Loslaten is één van de meest belangrijke principes van mindfulness. Onbewust houden we vaak aan allerlei ideeën vast die we in onze jongere jaren hebben ontwikkeld om ons staande te houden. Maar die overtuigingen gaan na verloop van tijd tegen ons werken, en veroorzaken dan stress en angst. In dit artikel ga ik aan de hand van 10 praktische Loslaten Quotes in op het principe ‘loslaten’, hoe je je eigen inefficiënte overtuigingen leert herkennen, en hoe je deze uiteindelijk kunt loslaten. Je zult zien dat je met behulp van mijn Loslaten Quotes een geheel nieuwe geluksdimensie aan je leven kunt geven.

Als ik terugkijk op mijn leven valt me op dat vasthouden aan een oude overtuiging altijd mijn grootste vijand is geweest. Ik dacht dat ik niet goed genoeg was, en moest daarom altijd de beste zijn in alles wat ik deed, eerst op school, later in mijn carrière. Ik zette mezelf constant onder druk om bovenmatig te presteren, maar toch kon ik het idee niet loslaten dat ik als mens faalde: ik vond mezelf niet mooi genoeg, niet slim genoeg, niet succesvol genoeg. Ik voelde me onwaardig voor een liefdevolle relatie, onwaardig om veel geld te verdienen, onwaardig om mijn bedrijf te vergroten en uit te bouwen.

Mijn motto was: vasthouden, anders gaat het helemaal mis

Hoi, mijn naam is Marisa Garau en ik ben mindfulness-expert. Maar ik ben ook een stress-veteraan en burnout-survivor.

Ik ben mijn hele leven bezig geweest met streven en presteren. Maar nooit was het genoeg. Dat kwam omdat ik perfectionistisch was en altijd zeer ambitieuze doelen stelde. Zodra ik een doel had bereikt, ging ik hongerig op zoek naar een nieuw doel.

Mindfulness expert Marisa Garau

Nooit nam ik de tijd om bij mijn successen stil te staan. Integendeel: ik vond mezelf maar waardeloos en natuurlijk verdiende ik het niet om succes te vieren. Ik moest presteren om een idee van eigenwaarde staande te houden. Zonder prestaties en successen was ik niets waard. En zo hield ik tot mijn 37e vast aan mijn houding van perfectionisme, keihard werken, en altijd maar presteren.

Natuurlijk kon dat niet eindeloos doorgaan. Ik begon allerlei kwalen te ontwikkelen. Ik kreeg een auto-immuunziekte, toen een ernstige oogziekte, toen spierverkrampingen. Ik was altijd gevoelig voor depressie geweest, maar mijn depressies werden hardnekkiger en langduriger. Zelfs na meer dan een jaar psychotherapie viel ik al na drie maanden terug in mijn oude denken.

Totdat ik gedwongen moest loslaten — en vrijheid vond

Op m’n 37e kreeg ik burnout en stapte ik uit mijn eigen reclamebureau. Ik was gewoon op.

Toch is burnout het beste dat me ooit is overkomen. Want door burnout leerde ik mindfulness kennen. En dankzij mindfulness leerde ik dat bewust loslaten veel beter werkt dan onbewust vasthouden.

In de afgelopen 15 jaar heb ik me volledig in de power van mindfulness verdiept. Ik heb al het werk van allerlei teachers gelezen en daadwerkelijk ingezet in mijn eigen leven. Hun werk heeft mij geïnspireerd om mezelf te verbeteren… en anderen te helpen om ook die transformatie te ondergaan.

De boeken die je moet lezen om te leren loslaten

Ik geef je hier een overzichtelijk lijstje van de boeken met interessante Loslaten Quotes die mij nog steeds inspireren en op het juiste spoor houden:

The Power of Now & A New Earth door Eckhart Tolle

The Work door Byron Katie (bekijk ook mijn interview met Byron Katie)

The Wisdom of The Tao door Wayne Dyer

50 Manieren Waarop Ik Mijn Leven Verpestte door Francois de Waal

Waar Je Ook Gaat, Daar Ben Je door Jon Kabat-Zinn

Mijn leven ziet er vandaag de dag heel anders uit, en ik ben ontzettend dankbaar voor mijn nieuwe ik. Ik onderhoud een beperkt aantal vriendschappen, maar deze zijn warm en waardevol. Ik ervaar geen stress meer, want ik hoef niet meer te presteren. En ik ben gaan doen waar ik echt goed in ben en wat mijn ziel voedt: mensen helpen om stress, angst en frustraties los te laten, en hen de weg naar een rijk en vervullend leven te wijzen.

