Een slimme mindfulness app: veel mensen zijn ernaar op zoek. Ondanks het feit dat apps op je smartphone de eigenschap hebben om je constant af te leiden, kun je je mobiele ook voor het trainen van je concentratie inzetten. Met de juiste mindfulness app kun je aanwezig leren zijn in het huidige moment, zodat je minder stress en meer levensplezier zult ervaren.

Waarom mindfulness zo populair is geworden

We worden tegenwoordig gebombardeerd met allerlei indrukken door TV, radio, e-mail en social media. Tel daarbij ook nog eens alle app’s op je mobiele telefoon op, en dan snap je waarom zoveel mensen gestrest zijn en burnout krijgen. Door het constante drukke gedoe in ons leven is mindfulness een ware trend geworden. We zoeken een uitweg uit die immer ronddraaiende gedachten in ons hoofd die de hele dag door tegen ons aankletsen en aandacht vragen.

Maar wat is mindfulness precies?

Met mindfulness leer je je drukke gedachten rustig te observeren, zonder mee te gaan in de inhoud van die gedachten. Veel gedachten zijn oordelen en hebben maar weinig met de waarheid te maken. Met mindfulness accepteer je dat je brein constant allerlei gedachten aanmaakt (en heel vaak herhaalt) maar snap je ook dat je deze gedachten niet voor waarheid hoeft aan te nemen en er niet altijd actie op hoeft te nemen, dat wil zeggen: in de stress schieten en drama creëren.

Zodra je een gedachte herkent, kun je deze bekijken zonder erin mee te gaan. Je zult dan merken dat de gedachte vanzelf voorbijdrijft, waarna er weer een nieuwe gedachte voorbij komt.

Het werkelijke doel van meditatie

Veel mensen denken dat het doel van meditatie is ‘je hoofd leegmaken’ en in een soort gedachteloze toestand terechtkomen, waardoor je je fijn en zorgeloos voelt. Dit is echter een misvatting. Meditatie is slechts het observeren van gedachten en inzien dat gedachten meestal slechts kletspraatjes van je brein zijn waar je niet teveel waarde aan moet hechten.

Hoe beter je dit onder de knie krijgt, hoe rustiger het in je hoofd zal worden. Je klampt je immers niet meer aan elke willekeurige gedachte vast met allerlei drama tot gevolg (verhoogde hartslag, snel ademen, stresshormonen die door je lichaam razen, jezelf of anderen vervloeken), maar kan deze bewust loslaten. Daarom helpt mindfulness tegen stress, angststoornissen en (winter)depressie, en zit je met mindfulness een stuk beter in je vel – en in je relaties!

Hallo, ik ben Marisa Garau

Marisa Garau

… en ik verspreid al het goede van mindfulness op een laagdrempelige manier, via blogs, boeken en een effectieve e-cursus. Ik verwacht niet dat je urenlang op een kussentje wilt zitten om te mediteren; ik bied daarentegen eenvoudige mindfulness oefeningen die je kunt toepassen in alles wat je doet: afwassen, je e-mail lezen, koffiedrinken, de hond uitlaten, naar je partner luisteren, met je kinderen spelen.

Nu even geen tijd om dit te lezen? In mijn nieuwste e-boek leg ik alles uit over mijn unieke aanpak van mindfulness-zonder-meditaties. Download nu gratis!


Download het mindfulness e-boek voordat je een mindfulness app download

De mindfulness app: een praktische manier om beter te leren focussen

Omdat smart phones vaak afleiden en – door urgente berichten en ad hoc verzoeken – stress veroorzaken, pleit ik er vaak voor om je mobiele regelmatig op ’stil’ te zetten en je te concentreren op een alledaags klusje. Toch kun je je mobiele gebruiken om te ontspannen door naar een meditatie app te kijken en luisteren. Want met een app kun je juist je focus leren trainen, en zo die eeuwigkletsende gedachten, die vaker stress dan plezier veroorzaken, naar de achtergrond duwen.

