Steeds meer mensen ervaren klachten zoals burn-out, depressie en eenzaamheid. Inmiddels hebben 1 op de 8 werknemers burn-out klachten en dat getal lijkt alleen maar te groeien. In een commercieel welvarend land als Nederland lijkt het met onze mentale welvaart slecht gesteld.

Hoe heeft het zover kunnen komen, en hoe keren we die trend weer om? Is minder werken wel écht de oplossing, of komt het probleem ergens anders vandaan?

Zijn we vergeten wat écht belangrijk is?

Wie veertig uur per week werkt en daara het huishouden moet organiseren, voor de kinderen moet zorgen en nog een aantal semi-verplichte afspraken moet nakomen, houdt weinig tijd over. En wie altijd druk is, leeft vooral uit z’n hoofd.

Dat is logisch. Want als je alles op je todo-lijstje zo efficiënt mogelijk afvinkt, houd je aan het eind van de dag misschien nog een kwartiertje over voor jezelf. Voor velen is dit de alledaagse realiteit.

Toen ik in 2020 zelf burn-out klachten begon te ervaren en noodgedwongen een stapje terugdeed om te gaan voelen waarom dat was, ontdekte ik dat ik een diepere connectie miste. Niet zozeer met mijn werk. Met alles eigenlijk.

Connectie met mijzelf

Ik miste bijvoorbeeld een connectie met mezelf. Ik miste het gevoel om soms de tijd te hebben en een paar uur in stilte na te denken over mijn leven. Ik leefde destijds alleen maar vanuit mijn hoofd. Mijn hart was al lang geen onderdeel meer bij het maken van belangrijke keuzes.

Bij het maken van belangrijke keuzes viel ik terug op lijstjes met voor- en tegenargumenten. Mijn intuïtie en gevoel mochten vanaf een afstandje toekijken hoe ik begon te worstelen met zelfs de meest triviale beslissingen.

Connectie met anderen

Mijn contact met anderen voelde ook steeds oppervlakkiger. Op de zeldzame momenten dát er tijd was om af te spreken ging het niet meer over onze dieperliggende wensen, dromen, visie en gevoel. In plaats daarvan kwamen we in dat uurtje vaak niet verder dan oppervlakkige gesprekken over alledaagse gebeurtenissen, waarna onze wegen weer wekenlang scheidden.

Connectie met de natuur

En de natuur? Vroeger kon ik uren doorbrengen in een bos, ook alleen – graag zelfs. Maar nu, als er al tijd was om door het bos te lopen, voelde het alsof ik er niet echt was. Ik wandelde gejaagd – bijna alsof ik te laat was voor een vergadering met een boom aan het eind van het bos. En ik miste zelfs het magische fenomeen van seizoensverandering dat zich recht voor mijn ogen afspeelde en waar ik vroeger echt van kon genieten.

Mijn conclusie was dat ik me ontkoppeld voelde van mezelf, anderen en de natuur. Daarom besloot ik om me te gaan richten op het herstellen van die connecties.

Niet iedereen verbindt op dezelfde manier

In mijn zoektocht naar manieren om die verbinding te herstellen, kwam ik tientallen technieken en manieren tegen. De ene nog indrukwekkender dan de ander. Maar tegelijkertijd kwam ik erachter dat ze niet allemaal hetzelfde effect hebben. Tenminste, op mij.

Er zijn namelijk zoveel dingen die je kunt doen: yoga, mindfulness, meditatie, ademhalingstechnieken en wandelen op blote voeten. Je kunt op stilteretraite gaan of juist urenlang mantra’s zingen in een groep. Allemaal zijn ze in wetenschappelijke setting onderzocht en brengen ze voordelen met zich mee.

Maar dat betekent niet dat ze voor iedereen hetzelfde effect hebben. Misschien werkt voor jou een bepaalde ademhalingsmethode heel erg goed om een connectie met jezelf te ervaren, terwijl het voor mij juist het zingen van mantra’s is. Die verscheidenheid vind ik erg mooi, maar het heeft ook een keerzijde. Veel mensen weten alleen van het bestaan van yoga af, omdat het zo breed geaccepteerd is in de samenleving. Als je zegt dat je gestrest bent, zeggen mensen vaak: ‘oh, ga yoga doen’. Maar dat zoveel mensen yoga doen maakt het nog niet jouw manier om je connectie met jezelf te versterken.

Iedere connectie is authentiek

Mensen die er vervolgens achterkomen dat yoga niet hét antwoord is op hun problemen, gooien misschien te vroeg de handdoek in de ring. Maar dat is zo jammer! Er zijn nog zoveel andere manieren waarop je de verbinding met jezelf, anderen en de natuur kunt herstellen en versterken. De mensen die dat soort activiteiten aanbieden zijn alleen niet op één plek te vinden, dus leggen veel mensen zich er maar bij neer dat ze gestrest door het leven moeten.

Om die reden ben ik met Mindcelium begonnen. Een online platform met als missie om jou te helpen bij het vinden van manieren om je connectie met jezelf, anderen en de natuur te herstellen. Ik baseer me daarin zoveel mogelijk op de wetenschap en niet-zweverige methoden, zodat het allemaal laagdrempelig blijft voor iedereen.

Waar ik al ben achtergekomen is dat mindfulness in veel van die methoden een centrale rol speelt. Mindfulness helpt je namelijk niet alleen om rustiger te worden, maar je wordt er ook bewuster van. En als ik stiekem heel even de toekomst in droom, dan zou ik willen dat we over tien jaar allemaal zó bewust zijn geworden dat we inzien dat we kostbare connectie met onzelf, anderen en de natuur nooit hadden mogen verliezen.


Gast-schrijver en professional onderzoeker Martijn

Over Martijn Troch••• Dit artikel is geschreven door Martijn Troch. Hij is oprichter van Mindcelium, een platform met als doel jou te helpen bij het herstellen van de connectie jezelf, anderen en de natuur. Hij werkt daarvoor samen met experts op het gebied van meditatie, ademhaling, mindfulness, yoga en meer, zodat jij alles op één plek kunt ontdekken.