Mindfulness heeft mijn transformatie geïnitieerd en vormgegeven. Ik heb alle mindfulness-principes in mijn dagelijks leven geïntegreerd… maar het belangrijkste principe wat me het meeste heeft opgeleverd, is het principe loslaten.

Aan de hand van een lijst met Loslaten Quotes leg ik je het principe loslaten in alle facetten uit. Hiermee kun je alles wat je onbewust vasthoudt in jouw leven en wat je stress, angst en frustraties oplevert, mindful leren loslaten.


Loslaten quote 1: “Ik laat de behoefte tot perfectie los.”

Ik ben perfect mooi en mooi imperfect. Dit inzicht laat me gewoon zijn.

Perfectie is een illusie — het bestaat niet. Ik ben radicaal gestopt met proberen perfect te zijn en de stress die daarmee gepaard gaat. Ik kies nu altijd voor “goed genoeg”. Ik heb geleerd om m’n fouten en mislukkingen te accepteren en zelfs te waarderen als mogelijkheden om te groeien en wijzer te worden. Als ik ergens niet goed in ben, betekent dat niet dat ik een mislukking ben, want ik ben niet wat ik doe. Ik zie nu in dat ik soms win, en soms een les moet leren. Verliezen komt in mijn leven dus niet meer voor.

Je beste 100% verschilt van moment tot moment: het zal anders zijn wanneer je gezond bent dan wanneer je ziek bent. Dus doe gewoon je best, onder wat voor omstandigheden dan ook. Op die manier vermijd je zelf-kritiek, zelf-verwijt en spijt — Don Miguel Ruiz

Loslaten quote 2: “Ik laat de behoefte los om de hele tijd druk bezig te zijn.”

De hele tijd druk-druk bezig zijn is geen teken van deugdzaamheid of integriteit. Je krijgt er geen medaille voor. Ik heb geleerd dat ik naar mijn lichaam moet luisteren en ik voel me niet eens schuldig als ik een tijdje helemaal niks doe. Ik begrijp heel goed dat ik af en toe de batterijen van mijn ziel en lichaam opnieuw moet opladen, en ben daarvoor niemand een verklaring schuldig.

Als ik geen tijd voor mezelf heb, dan maak ik tijd. Een inspirend boek lezen, een humoristische film kijken, naar relaxte muziek luisteren, een strandwandeling maken — ik doe gewoon dat waarvan mijn hart lichter en vrolijker wordt.

Je bent een menselijk wezen, geen menselijk sjezen. Keihard werken heeft niets te maken met zelfwaarde. Je bent niet wat je doet. Denk maar na: je bent wat je doet — als je dan niets doet zou je… niets zijn — Dr. Wayne Dyer

Loslaten quote 3: “Ik laat zelf-kritiek volledig los.”

Ik reageer niet meer automatisch op dat zeur-stemmetje in mijn hoofd. In plaats daarvan let ik nu heel goed op wat het stemmetje in mijn hoofd me eigenlijk probeert wijs te maken, en ga ik er tegenin als het zeur of klaagt en me een schuldgevoel probeert aan te praten. Ik zeg geen nare dingen meer tegen mezelf die ik nooit tegen een ander zou durven uitspreken, zoals ‘wat ben je toch lui’ of ‘wat ben je toch een loser’. Ik geef mezelf niet meer op m’n donder en ik behandel mezelf alleen maar met waardigheid en zelf-respect. Ik ben genoeg, volledig en compleet — gewoon zoals ik ben.

Ik ben erachter gekomen dat we in ons leven niet altijd krijgen wat we willen of verdienen. Nee, wij krijgen wat we denken dat we verdienen. Daarom is het zo belangrijk dat we in onszelf geloven en dat we inzien dat we het waard zijn om het beste uit het leven te mogen ontvangen.

Je hebt jarenlang kritiek op jezelf lopen geven en het heeft niet gewerkt. Probeer eens om jezelf te waarderen en kijk dan eens wat er gebeurt — Louise Hay

Loslaten is een wezenlijk onderdeel van mindfulness. Download mijn nieuwste gratis e-boek en ontdek hoe mijn unieke mindfulness aanpak ook jouw leven voorgoed kan veranderen.


Loslaten quotes - en wat je leert van mindfulness

Loslaten quote 4: “Ik laat verwijten en beschuldigen los.”