Ik heb de beste apps in een handig overzicht gezet, zodat je deze serieus kunt inzetten in tijden van stress en onrust.

mindfulness
voor beginners
yoga
oefeningen
gratis
mindfulness
1. Insight Timer nee ja ja
2. Pause ja ja nee
2. Smiling Mind ja ja nee
3. Mindful Minuut ja ja nee
4. Stop, Breath & Think ja nee ja
5. Buddhify ja nee nee
6. Headspace ja nee nee

Er zijn honderden meditatie apps en mindfulness apps te vinden — echt om crazy van te worden! 😀 Ik heb er tientallen getest en uitgeprobeerd en dit zijn mijn bevindingen om de beste mindfulness app voor jou te vinden.

Op 6: Headspace — de mindfulness app met de beste instructeur

meditatie app Headspace

Dit is een zeer populaire meditatie app die aangeboden wordt door Andy Puddicombe, een voormalig Tibetaanse monnik die regelmatig op de BBC te zien is en de Britse regering adviseert. Andy pleit ervoor om elke dag 10 minuten mindfulness te praktiseren en Headspace draait dan ook om zijn 10-minuten-meditaties. Zijn meditaties zijn intelligent en stemmen tot nadenken, en de app is schitterend vormgegeven. Deze app is wel erg duur. Een onbeperkt abonnement kost je €450… dat is genoeg om stress van te krijgen!
(€12.99 per maand / €450 levenslang in de App Store en op Google Play)

Plus:

Geen Boeddhistisch geblabla maar down-to-earth taalgebruik


Min:

Al is het maar tien minuten per dag… je moet ook voor deze app tijd vrijmaken. En die prijs???!! Woah!


Op 5: Buddhify — de meest efficiënte mindfulness app

meditatie app Buddhify

Deze app ontwikkelaar biedt ‘mindfulness waar je ook bent’, maar dat is natuurlijk nogal logisch voor een smart phone app omdat je je mobiele altijd overal bij je hebt 😄. Het is ontwikkeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar mindfulness meditatie maar niet precies weten waar ze moeten beginnen. Dankzij het duidelijke ontwerp en de keuze uit een keur aan situaties is dit een app die ook voor de meer ervaren meditator interessant is. Een leuke extra is dat het wiel je vraagt wat je aan het doen bent, en daar een meditatie voor aanbiedt. Probeer je te slapen? Zit je in een park? Ben je aan het sporten? Je hebt de keuze uit 16 situaties en per situatie kun je dan uit een paar begeleide meditaties kiezen. Ook biedt deze meditatie app je een menu aan stemmen van instructeurs, een solo mogelijkheid, een statistieken pagina waar je je voortgang kunt bijhouden en een social media share-optie.
(€5,49 in de App Store en €2,99 op Google Play)

Plus:

Mooi en kleurrijk design


Min:

Je moet er wel tijd voor vrijmaken, net als voor gewone meditatie


Op 4: Stop, breathe & think — de makkelijkste app voor beginners

mindfulness app Stop-Breathe-Think

Deze mindfulness app is bijzonder goed toegankelijk en makkelijk te bedienen, dus niet alleen handig voor mindfulness-beginners maar ook voor iedereen die niet zo bedreven is met apps 😊. Je vindt er een pagina die de basis van meditatie uitlegt en vervolgens kun je kiezen uit 15 meditaties die elk een onderwerp behandelen, zoals niet-oordelen, acceptatie of gelijkmoedigheid. De mooiste eigenschap van deze meditatie app is een ‘check-in’ scherm die je naar je stemming vraagt, waarna je een keuze aan drie meditaties krijgt.
(Gratis in de App Store en op Google Play)

Plus:

Elke meditatie behandelt een mindfulness-principe


Min:

Net als met gewone meditatie moet je tijd investeren in mediteren met behulp van een app


