Genieten van het leven, wie wil dat nu niet? Desondanks zijn er maar weinig mensen die de kunst van echt genieten verstaan. De meesten van ons staan constant onder druk, zijn altijd aan het haasten, voelen zich ’s avonds, na weer een stressvolle dag, onvervuld en uitgeput. In dit artikel ga ik in op de reden waarom we niet echt kunnen genieten van het leven, en leg ik uit waar precies de oorzaak zit van stress en angst. Daarna geef ik je een essentieel twee-stappen-mindfulness-plan waarmee je vandaag al aan de slag kunt om ook te gaan genieten van het leven.

Maar eerst: wat is genieten van het leven niet?

Voordat ik je mijn verhaal vertel en zal uitleggen waarom we soms niet optimaal van het leven kunnen genieten, wil ik je eerst uitleggen wat genieten van het leven niet is 🙂

Genieten van het leven is niet miljonair zijn en de hele ochtend aan je dure zwembad champagne drinken, elke middag designer kleding kopen met je credit card, ’s avonds in dure restaurants dineren, en ’s nachts in exclusieve clubs sprankelende cocktails achterover slaan.

Het lijkt alsof mensen die dit doen echt genieten van het leven, veel meer dan jij die elke dag op de fiets naar het werk moet — door weer en wind. Maar ook rijke mensen hebben zorgen: zorgen om hun financiën (ook rijke mensen kunnen gebukt gaan onder torenhoge schulden), zorgen om hun kinderen, zorgen om hun eigen werk en toekomst, zorgen om hun relaties, zorgen om hun gezondheid.

Dus wat is genieten van het leven wel?

Genieten van het leven is: volledig in het moment aanwezig zijn, in de flow zijn en de wereld om je heen vergeten, tevreden zijn met wat je hebt, en innerlijke vervulling vinden in je werkzaamheden (betaald of vrijwillig). Het is jezelf waarderen voor wie je bent, en vertrouwen hebben dat de toekomst goede dingen voor je in petto heeft.

Stress, angst, boosheid, machteloosheid en jaloezie zijn emotionele barrières die jou de mogelijkheid ontnemen om te genieten van het leven.

Het geheim om echt van het leven te kunnen genieten, zit dus in je mindset. En dat is goed nieuws! Want het betekent dat je stress en negativiteit kunt afleren, en dat je jezelf kunt aanleren om positief te zijn… en dus echt van het leven te genieten.

Mijn verhaal: van succes tot burnout

Hallo, ik ben Marisa Garau en ik spreek uit ervaring, want ik heb m’n hele leven moeite gehad om te genieten van het leven… Maar op een dag wist ik mijn mindset te veranderen, waardoor mijn leven een totaal nieuwe wending nam.

Genieten van het leven… ik kreeg het maar niet voor elkaar, hoe hard ik ook m’n best deed. Als ik vond dat het slecht ging met mij of mijn werk, dan was ik erg depressief. En als het lekker ging was ik bang dat dat snel weer voorbij zou gaan en ik weer terug bij af zou zijn. Het was dus eigenlijk nooit goed en ik leefde in voortdurende angst en spanning.

Genieten van het leven - Marisa weet nu hoe

Dit ging zo door totdat ik 37 was en burnout kreeg. Ik had tien jaar lang mijn reclamebureau in Amsterdam gerund en daar veel succes mee gehad. Ik had daarnaast zelfs een carrière als entertainment journalist opgebouwd, de wereld rondgevlogen om de groten der aarde te interviewen (ja heus, van Pavarotti tot Meryl Streep) en een dikke bestseller over ABBA geschreven. Maar ik leed aan chronische stress, ontwikkelde een ernstige schildklierziekte en begon steeds meer belangrijke zaken te vergeten. M’n hoofd liep over van de zorgen en wilde gewoon niet meer meewerken.

Misschien herken je jezelf in mijn verhaal en vind je het ook zo moeilijk om te genieten van het leven.

Herken je jezelf in één of meerdere van deze omschrijvingen?

 • Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt
 • Je hebt het idee dat je nog maar weinig zelf kunt bepalen
 • Je wordt gedomineerd door verplichtingen en hebt nooit tijd om te doen waar jij zin in hebt
 • Je komt nooit echt tot rust
 • Je kunt niet echt genieten omdat je altijd van alles moet doen en altijd moet presteren
 • Je kunt nog maar weinig hebben en schiet snel uit je slof
 • Je slaapt slecht
 • Je voelt je rusteloos en schuldig als je even niets hoeft, waardoor je niet van je me-time kunt genieten
 • Je vraagt je af hoe lang je dit nog kunt volhouden

De grote denkfout die ik maakte… en die jij ook maakt

Toen ik thuiszat met burnout en zelfs met mijn reclamebureau was gestopt, dacht ik dat alles beter zou worden. Ik dacht namelijk dat mijn stress en mentale achteruitgang door mijn werk veroorzaakt werden — de omstandigheden waarin ik had geleefd. Als ik die omstandigheden verander, dan ben ik natuurlijk meteen van m’n stress af en kan ik weer snel door met een nieuwe carrière, dacht ik optimistisch.

