Meditatie muziek maakt het makkelijker en leuker om te mediteren, omdat het vanzelf een focus-punt geeft. Maar waar vind je gratis meditatie muziek om in de achtergrond af te spelen? Ik heb onderzoek gedaan naar de mooiste meditatie muziek, en daarna een handige selectie gemaakt van muzieklijsten op Spotify en Youtube. Hier zijn mijn top-10 tips om je te helpen muziek te vinden die je meditatie-practice ondersteunen en verdiepen.


De selectie heb ik gemaakt op basis van duur en sfeer. Als je een lange meditatie wilt doen, of bij meditatie muziek in slaap wilt vallen, dan zijn de eerst drie tips geschikt voor jou. Maar misschien zoek je meditatie muziek die slechts 15 minuten duurt? Of heb je maar 5 of 3 minuten muziek nodig voor flash-meditaties? Scroll voor die tips dan door naar het einde van de lijst.

Non-stop meditatie muziek op live kanalen

Op Youtube kun je kanalen vinden die 24 uur per dag, 7 dagen per week, non-stop meditatie muziek uitzenden. Je kan inhaken wanneer je maar wilt, en naar behoefte lang of kort mediteren. Voor deze categorie heb ik mijn twee favoriete kanalen van Yellow Brick Cinema geselecteerd.

Het Relaxation kanaal biedt ‘soft focus’ ambiënte piano-muziek met kalmerende natuur-geluiden.

Het Yellow Brick Yoga kanaal is minder op piano-klanken gebaseerd en geeft een meer esoterisch ervaring.

Langdurende meditatie muziek en playlists

Er is niet alleen prachtige meditatie muziek te vinden op Youtube, maar ik heb ook een aantal playlists op Spotify voor je geselecteerd in deze categorie van langere meditatie muziek.

mediteren muziek van 3 uur
De diepe meditatie muziek van Tim Janis bevat niet alleen zacht aanwezige piano en viool muziek, maar ook relaxte natuurgeluiden.

mediteren muziek op spotify
Als je wilt kunnen kiezen uit muziek met meer natuur-invloeden dan is de Spotify playlist Meditate to the Sounds of Nature wat voor je.

meditatie muziek op spotify
Meer abstract en een beetje Tibetaans geïnspireerde soundscapes vind je in deze interessante playlist op Spotify.

gratis meditatie muziek op spotify
Misschien houd je niet van dat piano-gepingel 🙂 en zoek je meer iets met mellow gitaar geluiden. Probeer dan deze lekkere playlist.

Kortdurende meditatie muziek: 15 minuten en minder

15 minuten meditaties werken goed tegen gevoelen van angst en stress. Ze zijn de perfecte manier om rust en vertrouwen in je leven te verwelkomen, vooral wanneer je je chagrijnig, onrustig en versnipperd voelt.

mediteren muziek van 15 minuten
Yellow Brick Cinema: 15 minuten durende meditatie muziek in hun unieke esoterische stijl.

meditatie muziek van 10 minuten
Ambiënte muziek met de kalmerende geluiden van strand en golven. 10 minuten durende meditatie muziek.

mediteren muziek van 5 minuten
Minder esoterisch en meer een compositie van verschillende rustgevende instrumenten. 5 minuten mindfulness muziek.

Minder dan 5 minuten durende meditatie muziek

Flash-meditaties zijn ideaal om in een stressvolle situatie snel tot jezelf te komen. Deze meditatie muziek helpt je om direct in een meditatieve state-of-mind te raken. Zo kun je stress verminderen en positiviteit en zingeving vinden waar je ook bent: thuis, op kantoor, in het openbaar vervoer of tijdens je lunch in het park.

mediteren muziek van 3 minuten
Heerlijk rustige muziek. Abstract en sfeervol met hier en daar een instrument. Perfect voor een snelle meditatie.

meditatie muziek van 2 minuten
Zeer korte Express meditatie muziek op 423Hz. Deze toonhoogte heeft een positieve invloed op ons bewustzijn. 432Hz wordt ook wel de ‘helende frequentie’ genoemd.

Maar wat als je helemaal geen tijd hebt om te mediteren?

Ik heb zelf jarenlang gemediteerd — alleen thuis en elke week in m’n vaste groep. Maar ook heb ik regelmatig meditatie-retreats in binnen- en buitenland gevolgd.

Voor mij werkte meditatie altijd heel goed… maar toen mijn eerste boek ‘Haal meer uit je leven met de power van mindfulness’ uitkwam, kreeg ik talloze brieven en emails van lezers die me schreven dat ze hun mindfulness cursus hadden opgegeven omdat ze de meditatie niet konden volhouden.

