EEN MINDFULNESS CURSUS VOLGEN is een gezonde keuze als je regelmatig last hebt van stress, bijvoorbeeld door de combinatie van een drukke baan en een hectisch gezinsleven, of door een relatie die dreigt vast te lopen. De vraag is alleen: welke aanpak is het meest geschikt voor jou?

De standaard mindfulness training

Mindfulness wordt wereldwijd alleen maar in de vorm van de traditionele 8-weekse training gegeven. Voor deze training moet je rekenen op wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en dat voor 8 weken lang. Je traint mindfulness in een groep van tussen de 8 en 15 deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten leer je de 5 door oprichter Jon Kabat-Zinn vastgestelde mindfulness meditaties:

  • bodyscan
  • lopen in aandacht
  • zitten in aandacht
  • yogaserie met eenvoudige sta-oefeningen
  • yogaserie met eenvoudige zit- en ligoefeningen

Het huiswerk is elke dag 45 minuten mediteren. Daarbij krijg je ook huiswerkopdrachten mee om elke dag je ervaringen te noteren. De training wordt afgerond met een laatste bijeenkomst die bestaat uit een volledige dag. Deze dag wordt in volledige stilte doorgebracht en alle meditaties worden dan nogmaals in de groep geoefend.

Omdat de officiële training zoveel tijd kost, vereist ’t een behoorlijk commitment om dit 8 weken lang vol te houden.

Deze training is geschikt als je een voorspelbare weekroutine hebt en dus elke mindfulness bijeenkomst aanwezig kan zijn.

De training in deze vorm is minder geschikt als je een onvoorspelbare weekroutine hebt door bv. (kleine) kinderen, werk waarbij deadlines gehaald moeten worden of reizen naar het buitenland.

Mindfulness cursus

Wordt er een mindfulness cursus aangeboden, dan is dit zonder uitzondering de standaard mindfulness training, maar dan online. Deze cursus duurt ook 8 weken lang, en je leert er de vijf standaard mindfulness meditaties aan. De huiswerkopdrachten zijn hetzelfde, alleen moet je deze zelfstandig maken. Dit is een voorbeeld van een mindfulness cursus die persoonlijke begeleiding van de trainer biedt via skype of e-mail. Er is geen directe groepsondersteuning, maar veel trainers hebben een Facebook page waar deelnemers hun ervaringen kunnen delen. In Nederland bieden tijdschriften zoals Psychologie Magazine en Happinez deze standaard online mindfulness training aan met korting voor abonnees.

Een online mindfulness cursus is zeer geschikt als je zelfstandig kunt leren en je niet kunt vastleggen aan strikt ingeplande bijeenkomsten.

Mindfulness cursus voor specifieke issues

Op buitenlandse websites kun je wel een mindfulness cursus vinden die je helpt om een specifiek probleem aan te pakken, zoals opvoeden of mindful eten tegen eetverslaving. Ook deze online cursussen zullen je de mindfulness meditaties aanreiken, met daarnaast opdrachten om je specifieke issue te onderzoeken en aan te pakken.

Zo’n mindfulness cursus is geschikt als je geen moeite met de Engelse taal hebt, zelfstandig kunt werken en mindfulness technieken wilt leren toepassen om je specifieke probleem op te lossen.

Mindfulness workshop

Dit is vaak een éénmalige kennismaking met mindfulness van zo’n 2 uur. In die tijd worden de principes van mindfulness kort uitgelegd, en laat de trainer je de kracht van een eenvoudige meditatie ervaren. Mindfulness workshops worden door trainers gegeven bij mindfulness en yoga instituten, maar ook organiseren werkgevers wel eens een mindfulness workshop op het werk.

Een workshop is geschikt voor iedereen die mindfulness nog niet kent en in een paar uurtjes wil ervaren wat mindfulness kan doen zonder verdere verplichtingen.

