Energie is essentieel voor het leiden van een productief en bevredigend leven. Voor veel mensen is het echter een veel voorkomende ervaring om zich moe, uitgeput en een gebrek aan energie te voelen. Een gebrek aan energie kan een aanzienlijke impact hebben op je motivatie, productiviteit en algeheel welzijn.

Gelukkig zijn er veel strategieën die kunnen worden gebruikt om meer energie te krijgen en je gedurende de dag meer wakker en alert te laten voelen.

Slaap: een kritieke factor

Slaap is een kritieke factor bij het bepalen van het energieniveau. Als we slapen, laadt, repareert en herstelt ons lichaam zichzelf zodat we klaar zijn voor de volgende dag. Het wordt aanbevolen om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen voor een goede nachtrust. Voor veel mensen kan het echter een uitdaging zijn om voldoende te slapen. Hier zijn enkele tips om de slaap te verbeteren:

 • Breng een bedtijd routine tot stand: een routine kan het lichaam helpen signaleren dat het tijd is om tot rust te komen en zich klaar te maken om te gaan slapen. Dit kunnen activiteiten zijn zoals lezen, een warm bad nemen of mediteren.
 • Verbeter de slaapomgeving: De omgeving kan een grote impact hebben op de slaapkwaliteit. Het is belangrijk om een slaapomgeving te creëren die koel, donker en stil is. Overweeg om gordijnen of een masker te gebruiken om licht tegen te houden, en gebruik oordopjes of witte noise oordopjes om het geluidsniveau te verminderen.
 • Verminder de inname van cafeïne en suiker: Zowel cafeïne als suiker kunnen de slaapkwaliteit verstoren, dus het wordt aanbevolen om de consumptie te beperken, vooral 's avonds.

Dieet: brandstof voor energie

Dieet speelt ook een grote rol in het energieniveau. Het voedsel dat we eten levert de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren, inclusief energieproductie. Een dieet dat een verscheidenheid aan volle granen, fruit, groenten en eiwitten bevat, kan helpen om de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor de energieproductie. Hier zijn enkele tips om te eten om meer energie te krijgen:

 • Verminder de inname van suiker en cafeïne: zoals al eerder gezegd kunnen zowel suiker als cafeïne kunnen een snelle energieboost geven, maar ze kunnen ook leiden tot crashes en een verlaagd energieniveau. Concentreer je in plaats daarvan op het eten van een dieet dat de hele dag door duurzame energie levert.
 • Neem volle granen, fruit en groenten op in je dieet: Namelijk volle granen, fruit en groenten zijn rijk aan vezels en zorgen voor een langzame, langdurige afgifte van energie. Overweeg om havermout, volkorenbrood en bruine rijst in maaltijden op te nemen en streef ernaar om ten minste vijf porties groenten en 1 portie fruit per dag te eten.
 • Neem eiwitten: eiwitten zijn essentieel voor de productie van energie en helpt je een verzadigd en tevreden gevoel te behouden. Overweeg om eiwitrijk voedsel zoals kip, vis, tofu en bonen in maaltijden op te nemen.

Activiteiten: een manier om meer energie te krijgen

Lichaamsbeweging is een krachtige manier om het energieniveau te verhogen. Want, wanneer we sporten, stimuleren we de bloedsomloop wat kan helpen om de zuurstof- en voedingsstoffen toevoer naar cellen te verhogen, wat weer leidt tot verhoogde energieniveaus.

Er zijn veel soorten oefeningen die kunnen worden gebruikt om meer energie te krijgen, waaronder cardio oefeningen, krachttraining en yoga. Hier zijn enkele tips om te sporten voor meer energie:

