personal coaching ➜

Geluk G nummer 8

Goedheid: kies positieve gedachten

Positieve gedachten en de daarbij behorende gevoelens — zoals gevoelens van blijheid, geluk, inspiratie, trots en tevredenheid — zijn niet alleen heel fijn op het moment dat je ze ervaart. Uit recent onderzoek blijkt dat het regelmatig ervaren van positieve gevoelens je in een opwaartse spiraal van geluk omhoog stuwen. Hoewel je realistisch moet zijn over de ups en downs in je leven en je nare gebeurtenissen zeker niet moet ontkennen, helpt het je toch om de positieve kanten van elke situatie te zien. Het is dus beter voor je gezondheid en emotionele veerkracht om het glas als halfvol te zien in plaats van half leeg.

Mensen die gelukkiger zijn leven langer

Geluk voelt niet alleen goed, talloze onderzoeken bewijzen dat blijere, gelukkigere mensen een betere gezondheid hebben en langer leven dan mensen die zich gestrest en ongelukkig voelen. De onderzoeksresultaten geven aan dat angst, depressie en pessimisme stuk voor stuk een hogere kans op ziektes en een kortere levensduur geven.

Geluk G nummer 9

Genoeg: wees tevreden met wie je bent

Niemand is perfect. Toch vergelijken we ons emotionele, innerlijke leven de hele dag door met alle ‘successen’ die we aan de buitenkant van anderman’s leven zien. Als je over je tekortkomingen tobt, en gefocust bent op alles wat je niet hebt in plaats van te waarderen wat je wel hebt, dan maak je ’t jezelf erg moeilijk om gelukkiger te worden. Leer je jezelf te accepteren zoals je bent — met valkuilen en minder charmante eigenschappen en al — verhoogt dat je welzijn, je veerkracht en je kansen om echt van het leven te genieten. Als je vriendelijker naar jezelf bent, kun je anderen ook makkelijker accepteren zoals ze zijn.

gelukkiger worden door tevreden te zijn met jezelf zoals je bent
Onze happiness is niet onveranderbaar

Genen bepalen voor 50% hoe gelukkig we ons voelen. Onze leefomstandigheden (zoals inkomen en omgeving) bepalen slechts voor 10% hoe we ons voelen. De overige 40% komen voor rekening van wat we dagelijks doen en van de bewuste keuzes die we maken. Het goede nieuws is dat je acties en gedachten echt een verschil maken. Dat betekent dat je de macht hebt om je leven naar een totaal nieuw geluksniveau te tillen.

Geluk G nummer 10

10. Groter geheel: verbind je met een universele energie

Zingeving is een belangrijk onderdeel van het ervaren van geluk. De kern van zingeving is dat je je verbindt met een doel of ideaal dat groter is dan jij bent. Zou je alleen maar voor geld werken… dan zul je niet het tevreden gevoel van zingeving ervaren. Maar werk je om anderen te helpen — mensen, dieren, of de natuur als geheel — dan geeft dit gewicht en waarde aan je bestaan. Mensen die zingeving in hun leven vinden zijn gelukkiger, voelen zich meer in controle en halen meer voldoening uit hun bezigheden. Hierdoor hebben stress, angst en depressie een veel minder grote kans om toe te slaan. Maar waar en hoe kun je zingeving vinden? Vaak weet je het al… je vindt het in de bezigheden die je emotionele voldoening geven en je hart sneller laten kloppen. Misschien vind je het in je religie, in je ouderschap, of in je baan waarmee je echt een verschil voor anderen maakt. Misschien vind je het in portretten schilderen, of in het bakken van design-cakes, of in het bezoeken aan eenzame bejaarden. Koester en cultiveer dit soort bezigheden, want ze verbinden je met de power van een universele energie die jou voldoening schenken en je gelukkig maken.

gelukkiger zijn in een groter geheel
Samen zijn we sterker

Ben je deel van een club of een ander sociaal netwerk, dan verhoogt dat je immuniteit tegen infecties. Het deel uitmaken van een groep verlaagt ook de kans op hartfalen en mentale achteruitgang. Hoor je niet bij een club die jouw idealen of dromen delen, dan loop je een aanzienlijk risico om psychosomatische te ontwikkelen.

Geluk G nummer 11

Garau: de bonus G

Zoals ik je eerder vertelde, is mijn naam Marisa Garau. Door terugkerende depressie en burnout ontdekte ik mindfulness, en dat heeft mijn leven voorgoed veranderd.

Eerst schreef ik twee mindfulness bestsellers, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Mindfulness boeken door Marisa Garau

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Toen ben ik mijn online platform Growing Mindfulness gestart. Omdat het ontzettend veel goede mindfulness tips en inzichten biedt, trekt mijn platform jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Daarnaast begeleid en coach ik cliënten op individuele basis zodat zij in een natuurlijke tempo belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

mindfulness deskundige Marisa Garau

➜ Ik nodig je uit om mijn gratis e-boek ter waarde van €14,95 te downloaden. Hierin lees je alles over mijn no-nonsens mindfulness-aanpak zonder zweverige meditaties en hoe elke-dag-mindfulness je al binnen een week een opmerkelijk gevoel van geluk geeft.

Download geheel vrijblijvend mijn gratis e-boek waarin je leert hoe je je leven een positieve boost geeft. Duizenden lezers gingen je voor en hebben hun leven positief veranderd.


Gelukkiger worden? Mindfulness kan helpen

Onder meer bekend van:

Media waarin Marisa verscheen als mindfulness deskundige