Mijn mindfulness cursus: online maar zonder de tijdrovende meditaties

Ik beoefen mindfulness reeds jarenlang in allerlei vormen. Formeel: dat wil zeggen met alle meditaties. Maar ook informeel: door mindfulness toe te passen in alles wat ik op een dag doe met behulp van eenvoudige mindfulness oefeningen. Mijn ervaring (en die van de vele trainers die ik persoonlijk ken) is dat de meeste deelnemers aan een mindfulness cursus de meditaties meteen overboord zetten zodra de mindfulness cursus afgerond is. Mediteren vereist discipline en tijd, en vooral de tijd ontbreekt bij veel mensen met een veeleisende baan en een druk gezinsleven. Hoeveel baat ze ook hebben bij mediteren, ze kunnen er geen tijd voor vrijmaken in hun vaak overvolle dagen.

Ik heb daarom een mindfulness cursus ontwikkeld waarbij je mindfulness kunt aanleren door aandacht op te brengen voor alledaagse bezigheden. Je hoeft dus niet 45 minuten per dag op een meditatie-kleedje te zitten omdat ik weet dat je dat toch niet gaat doen 😄

Alle 20 mindfulness oefeningen zijn puur praktisch en passen zich aan jouw dagroutine aan, in plaats van dat jij je in bochten moet wringen om die tijdvretende meditaties in te plannen.

Dankzij mijn aanpak weet ik zeker dat je mindfulness eenvoudig en snel kunt aanleren.

De enige mindfulness cursus met duurzame resultaten

Maar nog veel belangrijker is dat mijn aanpak duurzame resultaten garandeert. Want door mijn praktische opdrachten, die je niet hoeft in de plannen en je uitvoert met de taken die je toch al op een dag aanpakt, oefen je mindfulness dus echt regelmatig. Niet één keer per dag op een meditatiekussen, maar de hele dag door, met alles wat je doet.

Het resultaat van zo vaak en regelmatig oefenen is dat mindfulness een gewoonte wordt. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken, maar ga je vanzelf, in alles wat je doet, mindful leven.

Zo houd je je stress-levels constant laag. Want zodra er een stressvolle situatie dreigt te ontstaan, weet je precies wat je moet doen om daar niet in meegezogen te worden. Je blijft nuchter nadenken in plaats van een drama te creëren, en daardoor gaan ook de supergevoelige systemen in je lichaam niet in alarmstand.

Je blijft dus niet alleen gefocust en helder, maar je lichaam maakt ook geen stresshormonen aan. Zo kun je direct uit een potentieel stressvolle situatie stappen, en alle drama in de kiem smoren.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het regelmatig oefenen met kleine, dagelijkse taken een veel beter, want duurzaam, resultaat oplevert dan één keer per dag een uur lang in een kaars te staren 😄

Mijn online Karma Kickstart mindfulness cursus is geschikt voor als je het aanleren van de vijf mindfulness meditaties te zweverig en te tijdrovend vindt, en je op zoek bent naar een meer praktische benadering van mindfulness. Wil je no-nonsense mindfulness op je gemak en in je eigen tijd uitproberen, dan is Karma Kickstart een goede optie.

Wat kun je nu doen om kennis te maken met mijn mindfulness cursus?

Ik heb 3 stappen voor je op een rijtje gezet als je mindfulness wilt uitproberen zonder meteen ergens aan vast te zitten. Het is belangrijk om te beseffen dat mindfulness een keuze vanuit jezelf is. Niemand kan het je opleggen, omdat je zelf moet inzien dat mindfulness de oplossing voor jouw stress kan zijn. Vervolgens moet je zelf de discipline opbrengen om het daadwerkelijk in je leven in te zetten.

Stap 1

Lees mijn guest blog posts die ik voor alle grote media in Nederland schrijf en die een schat aan praktische mindfulness tips bieden.

Stap 2

Blader door mijn blog: hier vind je enorm veel inspirerende posts die mindfulness in al haar aspecten belichten.

Stap 3

Download mijn gratis e-boek In De Flow Van Mindfulness. Hierin lees je alles over het goede van mindfulness en hoe mijn aanpak je helpt om van mindfulness snel en zonder gedoe een gezonde gewoonte te maken.

Ontvang direct mijn gratis e-boek via email

Op zoek naar een mindfulness cursus? Probeer Marisa's makkelijke methode

Succes!
Marisa ×