Maar zo werkt het helaas niet, en daar kwam ik al snel achter.

Stress wordt veroorzaakt door je denken — niet door je omstandigheden

Terwijl ik thuis op de bank zat bij te komen van jarenlang keihard werken en presteren, en dus eindelijk tot rust kon komen, begon ik weer gestrest te raken. Want nu werd ik bang dat ik de verkeerde beslissing had genomen. Dat ik m’n kansen op een nieuwe carrière de nek om had gedraaid. Dat ik een loserwas die natuurlijk nooit meer aan de bak zou komen. Dat het nu helemaal slecht met me zou aflopen.

En zo raakte ik nog depressiever dan ooit ervoor.

Gelukkig had ik op een dag een helder inzicht. Opeens besefte ik dat niet de omstandigheden in mijn leven voor stress zorgden… maar dat ik dat zelf deed, wow! Ik begreep opeens dat onze stress in ons eigen hoofd wordt veroorzaakt. En dat inzicht heeft mijn leven totaal veranderd.

Meer weten over dat allerbelangrijkste inzicht? Download dan mijn gratis e-boek en ontdek hoe mijn unieke mindfulness aanpak ook jouw leven voorgoed kan veranderen.


Als je niet optimaal kunt genieten van het leven, komt dat door je denken – en dat is goed nieuws!

Het besef dat ons denken allerlei gevoelens en emoties triggert en niet de omstandigheden in de buitenwereld, is al meer 2000 jaar oud. En uit deze oorspronkelijk Boeddhistische filosofie is mindfulness voortgekomen.

Mindfulness is de praktische instap-versie van deze eeuwenoude principes waarmee wij drukbezette Westerlingen meteen aan de slag kunnen.

Een inzicht dat mijn leven volkomen veranderde

Toen ik begreep hoe sterk de kracht van ons denken is, ben ik eerst de standaard mindfulness-training gaan volgen om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en zelf te leren inzetten.

Daarna schreef ik twee mindfulness bestsellers, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers die mijn werk als zeer positief beoordelen.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van praktische mindfulness oefeningen zonder dat ze daarvoor mindfulness meditatie hoeven aan te leren.

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

En oh ja, ik ben nooit meer depressief geweest en mijn fysieke kwalen zijn verdwenen 🙂

Onze gedachten veroorzaken onze gevoelens

Gevoelens heb je niet zomaar. Het lijkt alsof je je opeens, zomaar uit het niets, goed voelt of naar. Maar dat is niet zo. Gevoelens komen namelijk altijd voort uit je denken. Alleen… meestal ben je je dat niet bewust.

Negatieve gedachten veroorzaken gevoelens van onrust, angst en tekort schieten.
Positieve gedachten veroorzaken gevoelens van geluk en innerlijke vervulling.

Zelfs door een blije gebeurtenis, zoals de geboorte van een baby, kunnen je hersenen getriggerd worden om negatieve gedachten aan te maken… en je vervolgens een negatief gevoel geven. Zo ontstaat bijvoorbeeld postnatale depressie. Iets wat normaal geweldig mooi zou moeten zijn… verandert in een zeer negatieve ervaring waar vrouwen die net moeder geworden zijn, enorm onder lijden.

On-afhankelijk van de gebeurtenissen, zoals een mooie baby, een nieuwe baan, een verre vakantie, het winnen van de loterij… kunnen we ons blij of bang voelen — en de wortel van die gevoelens is een gedachte die zo’n gebeurtenis als een kans (positief) of een bedreiging (negatief) beoordeelt.

Op deze manier kleuren onze gedachten ons leven afwisselend positief en negatief.

Hoe kun je hier je voordeel mee doen en echt genieten van het leven?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Het is wat ik zelf op de mindfulness-training leerde en wat ik nu mijn klanten onderwijs:

Wil je je gelukkig en tevreden voelen en echt genieten van alles wat je doet en meemaakt, dan moet je mindfulness gaan oefenen. En gelukkig is dat helemaal niet moeilijk.

Mijn twee-stappen-mindfulness-plan om snel weer echt te genieten

Wat kun je vandaag nog doen om je denken onder controle te krijgen en zo positieve gevoelens aan te kweken?

