Ik werd deze week geïnterviewd door een journaliste van Santé. Zij gaat een maand lang een meditatie-challenge doen en wilde van mij alles weten over de zin van meditatie.

Eén van haar vragen was: wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie? Door de populariteit van mindfulness is mindfulness gelijk komen te staan met meditatie, maar er is een duidelijk verschil:

 • Mindfulness is de filosofie.
 • Meditatie is slechts een manier om de principes van deze filosofie te praktiseren.

Principes

Dit zijn de principes van de mindfulness-filosofie die je in het dagelijks leven kunt inzetten:

 • acceptatie
 • loslaten
 • niet-oordelen
 • niet-streven
 • geduld
 • opnieuw beginnen
 • vertrouwen
 • integriteit
 • bescheidenheid
 • medeleven

Drukke gedachten

Maar voordat ik inga op het nut van meditatie, zal ik je eerst wat uitleggen over mindfulness.

Mindfulness leert ons dat we gedachten hebben, en dat we niet onze gedachten zijn.

Drukke gedachten vol zorgen en gepieker overweldigen ons vaak zo intens, dat we denken dat we niet meer dan die gedachten zijn.

Mindfulness leert ons echter inzien dat het denken slechts één kant van onze persoonlijkheid is, de fysieke kant omdat het denken in ons fysieke brein geproduceerd wordt.

Maar we zijn meer dan een fysiek lichaam en een fysiek brein.
We hebben gelukkig ook een geest. Je kunt het ook spirit of ziel noemen.

Mindfulness maakt ons bewust dat we kunnen switchen naar onze spirituele geest, waar alles tijdloos en rustig is, zodat we niet de hele dag door met dat drukke denken opgescheept zitten.

Met meditatie switch je naar je spirituele geest

Intense gevoelens en emoties

Omdat het pieker-denken vaak zo intens en overweldigend is, veroorzaakt het allerlei gevoelens en emoties.

Stel dat je denkt:

‘Ik word vast ontslagen! En hoe moet dat dan met de hypotheek? Dan raak ik m’n huis kwijt, help!’

Je zult merken dat deze gedachten allerlei stress en paniek veroorzaken: je gaat zweten, je keel knijpt dicht, je handen trillen, en je krijgt hartkloppingen.

Dit is niet fijn om mee te maken, en bovendien veroorzaakt stress ook nog eens allerlei nare fysieke aandoeningen als die stress maar lang genoeg aanhoudt.

Afstand creëren

Door naar de rustige wijsheid van je spirituele geest te switchen, kun je van daaruit naar al die paniek-gedachten kijken. Zo creëer je een gezonde afstand tussen jou (je spirituele wijze geest) en die paniekerige gedachten.

 • Zonder mindfulness zit je gevangen in het vuur van al die stressvolle gedachten…
 • Met mindfulness ontworstel je je aan dat vuur en kun je er van een veilige afstand naar kijken zodat je niet meer hoeft te lijden in dat vuur van paniekerige gedachten.

Het misverstand rond meditatie

Als mindfulness de filosofie is, dan is meditatie het gereedschap.

Met meditatie oefen je het nuchter bekijken naar de gedachten die je brein aan de lopende band (je hele leven lang, ook als je slaapt) produceert.

De meeste mensen denken dat je mediteert om geen gedachten te hebben. Maar dat kan niet, want het denken gaat ons hele leven door, ook als we slapen.

Met meditatie ga je dus niet zitten om ‘weg’ te raken. Integendeel: je gaat stilzitten om je gedachten vanuit de veilige plek van je wijze spirit te bekijken — zonder in de paniek van al die gedachten meegezogen te worden. Dit is allesbehalve ‘wegraken’ en het is behoorlijk hard werken.

Meditatie is een manier om die gezonde afstand tussen jou spirituele geest en je drukke (fysieke) denken te creëren, zodat je niet de hele dag door overweldigd raakt door paniekerige gedachten.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness kun je vergelijken met ‘houtbewerking’. Terwijl meditatie de ‘zaag’ is.

Mindfulness en meditatie hebben een duidelijke link… maar nu weet je dat ze niet hetzelfde zijn.

En om mindfulness te beoefenen en zo meer rust in je hoofd te ervaren, hoef je niet eens te mediteren. Want mindfulness kan je ook op andere manieren leren inzetten. Hoe? Dat leer je met mijn no-nonsense Karma Kickstart e-programma.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.