IEDEREEN DIE IN een dichtbevolkt land als Nederland woont en werkt, heeft in zeker mate met stress te maken. De 8-weekse mindfulness training in Nederland helpt je om op een natuurlijke manier met spanningen om te gaan, zodat deze niet langer je gezondheid ondermijnen. Tegenwoordig worden er, naast de standaard mindfulness groepstraining, effectieve online mindfulness cursussen aangeboden die je individueel en in je eigen tijd en tempo kunt volgen. In dit artikel zet ik alle mogelijkheden voor je op een rijtje, zodat je een verantwoorde keuze kunt maken.

Als je mindfulness wilt leren, neem dan even ’n minuutje de tijd voor deze informatie. Want als je je stress serieus wilt verminderen, dan kan dit artikel het verschil maken tussen er ‘weer even tijdelijk tegenaan kunnen’, of je voor de rest van je leven ‘on top of the world’ voelen.

Nu even geen tijd om dit te lezen?

Download dan gewoon meteen mijn nieuwste gratis e-boek en ontdek hoe mijn unieke mindfulness aanpak ook jouw leven voorgoed kan veranderen.


Velen van ons worden tegenwoordig door onze agenda geleefd

Niet alleen bouw je aan een interessante carrière, maar ook heb je de zorg voor je partner en je gezin. Je dagen vullen zich vanzelf op met talloze verplichtingen en urgente zaken. En wanneer je aan ’t eind van de dag doodmoe in bed valt, voel je je vaak ontevreden en onvervuld: ben je verdorie weer niet aan de dingen toegekomen die jij belangrijk vindt!

De power van mindfulness

Wil je deze routine doorbreken, dan kan mindfulness een gezonde uitkomst bieden. Deze wetenschappelijk bewezen methode leert je om je meer ontspannen te voelen en je leven een positieve boost te geven. Met mindfulness ontdek je dat ’t niet de omstandigheden in de buitenwereld zijn die je stress veroorzaken, maar je eigen houding ten opzichte van die omstandigheden. En dat is goed nieuws, omdat je bijna nooit de omstandigheden kunt veranderen, maar wel je eigen houding.

Mindfulness in Nederland

Als je besluit dat je een meer ontspannen houding ten opzichte van stressvolle situaties wilt leren aannemen, dan kun je in Nederland een grote diversiteit aan aanbieders vinden. Gerenommeerde mindfulness instituten zoals Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en het Radbout Centrum voor Mindfulness in Nijmegen bieden de standaard 8-weekse training. Ook bij een landelijk bekende organisatie als PsyQ met klinieken voor geestelijke gezondheid in alle grote steden van Nederland kun je (onderdelen van de) mindfulness training volgen. Daarbij wordt de mindfulness training in de grote steden ook door lokale centra en individuele trainers verzorgd.

De standaard mindfulness training

De mindfulness-training, ontwikkeld door de Amerikaanse bioloog Jon Kabat-Zinn, is een gestandaardiseerd en klinisch bewezen leerprogramma dat altijd uit de volgende elementen bestaat:

  • 8 weken lang
  • elke week een bijeenkomst van 2,5 uur
  • elke dag huiswerk maken met behulp van het werkboek
  • elke dag 60 minuten mediteren met behulp van CD’s
  • groepen van 10 tot 15 deelnemers
  • de 8e bijeenkomst is een volledige stilte-dag
  • tussen de 350 en 550 euro

De voordelen

Voor veel mensen is het goed om een stok achter de deur te hebben omdat ze dan tenminste echt aan de slag gaan, en dat is precies waar je met de klassikale opzet van de mindfulness-training op kunt rekenen. Je wordt elke week verwacht, je oefent mindfulness samen met je groep dus je blijft gemotiveerd, je huiswerk wordt serieus besproken en je trainer is je persoonlijk aanspreekpunt bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Door de groepsdruk zul je regelmatig oefenen, waardoor de kans groot is dat je mindfulness correct aanleert.

De nadelen van de standaard mindfulness training

Toch kleven er ook nadelen aan het volgen van de standaard training:

Het is 8 weken lang

Hier moet je echt tijd voor vrijmaken en tijd is in je drukke bestaan een schaars goed. Wanneer heb je een blok van 8 weken tot je beschikking waarin geen studiedagen, werk-sessies, verplichtingen op de school van je kinderen of een korte vakantie gepland staan?

Elke week een bijeenkomst van 2,5 uur

Misschien niet zo moeilijk in te plannen als je een reguliere baan hebt, maar iedereen die wel eens zakelijke reizen moet maken, trekt nu wit weg.