Op 3: Mindful Minuut — de Nederlandse app met korte meditaties voor elk moment

meditatie app Headspace

Mediteren hoeft niet veel tijd te kosten. Het heeft al effect vanaf een paar minuten per dag. De Nederlandstalige Mindful Minuut-app speelt hierop in met een aanbod van meer dan 400 korte meditaties en stoelyoga-oefeningen van 2 tot 5 minuten. Maar ook als je wat langer wilt oefenen met mindfulness of gewoon lekker wilt ontspannen kun je terecht in deze app.
Je kunt zoeken op thema en op lengte, zodat je makkelijk een passende meditatie kan vinden voor elk moment. Je favoriete meditaties kun je opslaan, zodat je die altijd bij de hand hebt.
Wil je meer verdieping? De app bevat 60 meditatie-series over diverse onderwerpen, zoals ‘loslaten’, ‘Boeddhistische psychologie’ of ‘omgaan met angst & anxiety’.
Wie geen zin heeft om te kiezen, kan gewoon beginnen met de uitgelichte meditatie van de dag. Zo leer je elke dag iets nieuws. De variatie in deze app helpt om ‘m er elke dag weer bij te pakken voor een rustmomentje.

(Je kunt de Mindful Minuut app in de website bestellen en maar liefst 7 dagen gratis uitproberen. Daarna kun je een abonnement nemen voor €9,90 per maand/€59,- per jaar.)

Plus:

Deze app is ontwikkeld door mindfulnesstrainer Marjolein van der Aar. Marjolein wil mensen op een laagdrempelige manier helpen om elke dag te mediteren. Haar app biedt een heel scala aan korte Nederlandstalige mindfulness-meditaties. Niet alleen kun je Marjolein altijd een mailtje sturen, maar ook ontwikkelt zij regelmatig nieuwe meditaties op verzoek.


Min:

De app is niet gratis, maar daardoor kun je wel vertrouwen op meditaties van hoge kwaliteit.


Op 2: Smiling Mind — de beste mindfulness app voor het hele gezin

meditatie app Smiling Mind

Deze unieke meditatie app komt uit Australië en is gemaakt voor het hele gezin. Ze hebben zelfs een aparte app voor als je als stel in verwachting bent, en hoe je de stress die daarbij komt kijken een beetje onder controle kunt krijgen! De app biedt oefeningen voor volwassen en opgroeiende kinderen, en speciale programma’s voor op het werk, op school, of gewoon thuis. Dat is echt uniek, want niet veel apps maken meditaties zo makkelijk dat ook kinderen er van kunnen profiteren.
De mindfulness app van Smiling Mind is gratis want het is een non-profit organisatie die willen helpen om meer mindfulness en minder stress in de wereld te krijgen. Nou, dat is helemaal waar ik ook voor sta, dus van mij krijgt de meditatie app van Smiling Mind een grote duim omhoog.
(Gratis in de App Store en op Google Play)

Plus:

Voor alle leeftijden, jong en oud


Min:

Alle meditaties zijn in het Engels (net als in de andere apps), dus je kinderen moeten wel de taal begrijpen


Gedeelde 2e plaats: Pause — de meditatie app die de zintuigen gebruikt voor stress-reductie

mindfulness app Pause

Pause is uniek in de aanpak: eindelijk eens niet puur op meditatie gebaseerde mindfulness (of in ieder geval geen meditaties waarbij je moet gaan zitten luisteren naar een stem die je verteld dat je rustig in en uit moet ademen). De oefeningen in Pause zijn gebaseerd op rustige bewegingen en tastzin om mindfulness in je leven te brengen. Pause helpt je om snel en simpel te relaxen en focus terug te vinden door je vinger rustig over het scherm van je smartphone te laten bewegen waardoor er prachtige, zachte en kleurige “inktvlekken” op je scherm ontstaan en groeien.
(€2,29 in de App Store en €1.99 op Google Play)

Plus:

Origineel idee en zonder formele meditaties


Min:

Het enige nadeel is dat het vrij snel kan vervelen


Mijn nummer 1: Insight Timer — de app met de meeste gratis mindfulness meditaties

meditatie app Insight Timer

Er zijn veel interessante en mooie apps te vinden die allerlei soorten begeleide meditaties bieden, maar vaak tegen een behoorlijke prijs. Insight Timer is de app met verreweg de meeste gratis mindfulness meditaties. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s (bijvoorbeeld Stress, Slaap, Focus, Pijn, Flow) van talloze guru’s, teachers en muzikanten. Ja, ze doen ook een betaalde versie van hun app (Member Plus) maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er meer dan genoeg gratis kwaliteit te vinden is in Insight Timer om het gewoon gratis te kunnen blijven gebruiken. Bijzonder aan Insight Timer is ook het “community” idee: je kunt zien dat je samen met anderen op dat moment mediteert. Na je sessie kun je zelfs zien met wie je precies dezelfde meditatie op dat moment deed, en er elkaar over complimenteren.
Een ander voordeel aan deze meditatie app is dat er ook veel Nederlandse teachers en trainers te vinden zijn — je hoeft dus niet alles in het Engels te doen.
(Gratis in de App Store en Google Play)