Elke keer dat ik een ander heb beschuldigd van egoïstisch of irritant gedrag, heb ik mezelf in een slachtoffer veranderd. Ik begrijp nu dat ik verantwoordelijk ben voor mijn gedrag. Als ik een goedkope prul uit China koop… dan moet ik niet klagen als het binnen een dag uit elkaar valt. Als ik mijn aandacht of liefde schenk, moet dat onvoorwaardelijk zijn — niet om er iets voor terug te moeten krijgen.

Ik neem nu verantwoordelijkheid voor hoe ik me voel, voor wat ik doe, en voor wat ik denk. Ik ben de baas van mijn gedachten en acties, en ik snap dat de keuzes die ik vandaag maak, mijn toekomst zullen bepalen. Als ik vandaag besluit om het verse brood niet in te vriezen, dan eet ik morgen oudbakken brood. Dat is niet de schuld van de bakker, maar slechts het gevolg van mijn eigen non-actie. Als ik vandaag besluit om elke maand een klein bedrag op mijn spaarrekening te zetten, dan kan ik volgend jaar een nieuwe fiets kopen. Omdat ik dit allemaal zelf kan bepalen, hoef ik niemand meer iets te verwijten. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat ik denk, voel en doe, en daarmee heb ik mezelf bevrijd van die uitputtende gewoonte van oordelen en beschuldigen.

Elke vorm van verwijt is totale tijdverspilling. Hoe schuldig de ander ook is in jouw denken… het verandert niets aan jezelf. Je slaagt er wellicht in om de ander een schuldgevoel op te dringen, maar je verandert daarmee toch niet datgene dat jou ongelukkig maakt — Wayne Dyer

Loslaten quote 5: “Ik laat veroordelen los.”

Iedereen bewandelt hun eigen levenspad, en ik focus op mijn eigen pad. Ook zie ik in dat elke keer als ik oordeel over een ander, ik eigenlijk reageer op iets in mezelf dat me dwarszit. Als ik vind dat jij gemeen bent, betekent dat ook dat ik gemeenheid in me heb… anders zou ik dat niet in jou herkennen.

Als je de schuld of veroordeling bij iemand anders neerlegt, ontneem je jezelf de kans om je ervaring te veranderen. Als je de verantwoordelijkheid voor je aannames en oordelen zelf in handen neemt, geef je jezelf de mogelijkheid om deze te veranderen — Byron Katie

Loslaten quote 6: “Ik laat het idee los dat ik weet wat anderen willen, voelen of denken.”

Ik ben niet de ander, dus ik heb geen idee wat die ander denkt en voelt.

Ik ben gestopt met het maken van denkbeeldige scenario’s waarin mijn gedachten met me aan de haal gaan. Iedere keer dat ik mezelf verstoord voel door wat mensen zeggen of doen, doe ik een reality check.

Van Byron Katie heb ik geleerd dat ik gedachten die ik vervelend vind moet onderzoeken. Over die gedachten stel ik mezelf de vraag: “Is dat wel waar?” Veel aannames zijn namelijk helemaal niet waar en daarom is het goed om deze te onderzoeken.

Ik kan bijvoorbeeld denken dat de caissière in de supermarkt me niet leuk vindt. Maar de werkelijkheid kan heel anders zijn: misschien heeft ze gewoon een slechte dag. Of hoofdpijn. Of zorgen over haar kinderen. Of misschien is ze verlegen. Niet iedereen is hetzelfde, en niet iedereen is iedere dag hetzelfde.

Zodra ik me realiseer dat ik (als buitenstaander) niet kan weten wat er in die persoon omgaat, wordt mijn geest rustig en helder en kan ik haar met een open hart tegemoet treden.

Ik kwam erachter dat mijn ononderzochte aannames de oorzaak waren voor alle oorlog en alle vrede in mijn wereld — Byron Katie

Loslaten quote 7: “Ik laat competitie met anderen volledig los.”

Mijn behoefte om te winnen komt slechts voort uit mijn ego dat om waardering smeekt. Ik, als eigenaar van mijn ego, heb geen behoefte aan het verslaan of voorbijstreven van anderen om mezelf goed te voelen. Ik houd van harmonie, samenwerking, en win-win situaties.