Elke dag huiswerk maken met behulp van het werkboek

Elke dag moet je je huiswerk maken. Doe je het niet, dan zit je de eerstvolgende bijeenkomst met je mond vol tanden en ondermijn je de groepsmotivatie.

Elke dag 60 minuten mediteren met behulp van CD’s

Zoals gezegd is het gebrek aan tijd juist je bottle neck, dus waar ga je elke dag 60 minuten voor jezelf vandaan halen?

Groepen van 10 tot 15 deelnemers

Aanvankelijk werden deelnemers van tevoren gescreend of ze niet te depressief waren voor groepstherapie. Maar in de loop der jaren zijn de eisen naar beneden bijgesteld, waardoor het nu kan voorkomen dat je mensen in je groep hebt die behoorlijk met zichzelf in de knoop zitten. In mijn groep resulteerde dat zo nu en dan in beangstigend emotionele scènes. Niet echt een fijne manier om ontspanning aan te leren!

De 8e bijeenkomst is een volledige stilte-dag

Dit trekt opnieuw een behoorlijk zware wissel op je volle agenda, maar zelfs als je het commitment hebt om deze dag in volledige stilte door te brengen, kan je voor verrassingen komen te staan. De stilte-dag van mijn groep eindigde door spanningen tussen de deelnemers in een hysterische schreeuw- en huilpartij, waardoor we allemaal volledig van slag (en gestrester dan ooit!) waren.

Tussen de 350 en 550 euro

Als je beseft dat je trainer 8 weken lang de verantwoording voor je geestelijke welzijn neemt, dan is die €350 behoorlijk slecht betaald (€17,50 per uur). Toch is het voor deelnemers een fors bedrag om in één keer uit te geven. Tegenwoordig wordt de training gelukkig door veel zorgverzekeraars vergoed, maar dan moet je natuurlijk wel aanvullend verzekerd zijn.

Geen flexibel rooster

Door het oefenen in een groep ben je ook nog eens gebonden aan vaste start-data, waardoor je niet kunt beginnen wanneer het jou ’t beste uitkomt.

Maar er is nog een veel groter – en schadelijker – nadeel

Het grootste nadeel is echter dat je, door het oefenen in de groep, bijna 100% kans hebt om terug te vallen zodra die 8 weken voorbij zijn. Want in de groep word je aan de hand genomen en doe je braaf mee. Maar zodra je er alleen voor staat, dan komt de klad erin. Ik heb het mijn mede-cursisten zien overkomen. Alle trainers die ik in de loop der jaren heb gesproken zien ook allemaal hetzelfde gebeuren: cliënten nemen zich aan het eind van de training plechtig voor om de meditaties elke dag te blijven doen, maar in de praktijk komt er niets van terecht en zijn ze binnen no-time weer net zo gestrest als toen ze aan de training begonnen. Ik vind dat ontzettend zonde van de tijd en het geld, maar het ergste is wel de emotionele impact die een terugval met zich meebrengt. Zo is de kans groot dat je je na de training nog een tandje depressiever voelt (want teleurgesteld en gedesillusioneerd) dan toen je startte.

Online aanbod van mindfulness trainingen

Inmiddels wordt de mindfulness training ook online aangeboden, met bijvoorbeeld video’s en powerpoint presentaties, en dat is ideaal voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om zich 8 weken vast te leggen.

Echter, online trainingen zijn zonder uitzondering gebaseerd op de standaard training en concentreren zich dan ook op die lastige meditaties die juist in je eentje zo moeilijk vol te houden zijn, en waardoor ook in deze vorm terugval haast onontkoombaar is. Deze trainingen zijn bijna net zo duur als de echte training.

Mijn alternatief: mindfulness zonder zweverigheid

Ik bem Marisa Garau en omdat ik sinds mijn eerste training helemaal weg van mindfulness ben en alles op het gebied van mindfulness en mediteren heb gedaan, ben ik naar een oplossing gaan zoeken om die beruchte terugval te voorkomen.

Mindfulnes expert Marisa Garau

Veel mensen die mindfulness wel zouden willen proberen, laten zich afschrikken door die 5 verplichte, 45-minuten meditaties. Als ze zich al over het idee van mediteren heen kunnen zetten, dan nog hebben ze meestal de tijd niet om dit elke dag vol te houden.

Mijn methode richt zich op het inzetten van mindfulness in alledaagse situaties, dus super-praktisch, down-to-earth en zonder ingewikkeld zen-gedoe.

Omdat je met mijn aanpak niet op een meditatiekussentje hoeft te kruipen om mindfulness aan te leren, maar oefeningen krijgt die je in de trein, achter je computer of op het sportveld kunt inzetten, leer je mindfulness snel en makkelijk aan. Je oefent met alledaagse situaties in jouw leven.

