TIJDENS EEN SEMINAR VAN T. HARV EKER dat ik in Sydney bezocht, vertelde hij hoe veel mensen in zijn publiek eerst koppig aan hun slechte gewoonten blijven vasthouden voordat ze hun inefficiënte gedrag onder de loep durven te nemen en aan te passen.

Harv T. Eker is een selfmade multimiljonair die overal ter wereld gratis seminars geeft om mensen financieel wijzer te maken, zodat ze snappen hoe ze meer inkomen creëren en uit de schulden kunnen komen.

Wat Harv tijdens zijn 20-jarige coachingscarrière heeft ontdekt, is dat er twee soorten mensen zijn.

  1. Degenen die open staan voor nieuwe visies en verandering.
  2. En degenen die muurvast zitten in hun oude gewoonten en daar maar geen afscheid van willen nemen.

Deze laatste groep mensen springt er volgens Harv altijd uit omdat zij regelmatig de 4 meest gevaarlijke woorden ter wereld in de mond nemen:

“Ik weet dat al.”

Waarna ze zelfgenoegzaam achterover leunen en domweg blijven vastzitten in inefficiënte gewoonten die hen niets dan problemen en zorgen opleveren.

Sinds zijn verhaal ben ik zelf beter gaan opletten hoe vaak deze 4 levensgevaarlijke woorden gebezigd worden. Dat is vaker dan ik had verwacht!

Sterker nog: ik kom maar weinig mensen tegen die – zodra het over mindfulness gaat en het doorbreken van verouderde denkpatronen – geïnteresseerd naar voren leunen en me vragen wat ze precies kunnen doen om hun leven te verbeteren.

Meestal verloopt zo’n gesprek namelijk als volgt:

Een cliënt klaagt tegen me over haar vervelende kind, haar onuitstaanbare manager, haar ongeïnteresseerde echtgenoot of haar irritante moeder en hoopt dat ik zeg dat het allemaal de schuld van die ander is en dat zij het zielige slachtoffer is van onfortuinlijke omstandigheden.

Tot haar totale verbijstering zeg ik dan dat al deze problemen voortkomen uit haar eigen on-bewustzijn, en dat zodra zij zelf verandert, de mensen om haar heen niets anders kunnen dan met haar mee veranderen. Dat mindfulness dus intern werk aan de winkel is, en dat dat juist het goede nieuws is omdat je anderen niet kunt veranderen, maar wel jezelf.

Maar let op! Dan komt het:

“Ja, dat weet ik wel.”

Als ik dan dieper op het probleem inga, krijg ik nog drie keer te horen dat ze dat echt allemaal allang in ’t snotje heeft — met het bijbehorende scala aan verzuchtingen en ‘daar gaan we weer’ gezichtsuitdrukkingen:

“Jaja, ik weet het.”
“Ik weet ‘t, ik weet ‘t.”
“Ja, dat weet ik toch?”

Waarmee ze een mooie reden heeft om in haar comfort zone te blijven zitten, lekker te kunnen blijven klagen en verder niets aan haar haperende relaties te hoeven doen.

’s Werelds 4 meest gevaarlijke woorden sluiten je geest luchtdicht af, zodat er werkelijk niets meer door kan dringen. Je weet het zogenaamd allemaal al, dus waarom zou je nog luisteren naar goed advies? En waarom zou je vervolgens daadwerkelijk ingrijpen?

Doordat hun geest (en dus ook hun fantasie) geheel afgesloten is, zijn dit niet voor niets de mensen die het meest dringend toe zijn aan drastische veranderingen.

Weten is waardeloos.

Met weten heb je namelijk nog helemaal niks.
Je kunt wel weten hoe je moet zwemmen, maar het is toch mijlenver verwijderd van echt het water induiken en je hoofd boven water houden – zeker in geval van nood.

Je kunt wel weten hoe je een marathon loopt, maar het is toch echt een tikje anders dan daadwerkelijk die 42 kilometer op de been te blijven en door te gaan, ook als je al drie keer hebt overgegeven en je door je tranen het wegdek niet meer ziet.

Je kunt wel weten hoe je je frustraties zou kunnen oplossen, maar weten is nog steeds niet ‘the real thing’: jezelf van je persoonlijke klaagmuur losscheuren om die vastgeroeste overtuigingen in je hoofd los te wrikken en duurzame verandering teweeg te brengen.

Nadat ik de mindfulness-training had gevolgd en mijn leven volledig had omgegooid, ontdekte ik in de boekenkast planken vol met self-help boeken over bewustwording en mindfulness… huh? Ik had al die boeken braaf gelezen en was het roerend met de inhoud eens geweest. Na het lezen van zo’n boek wist ik ‘helemaal hoe het zat’ en… deed er vervolgens helemaal niets mee!

Zo liep ik talloze kansen op verandering en herstel mis en knalde ik uiteindelijk blind op een stevige burn-out, waarna het over en uit was met m’n koppige maar domme ‘ik weet het allemaal zo goed’ houding.

Mijn mindfulness trainer pakte me vervolgens glimlachend bij de lurven en slingerde me dat zwemwater in zodat ik leerde drijven en niet langer kopje onder ging in die door mezelf gecreëerde wildwater-rivier van stress en zorgen.

Doe Mindfulness Vandaag

Als je merkt dat je relaties met anderen stroef verlopen en je je doodergert aan al die irritante mensen die je levensplezier aantasten, dan is het tijd om in te grijpen.

Niet alleen door boeken of blog posts te blijven lezen, maar ook door daadwerkelijk actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een coach die niet bang is om je flink aan te pakken.

Zolang je blijft denken: “Ik weet het wel” sta je je eigen verandering en herstel in de weg, en blijven al je problemen met je meereizen, waar je ook naartoe gaat.

Dus wees moedig, onderken dat je helemaal niets weet, open je geest en doe iets!

Onderneem vandaag 1 ding waarvan je weet dat je het allang had moeten doen:

  • een succes in je succes-dagboek schrijven bijvoorbeeld
  • je oprechte excuses maken omdat je in de fout bent gegaan
  • een gezonde maaltijd klaarmaken in plaats van weer naar de koekjes te grijpen
  • stevig op je tong bijten wanneer je voelt dat je er iets negatiefs uit gaat gooien
  • een diëtiste, mental coach of fitness trainer bellen en een afspraak maken

Door het inzetten van mindfulness oefeningen breek je direct je afgegrendelde bovenkamer open, en heb je een eerste stap gezet op weg naar werkelijke bewustwording en een nieuw, frustratie-vrij en sprankelend bestaan waarin je echt kunt genieten van het leven.

Succes!
Marisa