Een paar uur bewust vrijmaken voor een schoonheidsbehandeling is iets wat we allemaal regelmatig zouden moeten inplannen. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor emotioneel welzijn. De nieuwe generatie schoonheidsspecialisten begrijpt dat in ons drukke en veeleisende bestaan mindfulness bijdraagt aan emotionele balans, innerlijke rust en een scherpere focus. Gun jezelf zo'n heerlijk dagje ontspannen waarmee je niet alleen je huid, maar ook je ziel laat verwennen.

Impact van stress

Een goede vriendin van mij verzorgde haar huid altijd met veel toewijding. Ook was ze enorm geïnteresseerd in de impact van stress op de huid en hoe dit verminderd kan worden. Ze besloot een opleiding schoonheidsspecialiste te volgen en van haar passie haar werk te maken.

Zielloze routine

Ik ging zelf wel eens naar een schoonheidsspecialiste, maar kwam er altijd teleurgesteld vandaan. Hoe meer ervaren mijn schoonheidsspecialiste werd, hoe meer zielloze routine in haar behandeling sloop. Zonder enig gevoel voor emotioneel welzijn werd de behandeling doelgericht afgewerkt alsof het lopende band werk was. Het was niet echt makkelijk om heerlijk in een diepe ontspanning weg te glijden!

Dankbaar proefkonijn

Pas toen mijn vriendin bezig was met haar opleiding, 'vlieguren' moest maken en ik regelmatig als dankbaar proefkonijn in haar stoel plaatsnam, merkte ik wat een verschil een beetje mindfulness maakt in een schoonheidsbehandeling. Waar ik voorheen met een stijve nek thuiskwam na een zogenaamde 'nek- en schoudermassage', besloot zij naar mijn lichaam te luisteren en haar massage-stijl aan te passen. Ze ging niet op zoek naar spier-knopen om er vervolgens met harde hand op aan te vallen, maar besloot daarentegen om een zachte massagetechniek toe te passen... waarna mijn spieren uit zichzelf ontspanden. Ook bleek ze de nieuwste anti-aging behandelingen te beheersen; en dankzij een diepreinigende scrub en revitaliserend masker herrees ik elke keer opnieuw als herboren uit haar stoel, wow! Mijn gezicht was baby-zacht, mijn nek en schouders waren ontspannen en ik sliep 's nachts als een roos.

Diep-meditatieve staat

Tijdens de behandeling had ze mij geholpen om in een diep-meditatieve staat te raken met behulp van haar zachtaardige en bewuste benadering. Ze sprak nauwelijks, behalve om zo nu en dan te vragen of ik comfortabel was. Het scrubben deed ze zacht meebewegend met de contouren van mijn gezicht in plaats van de kwetsbare huid aan een hardhandige schrob-beurt te onderwerpen; het aanbrengen van het masker was vederlicht; en de nek- en schoudermassage voerde ze met zachte aandacht uit, precies aanvoelend wat mijn spieren en pezen op dat moment nodig hadden.

Toen mijn vriendin na het voltooien van haar opleiding ook de pedicure opleiding besloot te doen, was ik meteen weer van de partij. Sindsdien geniet ik regelmatig van haar bijzonder rustgevende behandelingen die niet alleen voor gezonde huid, weefsels en spieren zorgen, maar mij ook in diepe meditatie laten ontspannen en helen.

Beweging

Tussen de afspraken met haar door, zorg ik thuis ook goed voor mijn huid. Ik plan elke week een avondje in om tijd en aandacht te besteden aan een ontspannende self-care sessie. Mijn meest dringende opdrachten voltooi ik de dag ervoor, zodat ik een voldaan gevoel heb en het op de dag zelf rustig aan kan doen. Ook maak ik een lange wandeling om mijn lichaam flink wat beweging te geven en lekker van de schone buitenlucht te genieten – niet zo moeilijk omdat ik vlakbij de mooiste tropische stranden van Nieuw-Zeeland woon! 😁

Telefoon op 'silent'

Als ik na een lichte avondmaaltijd aan mijn schoonheidsroutine begin, heb ik al heerlijk warm gedouched zodat mijn huid lekker soepel is en mijn spieren ontspannen. Ik zet een zacht muziekje op, steek wat kaarsen aan, en mijn telefoon gaat op 'silent'. Dan stoom, scrub en verzorg mijn huid in een state-of-mindfulness: bewust van elke beweging en sensatie, zoals tijdens een Japans theeritueel. Met de grootste toewijding verzorg ik dan ook mijn voeten door deze eerst te masseren met behulp van een massagebal die de spieren en bloedvaten in de voetzolen stimuleert, en daarna in te smeren met een voedende voetcrème die helende bestandsdelen van Manuka-honing bevat. De hielen geef ik wat extra aandacht door Purol te gebruiken, een zuivere zalf die binnen een nacht minuscule kloofjes heelt.

Bodyscan

Daarna kruip ik op de bank om een bodyscan-meditatie te doen, waarmee ik door mjn lichaam reis en elk onderdeel, van mijn voeten tot mijn kruin, mijn oprechte dankbaarheid schenk. Na zo'n avondje kan ik er weer een hele week tegenaan, omdat zo'n schoonheidssessie me niet alleen fysiek, maar ook emotioneel in balans houdt.