De gewone mindfulness training vereist dat jij je leven eromheen plooit. Maar mijn methode past zich aan aan jouw ritme en aan de omstandigheden in jouw bestaan, thuis en op je werk.

Dat oefent natuurlijk een stuk fijner, want je hoeft voor mijn oefeningen niets bijzonders te regelen of in te plannen. Je moet alleen alert zijn op oefen-mogelijkheden en de oefeningen zo vaak als je er maar aan denkt, inzetten en toepassen.

Mijn mindfulness aanpak biedt duurzame resultaten (al vanaf €69!)

Door het integreren van eenvoudige mindfulness-oefeningen in je leven zoals het nu is, zul je merken dat je steeds vaker mindfulness toepast. Door dit regelmatig oefenen wordt ’t een gewoonte. Al wanneer je ’s ochtends opstaat, realiseer je je dat je niet hoeft te haasten, maar dat je beter even tot jezelf kunt komen door bewust te zijn van je lichaam. Dit scheelt een hoop stress en zelfs tijd, omdat je meer focus hebt en zo minder vergeet of onhandige dingen doet. In allerlei momenten en situaties van de dag zul je steeds vaker mindful zijn en houd je je stress-levels perfect onder controle.

Met mindfulness als gewoonte ben je een rustiger, meer open, minder oordelend en minder gestrest mens. Je bent weerbaarder omdat mindfulness zorgt dat je soepel meebeweegt met alles wat zich voordoet in plaats van je eindeloos te verzetten en boos of teleurgesteld te zijn. Door je nieuwe houding kunnen kleine frustraties niet meer uitgroeien tot grote drama’s. Het leven is prettiger, makkelijker en een stuk kleurrijker. En dat is precies het resultaat waar je naar op zoek bent. Je wilt geen quick fix waarmee je over een paar maanden weer terug naar af bent. Maar je wilt een nieuwe, gezonde houding waarvan je de rest van je leven profijt zult hebben.

Hoe werkt mijn no-nonsense manier van mindfulness voor jou?

Ik heb twee handige tips waarmee je een mooi voorproefje krijgt van mijn mindfulness methode en wat het voor jou kan doen.

Tip 1: oefen eens met een alledaagse situatie

Op een stressvolle situatie reageren zonder mindfulness

Als de tram op zich laat wachten terwijl jij je kind van de opvang moet halen, dan raak je automatisch in de stress door allerlei negatieve gedachten die zich aan zich opdringen, zoals ‘straks gaat m’n dochtertje huilen’ of ‘de medewerkers worden vast boos op me’. Het zweet breekt je uit en als de tram dan eindelijk komt, snauw je de bestuurder gemeen af omdat hij jou zo in de problemen heeft gebracht.

Een stressvolle situatie beantwoorden met mindfulness

Met mindfulness blijf je normaal nadenken omdat je hebt geleerd om niet in dat soort nare gedachten mee te gaan. Je observeert slechts dat er een lawine van angstige gedachten in je hoofd ontstaat, zonder dat je je erin mee laat slepen. Zo houd je je hoofd nuchter en je geest scherp en kun je een handige oplossing voor het probleem bedenken, zoals: een taxi nemen, de opvang bellen dat je wat later bent, of je kind door je partner op laten halen. Je blijft rustig ademen en raakt niet in paniek, waardoor je geen machteloze frustraties creëert en deze dan ook niet op de bestuurder hoeft af te reageren. Integendeel: je lost je onverwachte probleem op zonder gedoe en drama en zonder anderen te schofferen.

Tip 2: download nu mijn gratis e-boek ‘In De Flow Van Mindfulness – Zonder Tijdrovende Meditaties’

In mijn nieuwste e-boek vertel ik je alles over de power van mindfulness en waarom het helemaal niet nodig is om elke dag te mediteren om toch van al het goede van mindfulness te profiteren. Het e-boek is bijna 50 pagina’s dik en biedt je het ene aha-moment na het andere. Mindfulness is helemaal niet zweverig en ik schrijf er dan ook heel nuchter over, waardoor jij de principes van mindfulness binnen tien minuten door hebt. Dit boek heb ik speciaal voor jou geschreven om je te laten kennismaken met mijn no-nonsense aanpak, en bevat veel handige inzichten die je meteen in jouw leven kunt inzetten. Mijn boek is gratis, zodat je mindfulness op je gemak kunt uitproberen zonder ergens aan vast te zitten.


Direct meer overzicht en rust? Download m'n gratis e-boek en lees alles over mijn mindfulness-zonder-zen-gedoe.