 • Neem sporten op in de dagelijkse routine: sporten moet een vast onderdeel van de dagelijkse routine zijn om het meest effectief te zijn bij het stimuleren van het energieniveau. Overweeg een staand-bureau te gebruiken, regelmatig pauzes te nemen om te strekken of te lopen en overweeg een stappenteller, zodat je aan je dagelijkse aantal stappen komt.
 • Zoek soorten oefeningen die leuk zijn: het is belangrijk om soorten oefeningen te vinden die leuk zijn voor jezelf, zodat het gemakkelijker is om vast te houden aan een routine. Overweeg om verschillende soorten sporten te proberen, zoals danslessen, rolschaatsen of buitenactiviteiten, totdat je vindt wat het beste bij je past.
 • Maak er een gewoonte van: van lichaamsbeweging een gewoonte maken is belangrijk om het energieniveau op peil te houden. Probeer het sporten elke dag op hetzelfde tijdstip in te plannen en overweeg een herinnerings- of volgsysteem te gebruiken op je telefoon.

Stressmanagement: spanning verminderen

Stress kan een negatieve invloed hebben op het energieniveau, omdat het de slaap kan verstoren en eetgewoonten kan verstoren. Daarnaast komt er door stress veel cortisol in het bloed, waardoor de energie omlaag gaat. Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan om het energieniveau op peil te houden. Hier zijn enkele tips om met stress om te gaan:

 • Identificeer stress triggers: begrijpen wat stress veroorzaakt is een belangrijke eerste stap om ermee om te gaan. Als je eenmaal weet wat stress veroorzaakt, kunt je werken aan manieren om de blootstelling aan die triggers te verminderen of te elimineren.
 • Oefen ontspanningstechnieken: ontspanningstechnieken, zoals diep ademhalen, meditatie en yoga. Deze oefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en het energieniveau te verhogen.
 • Grenzen stellen: grenzen stellen en "nee" zeggen tegen extra verantwoordelijkheden kan helpen om stress te verminderen en het energieniveau te verhogen. Als je namelijk altijd ja zegt, ga er dan maar vanuit dat je energievoorraad snel verdwenen is
 • Oefen dankbaarheid: houd een boekje bij voor de dingen waarvoor je dankbaar bent. Doe dit sochtends en savonds voordat je opstaat en naar bed toe gaat. Dankbaarheid is een gevoel, waarbij er endorfines en dopamine wordt aangemaakt en door deze hormonen zul je zeker meer energie krijgen
 • Omarm geraaktheden: we zijn allemaal wel eens geraakt. De één meer als de ander. Het verschil zit hem er ook in, dat de één meer innerlijke pijn bij zich draagt dan de ander. Die kost op zich al veel energie, maar op het moment dat bij een geraaktheid de geest door blijft razen kun je er zeker van zijn dat je uitgeput achterblijft. Met omarmen genees je de wond. Oefening bij geraaktheden: ga je naar de plek toe waar je de meeste emotie voeld. Meestal is dit bij de buikstreek. Omarm dit gevoel en pak het beet met je aandacht. Troost het gevoel, totdat het zachter wordt en er zelfs een traantje valt. Op deze manier heel je de wond uit het Nu en het verleden. Dit geeft je energie en het zal je ook minder energie kosten.

Water blijven drinken: gehydrateerd blijven

Gehydrateerd blijven is een essentieel onderdeel van het handhaven van het energieniveau. Water is essentieel voor veel lichaamsfuncties, waaronder het transport van voedingsstoffen, afvoer van afvalstoffen en temperatuurregulatie. Als dit allemaal goed werkt, zou je voldoende energie moeten hebben. Hier zijn enkele tips om gehydrateerd te blijven:

 • Drink regelmatig water:
 • Het is belangrijk om de hele dag door regelmatig water te drinken en ervoor te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt om aan uw behoeften te voldoen. Zover was je zelf ook al gekomen, maar wat de meeste experts niet zeggen is dat je ook veel vocht uit een juicer kan halen. Dit vocht van groenten zitten boordevol mineralen, vitamines en fytonutriënten waar je meer energie van krijgt.
 • Vermijd diuretica
 • : diuretica, zoals alcohol en cafeïne, kunnen de hoeveelheid water die uit het lichaam verloren gaat vergroten en de hydratatie verstoren. Zeker met alcohol is dit bekend, maar met cafeïne minder.
 • Gebruik hulpmiddelen:
 • Overweeg het gebruik van hulpmiddelen voor het genoeg binnenkrijgen van water, zoals waterflessen met maat markeringen, om de waterinname te controleren en ervoor te zorgen dat je goed genoeg gehydrateerd blijft.;
 • Gebruik timers en wekkers op je mobiel:
 • gebruik timers en wekkers op je mobiel om je te herinneren dat je je juice moet maken of een glas water moet drinken. Het is namelijk best moeilijk om alles zelf te herinneren.