Ik vergelijk mezelf dan ook niet meer met anderen. Ik kies er bewust voor om me te omringen met mensen vanuit een gevoel van sympathie in plaats van angst, en vanuit een gevoel van overvloed in plaats van tekort. Ik kies ervoor om te geloven in een welwillend universum waar genoeg is voor iedereen, inclusief mijzelf.

Liefde is samenwerking, geen tegenwerking — Dr. Wayne Dyer

Loslaten quote 8: “Ik laat het najagen van geluk los.”

Ik projecteer mijn geluk niet meer op een denkbeeldige toekomst, in de hoop dat er ooit een dag komt waarop ik dat huis, die auto, of dat succes heb waardoor ik pas echt gelukkig zal zijn. Ik heb geleerd om geluk te vinden in de kleine dingen van het leven… op dit moment. Nu is alles goed en compleet. Ik sta dan ook regelmatig stil bij mijn dankbaarheid voor het huidige moment.

Omdat leven in het huidige moment gelukkig maakt, denk ik beter na over wat me gelukkig maakt. Ik ben kieskeuriger geworden, en ik maak geen lange termijn planningen meer. Wil ik iets ondernemen wat me gelukkig maakt, dan doe ik dat vandaag, niet morgen. Nu besef ik dat elke dag en elk moment een cadeau is waar ik niet blind aan voorbij wil rennen.

Alles veranderde op de dag dat ik besloot om mijn focus te verleggen van stressed naar blessed. Ik ben dankbaar voor alles en iedereen om mij heen: een gezond lichaam, een flexibele geest, sterke vriendschappen, een fantastisch land om in te wonen, en werk waar ik van houd en waar ik in geloof.

Het valt me op dat het universum dankbaarheid waardeert. Hoe dankbaarder je bent, hoe meer mooie dingen je ontvangt — Louise Hay

Loslaten quote 9: “Ik laat piekeren over de toekomst los.”

Ik accepteer dat er ontwikkelingen zijn in het leven waar ik geen controle over heb. Wanneer ik mezelf erop betrap dat ik me zorgen zit te maken over de toekomst zeg ik tegen mezelf: “Ik accepteer wat er gaande is. Ik weet dat mijn perspectief zeer beperkt is, en dat ik de toekomst niet kan voorspellen. Het heeft dus ook geen zin om me er op dit moment druk over te maken. Als ik stress over dingen die buiten mijn invloed liggen, maak ik mezelf alleen maar overstuur. Daar bewijs ik mezelf geen dienst mee, en ook mijn geliefden niet.”

Ik krijg misschien niet altijd wat ik wil, maar ik weet dat ik altijd krijg wat ik nodig heb. Ik vertrouw op de flow van het leven en ik kies ervoor om te geloven in een intelligent universum waarin alles zich ontvouwt zoals het bedoeld is. Soms heeft zelfs tijd gewoon wat tijd nodig.

Het leven is vrij simpel. Er gebeurt de hele tijd van alles voor je, maar er overkomt je niks. Alles gebeurt op precies het juiste moment, niet te vroeg en niet te laat. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar je maakt het jezelf een stuk makkelijk als je dat wel doet — Byron Katie

Loslaten quote 10: “Ik laat mijn behoefte los om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.”

Ik probeer geen externe validatie meer te vinden om geaccepteerd te worden. Zorgen maken over wat anderen van mij denken en vinden is verspilde moeite. Wat anderen van me denken gaat over hen en wat zij in mij zien, gefilterd door hún beperkte perspectief. Het heeft helemaal niets met mij te maken.

Ik verwacht niet langer van anderen dat ze me geven wat ik mezelf niet gaf: liefde, zorg en aandacht. Mezelf volledig waarderen is niet egoïstisch. Ik zorg gewoon goed voor mij eigen behoeftes en verlangens. Als ik goed in mijn vel zit, dan ben ik echt voor anderen klaarstaan — beter dan wanneer ik alleen maar met mijn eigen stress en tekortkomingen bezig zou zijn.

Ik heb geleerd om daadkrachtige keuzes te maken die aan mijn persoonlijke doelen voldoen, zonder me zorgen te maken of ik daarmee mensen teleurstel. Ik zie in dat anderen zichzelf teleurstellen door verwachtingen over mij te koesteren die niet realistisch zijn en niets met mij te maken hebben.