Doodzonde natuurlijk. Om mindfulness en geluk terug te brengen in hun leven kwam ik op het idee om een online cursus te ontwikkelen zonder de mindfulness meditatie component.

Wat heeft het immers voor zin om vast te houden aan het idee van meditatie, als mensen na het volgen van de standaard mindfulness-training meteen de meditaties overboord zetten… en dus niet van de nuchtere principes van mindfulness kunnen profiteren en gelukkiger zijn?

Ik heb liever dat mensen niet mediteren en wel mindfulness in hun leven toepassen, waardoor ze vaker positief denken, emotioneel evenwichtiger worden, innerlijke rust ervaren, meer focus hebben en weer kunnen genieten van het leven… dan dat ik hen de tijdverslindende mindfulness meditatie zou opdringen met het risico dat ze volledig afhaken.

Mijn mindfulness-zonder-meditatie werkt voor duizenden mensen van over de hele wereld

Dankzij mijn digitale e-cursus Karma Kickstart heb ik ontdekt dat mindfulness-zonder-meditatie heel goed werkt. Mijn cursus is niet alleen in Nederland beschikbaar, maar ook in Groot-Brittannië, Amerika, Canada, Singapore, Hong Kong, Australië en Nieuw-Zeeland, omdat ik er ook een Engelstalige versie van heb die ik via growingmindfulness.com aanbied.

Ik bedien dus een heel breed publiek uit allerlei landen, met mensen die zeer uiteenlopende culture achtergronden hebben. Allemaal vinden ze de mindfulness oefeningen van Karma Kickstart super-praktisch… omdat ze niet hoeven te mediteren en mindfulness meteen in hun dagelijks leven kunnen inzetten.

Vanaf de eerste oefening profiteren ze van al het goede dat mindfulness te bieden heeft, zodat ze werkstress, frustraties en gepieker kunnen loslaten, zonder te hoeven leren mediteren — wat nu eenmaal heel veel tijd, energie en frustraties kost.

Meditatie garandeert geen innerlijke rust

Ik heb veel ervaring met meditatie-leraren en het valt mij altijd op dat deze zeer ervaren meditatie-experts helemaal niet zo zen zijn en helemaal niet altijd lekker relaxt in hun vel zitten. Integendeel… veel van mijn leraren raakten van elk onverwachte situatie volledig over de kook.

Zen-monnik Paul Loomans mediteerde zichzelf een depressie in en heeft er een openhartig boek over geschreven.

Het bewijst voor mij dat mindfulness meditatie geen garantie voor een rustige mindset is. Integendeel, meditatie kan zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn als je je grenzen niet bewaakt.

Met mijn meditatie-vrije aanpak houd je je stresslevels de hele dag door laag — niet alleen wanneer je op een meditatiekussentje zit

Mijn aanpak is veel minder hoogdravend, maar werkt de hele dag door. Je maakt immers de hele dag door dingen mee waar je gestrest van wordt, of onzeker, of boos, of verdrietig. Op die momenten, als het even tegenzit, wil je mindfulness kunnen inzetten om jezelf rustig te maken en niet uit je dak te gaan, ja toch?

De resultaten van mijn mindfulness-de-hele-dag-door zijn veel beter dan wanneer je elke dag een geïsoleerd uurtje zou mediteren. Met mindfulness-de-hele-dag-door houd je je stress-levels de hele dag door laag. Zo kan spanning niet opbouwen. Logisch toch dat dat veel beter werkt?

In mijn gratis e-boek leg ik alles uit over mijn unieke aanpak, waarbij je mindfulness diezelfde dag al kunt inzetten. Ik beloof je dat je je al binnen een week opmerkelijk rustiger en evenwichtiger zult voelen.

Wil je ook weten over de positieve effecten van meditatie zónder dat je hoeft te mediteren? Download dan mijn gratis e-boek. Hierin lees je alles over mijn effectieve, no-nonsense mindfulness-aanpak.


Over Marisa Garau

Hoi, mijn naam is Marisa Garau en ik ben mindfulness-expert.

Mindfulness & meditatie expert Marisa Garau

Vanwege terugkerende depressie en burnout heb ik in 2006 de diverse mindfulness-trainingen gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en te leren inzetten. Ik was vanaf dag één verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.

Ik heb twee mindfulness bestsellers geschreven, Haal Meer Uit Je Leven Met Mindfulness en z’n opvolger Haal Meer Uit Je Dip Met Mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mindfulness boeken door Marisa Garau

Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

Media waarin Marisa verscheen als mindfulness deskundige