Vitamine- en mineralensupplementen: ondersteuning van de voedingsbehoeften

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor veel lichaamsfuncties, waaronder de productie van energie. Een dieet dat een breed scala aan vitamines en mineralen bevat, is belangrijk om het energieniveau op peil te houden. In sommige gevallen kan suppletie echter nodig zijn om aan de voedingsbehoeften te voldoen. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van vitamine- en mineralensupplementen:

 • Praat met uw arts:
 • Voordat je met supplementen begint, is het belangrijk om met jouw arts te praten om te bepalen wat goed voor je is.
 • Kies supplementen van hoge kwaliteit:
 • Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om te zoeken naar opties van hoge kwaliteit en rekening te houden met de zuiverheid en potentie van het product.
 • Green juice
 • is hiervoor uitstekend geschikt.
 • Volg de aanbevolen doseringen:
 • Volg altijd de aanbevolen doseringen en overschrijd nooit de aanbevolen hoeveelheid, aangezien te veel van bepaalde vitaminen en mineralen schadelijk kan zijn.

Green juice meer dan geschikt voor extra energie

Green juice is erg geschikt voor het verhogen van je energie vanwege de rijke hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten die het bevat. Het is een effectieve manier om snel en gemakkelijk nutriënten binnen te krijgen die belangrijk zijn voor het verhogen van jouw energie.

Het drinken van green juice kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat resulteert in meer energie en alertheid. Bovendien bevat green juice veel chlorofyl, wat de bloedopbouw verbetert en daarmee het energieniveau, wat ook te lezen is in deze Green juice Review.

Green juice bevat ook stoffen zoals fytonutriënten, theobromine en theophylline, die bekend staan om hun energie bevorderende effecten. Bovendien zijn deze stoffen rijk aan antioxidanten, wat betekent dat ze helpen om de veroudering van de cellen te vertragen en de energie te verhogen.

Ten slotte bevat green juice weinig calorieën en is het een uitstekende bron van vezels, wat bijdraagt aan een langdurige energie en voorkomt dat je snel uitgeput raakt. Het drinken van green juice is een snelle en gemakkelijke manier om jouw energieniveau te verhogen en je gezondheid te verbeteren.

Antioxidanten: bescherming van het lichaam

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen cellulaire schade en oxidatieve stress, wat kan leiden tot een verlaagd energieniveau. Voedingsmiddelen en supplementen met veel antioxidanten, zoals bessen, groene thee, vitamine C en E, kunnen helpen om het energieniveau te verhogen.

Slaap: verbetering van de slaapkwaliteit

Slaap is een belangrijk onderdeel van het op peil houden van het energieniveau. Slechte slaapkwaliteit of een gebrek aan slaap kan een aanzienlijke invloed hebben op het energieniveau, de stemming en de algehele gezondheid. Hier zijn enkele tips om de slaapkwaliteit te verbeteren:

 • Breng een slaaproutine tot stand: het opzetten van een slaaproutine, zoals elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Creëer een slaapbevorderende omgeving: het creëren van een slaapbevorderende omgeving, zoals een donkere, stille en koele kamer, kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan: stimulerende middelen, zoals cafeïne, maar ook alcohol kunnen de slaap verstoren. Het is belangrijk om deze voor het slapengaan te vermijden om de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Een uur voor het slapen gaan geen schermtijd meer: veel mensen zijn gewend om met de telefoon in slaap te vallen, of een lange tijd voor de tv te zitten voordat ze gaan slapen. Al dat licht zorgt ervoor dat de melatonine te langzaam op gang komt. En, melatonine zorgt uiteindelijk dat je in slaap valt. Zorg dan ook dat je minimaal een uur voor het slapen geen geen licht van schermen binnen krijgt.