Stap 1

Geef je denken minder ruimte om negatieve gedachten aan te maken (piekeren, stressen, rampscenario’s bedenken) door te concentreren op een taak die al je aandacht opeist.

Stap 2

Wijs je denken regelmatig op alles wat goed is in je leven zodat je bewust tegenwicht biedt aan negativiteit, angst en onmacht.

Volledige aandacht geven is een wondermiddel, maar we zetten het maar weinig in want meer dan ooit zijn we juist enorm versnipperd bezig. De hele dag wordt onze aandacht opgeslokt door allerhande informatie op radio, tv en social media. Als we de kans hebben om iets met aandacht te doen, zoals aardappels schillen, kijken we echter met een schuin oog naar het tv-journaal of checken we tussendoor snel de nieuwe berichten op WhatsApp.

Dit versnipperde gedrag zorgt ervoor dat je denken de hele dag overbelast is, en dan is het natuurlijk niet zo vreemd dat je niet van het leven kunt genieten als je eens lekker ontspannen aan de rand van een zwembad ligt. Je denken zit constant in de gewoonte van reageren op prikkels, en dat zet je helaas niet zomaar even uit alleen maar omdat je op vakantie bent en dus ‘relaxed’ zou moeten zijn.

Met oprechte aandacht voor eenvoudige taken, door je elke dag een paar uur volledig te concentreren op je werk of op je hobby, of door een dankbaarheid-dagboek bij te houden waarmee je alle mensen en omstandigheden in je leven bewust waardeert en viert… geef je je brein een gezonde break van gepieker en alsmaar impulsief reageren op allerlei prikkels. Waardoor je meer geniet van het dagelijks leven, en ook veel beter kunt ontspannen als je vrij bent.

Dit een zeer eenvoudige aanpak die gegarandeerd werkt. Ook jij kunt dit makkelijk inzetten en vanaf nu optimaal gaan genieten van het leven.

Iedereen kan het, jij ook

Veel mensen zien mindfulness als iets zweverigs met vage concepten zoals in het moment zijn, mediteren en bliss ervaren. Iets wat alleen special soulsbegrijpen en kunnen toepassen 🙂

Dat is natuurlijk pure onzin. Mindfulness is helemaal niet zweverig of alleen voor ingewijden. Dat ik het aan reeds duizenden mensen wereldwijd heb doorgegeven (uit allerlei landen en met allerhande culturele achtergronden), bewijst dat iedereen het kan aanleren. Het enige wat je moet doen is nuchter nadenken. Nou, dat kan je toch wel?

Mensen die genieten van het leven houden zich elke dag opnieuw aan deze twee stappen. Er is niets geheimzinnigs of magisch aan. Iedereen kan het.

De positieve gevolgen van mindfulness

Als je deze twee dingen vanaf vandaag gaat toepassen, dan ga je al binnen een week resultaat zien:

 • Je hebt het gevoel dat je weer grip op je leven krijgt
 • Je hebt het idee dat je steeds meer zelf kunt bepalen
 • Je laat je niet langer domineren door verplichtingen en hebt steeds meer tijd om te doen waar jij zin in hebt
 • Je komt echt tot rust
 • Je kunt echt genieten omdat je inziet dat je goed genoeg bent en niet hoeft te presteren om waardering te krijgen
 • Je wordt steeds weerbaarder en geduldiger
 • Je slaapt steeds beter
 • Je voelt je rustig en vrij als je even niets hoeft, waardoor je optimaal van je me-time kunt genieten
 • Je hebt spanning en stress losgelaten en je kunt het leven weer volledig aan

Download mijn gratis e-boek om te lezen hoe mijn no-nonsense mindfulness-aanpak de snelste resultaten geeft

In mijn gratis e-boek leg ik uit hoe mijn unieke mindfulness-aanpak je leert om stap-voor-stap je gedachten onder controle te krijgen zodat ze niet meer de kans krijgen om dwars over je heen te lopen en je de hele dag door met gevoelens van stress, onrust of gejaagdheid lastig te vallen.

De uitgebalanceerde oefeningen van mijn methode helpen je om emotioneel evenwicht, innerlijke rust en tevredenheid te creëren, waardoor jij weer kunt genieten van het leven.

En je zult merken dat dat een stuk makkelijker is dan je nu denkt.

Er is namelijk niets mis met je, en je hoeft zeker niet gefixt te worden.

Met mijn aanpak kom je snel weer in je oorspronkelijke kracht te staan zodat je veel meer controle over je denken hebt, waardoor je vanzelf weer echt van het leven kunt genieten.

Wil je ook leren genieten van het leven, download dan mijn gratis e-boek. Hierin lees je alles over mijn effectieve, no-nonsense aanpak waarmee je je leven die broodnodige renovatie kunt geven die je zo verdiend hebt.