Plus:

Heel veel gratis meditaties en muziek, ook Nederlandstalige


Min:

Niet alles is van dezelfde kwaliteit, en je moet wel weer van meditaties houden…


Maar… wat als je geen tijd hebt voor meditatie?

Al tijdens de eerste mindfulness training die ik volgde merkte ik dat mijn mede-cursisten zich wel graag ontspannen wilden voelen, maar beslist geen zin hadden om elke dag een uur te mediteren. Tijdens de inloop-meditaties die na de training werden aangeboden, bleken ze nog net zo gestrest, bang en boos te zijn als aan het begin van de mindfulness training.

Ook in de jaren erna merkte ik dat maar weinig mensen de discipline hebben om te blijven mediteren en zo mindfulness in hun leven te integreren. Ik heb talloze mindfulness trainers gesproken die allen bevestigden dat hun cliënten na het voltooien van de training meteen de mindfulness meditatie overboord zetten… en dus geen duurzame resultaten krijgen.

Net als met sporten en yoga geldt voor mindfulness: hoe meer je oefent, hoe beter het gaat en hoe beter je je voelt. Maar omdat we allemaal een druk leven leiden met talloze verplichtingen, schieten de gezonde en stressverlagende bezigheden er vaak bij in.

Ik heb zelf ooit een mooi mindfulness-boekje gekocht met een hele verzameling aan 1-minuut-meditaties… en kwam zelfs daar niet aan toe! Dus voel je niet bezwaard als je niet mediteert en merkt dat ook de diverse goede apps daar niet een dramatische verandering in kunnen brengen. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed en springen nu eenmaal sneller op om dringende zaken af te handelen… waardoor de minder dringende zaken vanzelfsprekend op de lange baan geschoven worden.

Mijn unieke aanpak: mindfulness zonder meditatie-gedoe

Maar ik zou natuurlijk niet bepaald een gedreven mindfulness teacher zijn als ik me er zomaar bij neer zou leggen dat iedereen er na de training met de pet naar gooit… met alle negatieve gevolgen van dien, zoals terugvallen in stressvolle gedachten en schadelijk gedrag.

Dus ben ik goed gaan kijken naar wat ik zelf deed – naast de vijf officiële mindfulness meditaties – om gedurende de dag mindful te blijven. En zo ben ik op mijn eigen aanpak gekomen: mindful zijn in alles wat je op een dag toch al doet en onderneemt.

Opvallend genoeg is dit een aanpak die door niemand anders aangeboden wordt, ook niet door de toonaangevende beoefenaars in de USA waar de mindfulness training ontwikkeld is. Iedereen blijft maar op meditatie hameren, terwijl we inmiddels toch wel moeten onderkennen dat normale, drukbezette mensen met een baan, een gezin, vriendschappen en de zorg voor ouders-op-leeftijd simpelweg geen tijd en puf hebben om na een lange dag vol verplichtingen een uur op een meditatiekussen door te brengen.

Inmiddels is mijn Karma Kickstart e-cursus een doorslaand succes in binnen- en buitenland en zijn duizenden mensen dankzij mijn makkelijke e-cursus elke dag bezig met mindfulness… een gewoonte die ervoor zorgt dat stress en drama in de kiem gesmoord wordt en je stresslevels constant laag blijven.

In m’n e-boek lees je alles over mijn bijzondere (en effectieve) manier om van mindfulness een gezonde gewoonte te maken, waardoor je weer grip krijgt op je leven en alle uitdagingen die erbij horen.


Download het mindfulness e-boek voordat je een mindfulness app download

Succes!
Marisa ×