Dieet: eten voor energie

Dieet speelt een sleutelrol bij het op peil houden van het energieniveau. Een dieet dat voldoende voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, gezonde vetten, complexe koolhydraten, kan helpen om het energieniveau te verhogen. Hier zijn enkele tips om te eten voor energie:

 • Eet een uitgebalanceerd dieet: een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen kan helpen om het energieniveau op peil te houden. Je hebt zo namelijk de beste kans al de verschillende nutriënten in het lichaam te krijgen.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood en snacks, bevatten vaak veel toegevoegde suikers, ongezonde vetten en kunstmatige ingrediënten en kunnen het energieniveau verstoren.
 • Neem gezonde tussendoortjes op: door gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten en zaden, in je routine op te nemen, kun je de hele dag energie op peil houden.
 • Probeer vasten of minder koolhydraten te eten: met vasten en minder koolhydraten te eten, geef je de insuline respons even wat rust. Je cellen kunnen hierdoor herstellen van insulineresistentie. Als je cellen hierna hersteld zijn, kunnen ze hierna weer makkelijker alle verschillende voedingsstoffen opnemen die je weer energie geven.
 • Ga lekker juicen: wat voor mij altijd erg gewerkt heeft als ik meer energie wou is verse groenten juicen. Koop een goede, maar goedkope juicer en drink twee tot drie glazen per dag. Probeer het een week en je zult me dankbaar zijn. Je kunt ook altijd voor het droge juicen gaan zoals Green juice. In green juice zitten ook nog probiotica en kruiden die uiteindelijk ook weer z'n uitwerking heeft op je energieniveau.

Doelen stellen en behalen

Het stellen en behalen van doelen kan een krachtige motivator zijn om meer energie te krijgen. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en de voortgang naar die doelen bij te houden om gemotiveerd te blijven en verantwoording af te leggen. Hier zijn enkele tips voor het stellen van doelen:

 • Stel specifieke, meetbare doelen: bij het stellen van doelen is het belangrijk om specifiek te zijn en doelen te stellen die meetbaar en haalbaar zijn.
 • Maak een tijdlijn: het opstellen van een tijdlijn voor het behalen van doelen kan helpen om gemotiveerd te blijven en de voortgang op schema te houden.
 • Voortgang belonen: het vieren van vooruitgang, hoe klein ook, kan helpen om de motivatie vast te houden en de vaart erin te houden om doelen te bereiken.
 • Kies een dieper doel: niks motiveert zo goed als een doel waarvan jij denkt dat je op aarde gekomen bent. Vaak als je naar je eigen kwaliteiten kijkt, of dingen waar je blij en gelukkig van wordt is vaak een aanwijzing waar je dit dieper doel kan vinden. Probeer dus ook gerust dingen uit om te bekijken waar jouw diepere doel ligt. Maar als je die gevonden hebt, reken maar dat je energie keer tien terug komt.

Stressmanagement: stress beheren voor energie

Stress is een veel voorkomende factor in verlaagde energieniveaus. Chronische stress kan het lichaam en de geest op een aantal negatieve manieren beïnvloeden, wat leidt tot een lager energieniveau, een verhoogd risico op ziekte en een verminderd algemeen welzijn. Hier zijn enkele tips om met stress om te gaan:

 • Oefen mindfulness: mindfulness-oefeningen, zoals meditatie en diep ademhalen, kunnen helpen om stress te beheersen en het energieniveau te verbeteren.
 • Neem deel aan fysieke activiteit: lichamelijke activiteit kan helpen om stress te beheersen door de cortisolspiegels te verlagen en endorfines vrij te maken, die natuurlijke stress verlichters zijn.
 • Zoek steun: praten met vrienden, familie of een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan helpen om stress te beheersen en het algehele welzijn te verbeteren. Praat alleen met mensen waarbij jij je veilig voelt en een klik hebt, anders zul je weinig verlichting voelen.
 • Zoek nieuwe positieve vrienden: nieuwe positieve vrienden kunnen een heel ander perspectief op het leven geven. Het gevoel van veiligheid, waardering, erkenning en samenhorigheid laten de gelukshormonen stromen en dus ook je energieniveau
 • Doe positieve affirmaties: affirmaties zijn zelf-bevestigende zinnen die als je ze veel herhaald worden opgenomen door het onderbewuste en op een gegeven moment werkelijkheid worden in het bewuste. Zo kun je beperkende overtuigingen die veel stress opleveren weer ombuigen naar iets positiefs. Gebruik de plato-vragen om destructieve overtuigingen uit elkaar te trekken.
 • Haal je weerstand weg: je kent het wel. Er gebeurt iets maar het blijft maar doorzeuren in je hoofd. In werkelijkheid blijft het zo doorzeuren, omdat jij je blijft verzetten tegen de situatie, wat ook wel weerstand tegen de situatie wordt genoemd. Dit kan bakken met stress met zich meebrengen en het zal ook je energie verminderen. Probeer daarom beetje bij beetje te situatie te accepteren, zodat de verhalen in je hoofd minder worden.
 • Niet elke gedachte is waar: alleen, omdat de gedachten zeggen dat het zo is, wil nog niet zeggen dat het echt waar is. Veel gedachtens komen op uit oude trauma’s die als een filter om de nieuwe situatie zitten. Vaak heel lastig om daar doorheen te kijken. Toch is het ook niet onmogelijk. Daarom is het goed om niet elke gedachte te geloven. Als gedachte altijd waar zou zijn dan zouden de gedachten altijd hetzelfde zijn, immers waarheid, kan maar 1 ding zijn en niet twee of meerdere dingen.
 • Doe aan jyoti-meditatie: deze meditatie is een hele simpele meditatie maar zeer krachtig. Hij werkt door op alle fronten in je leven. Zelfs de Dalai Llama gebruikt deze meditatie. Ga met een rechte rug op een stoel zitten en doe je ogen dicht. Richt je aandacht eerst op het punt tussen je wenkbrauwen, en verplaats het dan 1 cm hoger. In de praktijk betekent dit dat je rechtuit kijkt en dan 1 - 3 cm hoger kijkt. Toch is dit ook een gevoelskwestie omdat je niet echt kan meten in zo’n innerlijke ruimte. Op een gegeven moment ga je licht zien en kleuren. Blijf je altijd op dat midden concentreren en voel of je energie, stilte en liefde terugkrijgt?

Een laatste gedachte

Door deze tips in je dagelijkse routine op te nemen, kunt je stappen zetten om meer energie te creëren en je algehele stress niveaus te verbeteren. Of het nu gaat om fysieke activiteit, slaap, voeding, het stellen van doelen of stressmanagement, er zijn veel strategieën die kunnen helpen het energieniveau te verhogen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Door kleine stappen te zetten naar een gezondere levensstijl, kun je een energieker en bevredigender leven voor jezelf creëren.

Kortom, meer energie creëren is een reis die inspanning, toewijding en consistentie vereist. Door gezonde levensstijl keuzes te maken en de hierboven genoemde tips toe te passen, kunt je meer energie krijgen, een betere algehele gezondheid en een verhoogd gevoel van welzijn ervaren.

Vergeet niet dat iedereen anders is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. De sleutel is om te experimenteren met verschillende strategieën, te vinden wat het beste voor jou werkt en geduld met jezelf te hebben.

Als je worstelt met het creëren van meer energie of het veranderen van levensstijl, aarzel dan niet om ondersteuning te zoeken. Of het nu van vrienden, familie of een zorgverlener is, het hebben van een ondersteuningssysteem kan een enorm verschil maken op je reis naar een energieker leven.

Begin dus vandaag, breng kleine veranderingen aan en zet stappen om meer energie te creëren. Met toewijding en doorzettingsvermogen kun je de voordelen ervaren van een verhoogd energieniveau en een verbeterde algehele gezondheid.

Ik wens je veel succes met je vernieuwde energie niveaus!

Hartelijke groet,
Lucas van Wateringen