Omdat ik mezelf zelfredzaamheid en zelfrespect heb aangeleerd, kan ik nee zeggen tegen dingen die ik niet wil doen. Ik ga alleen voor de bezigheden en opdrachten waarvan ik voel dat deze iets aan mijn leven toevoegen, niet om anderen tevreden te houden. Mijn wensen komen van diep in mijzelf en worden niet opgelegd door anderen. Ik kies altijd bewust hoe en met wie ik mijn waardevolle tijd besteed. Ik realiseer me dat tijd gelijk staat aan leven, en dat besteedde tijd nooit meer terug komt.

Mijn leven is van mij en van mij alleen, van niemand anders. Daarom heb ik het recht om mijn eigen keuzes te maken. Het leven is er om voluit geleefd te worden, niet om het slechts te beleven. Ik kies voor een authentiek leven, zonder anderen te moeten pleasen, zonder smoesjes en zonder spijt.

Niets wat anderen doen, doen ze vanwege jou. Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen realiteit, hun eigen droom. Als je immuun bent voor de opinies en acties van anderen ben je niet langer slachtoffer van onnodig lijden — Don Miguel Ruiz

Hoe loslaten mijn leven totaal veranderde

Toen ik begreep hoe sterk de kracht van ons denken is, ben ik eerst de standaard mindfulness-training gaan volgen om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en zelf te leren inzetten.

Nadat ik zelf had geleerd om mindful loslaten te praktiseren, merkte ik dat dat een enorm positieve impact op mijn leven had. Vasthouden was altijd mijn onbewuste motto geweest… maar door loslaten kon ik opeens gaan groeien en bloeien.

Ik schreef twee mindfulness bestsellers, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Ook herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat een grote hit werd.

Langzaamaan begon ik mijn online platform Growing Mindfulness te ontwikkelen. Inmiddels biedt het een bibliotheek aan mindfulness tips en inzichten wat jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers trekt.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die zeer positief over mijn aanpak zijn, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

Daarnaast begeleid en coach ik cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

De power van positieve energie

Vroeger, toen ik nog vasthield aan mijn kostbare carrière en status en aanzien nastreefde, had ik alleen maar kunnen dromen van zulk onmiskenbaar succes. Nu komt het praktisch vanzelf op m’n pad… gewoon omdat dit is waar mijn hart ligt en ik niet meer bezig ben met oppervlakkige succesjes scoren en het pleasen van anderen.

Zelf denk ik dat de positieve energie waarmee mijn werk tegenwoordig vervuld is, zo aanstekelijk is dat anderen zich daar ook goed onder voelen. En dat ik daarom meteen een goed boekencontract bij Meulenhoff kreeg, zulke goede contacten met redacties van grote magazines en websites heb opgebouwd, en zulke hartverwarmende reacties van klanten en followers ontvang.

Terwijl ik me vroeger altijd gek-piekerde over de toekomst, heb ik nu volledig vertrouwen dat het allemaal wel op z’n pootjes terecht zal komen. Ik weet dat het verspilde energie is om over de toekomst te stressen, en in plaats daarvan ga ik nu bewust op zoek naar een mogelijkheid om iemand te helpen: ik schrijf een leuke email aan een klant die een moeilijke tijd heeft, ik neem de hond van de buren mee voor een strandwandeling, of ik schrijf een blog met praktische tips waar een groot publiek echt iets mee kan.

Nu kan ik negatieve gedachten en innerlijke onrust uitzetten, en mijn denken bewust inzetten om praktische problemen op te lossen waar ikzelf of anderen mee geholpen zijn.

Ik probeer problemen niet te veranderen. Ik verander mijn denken. Dan lossen de problemen zich vanzelf op — Louise Hay

Als je, na het lezen van dit artikel, ook ziet dat je vasthoudt aan bepaald gedrag of bepaalde overtuigingen, dan nodig ik je uit om mijn gratis e-boek te downloaden. In dit boek lees je alles over de power van mindfulness en waarom mijn no-nonsense aanpak echt resultaten geeft. Zoals je hebt gelezen, ben ik een ervaringsdeskundige en heb ik zelf een hoop meegemaakt. Van mij krijg je geen dertien-in-een-dozijn oplossing voor de issues waar jij mee zit. In plaats daarvan bied ik je een goed-doortimmerd programma met zulke praktisch inzetbare oefeningen dat je je al binnen een week een stuk rustiger en helderder voelt.

Wil je ook beter leren loslaten, download dan mijn gratis e-boek. Hierin lees je alles over mijn effectieve, no-nonsense mindfulness-aanpak waarmee je je leven die broodnodige renovatie kunt geven die je zo verdiend hebt.


Loslaten quotes - en wat je leert van mindfulness