DE MEESTEN VAN ONS weten diep vanbinnen wat ze zouden willen bereiken en wie ze zouden willen zijn. Toch zijn er helaas maar weinige mensen die hun dromen daadwerkelijk waarmaken. We geven onze niet zo bijster slimme gedachten en meningen vaak vrij baan en laten onbewust toe dat deze ons zelfvertrouwen ondermijnen en zo ons recht op geluk saboteren.

Gelukkig kan mindfulness helpen om af te rekenen met slappe en contraproductieve smoezen. Hoe meer we oefenen om onze gedachten te observeren en te ontleden, hoe beter we kunnen zien dat er nooit, in geen enkel leven, een goede reden is om genoegen te nemen met een halfzacht, onvervuld bestaan.

Verander je wereld, begin bij jezelf – Growing Mindfulness
SOMS ZOU JE WILLEN dat je kat kon praten. Dat zou alles zoveel makkelijker maken. Dan kon je uitleggen dat hij toch echt even naar de dokter moest voor die

Elke reden die je dwingt je neer te leggen bij je afgesleten, uitgewoonde en verdorde bestaan dat je allang niet meer kan bekoren, is niets meer dan een hardnekkig excuus. Het is zaak deze smoezen zo snel mogelijk bij het grofvuil te zetten voordat ze je hele systeem aantasten.

Laten we eens kijken naar de meest gangbare smoesjes.

Ik ben niet gezond.

We kennen allemaal wel die mensen die zich al ziek melden als ze een beetje buikpijn hebben. Er zijn ook mensen die lijden onder een ernstige ziekte maar toch vechten voor het welzijn van anderen en zo de wereld beter maken. Kortom: ziek-zijn is geen vaststaand feit, maar onderhevig aan interpretatie. Je bent zo ziek als je denkt dat je bent. En zo is een gebrekkige gezondheid nooit een reden om niet het uiterste uit je leven te halen en jezelf nuttig te maken. Dus de volgende keer dat je in de verleiding komt om je slechte gezondheid als smoesje aan te voeren, dan raad ik je aan om je deze man te herinneren:

Christopher Reeve


Als hij het kon, dan kan jij het zeker.

Ik heb geen kansen gehad.

Als je echt iets wilt bereiken in je leven en een voorbeeld voor anderen wilt zijn, dan zorg je dat dat lukt. Geslaagde ouders of geen geslaagde ouders. Een goede opleiding of geen goede opleiding. Geld of geen geld. Of het nu linksom of rechtsom moet: je zult niet rusten totdat je een manier gevonden hebt waarop het lukt. Net als deze man heeft gedaan:

Barack Obama

Of deze man:

Mahatma Gandhi

Ik ben te jong.

Hoe vaak heb je dit excuus al gebruikt om maar niet achter die promotie aan te gaan, of om die uitgelezen kans toch maar weer lafjes aan je voorbij te laten gaan? “Daar ben ik toch te jong voor…” “Daar heb ik toch de ervaring niet voor…” ‘Wie zou mij nou serieus nemen…”

Meen je dat nou?
Hoe heeft hij het dan gedaan?

Mark Zuckerberg

En hij?

Justin Bieber

Ik ben te oud.

Dit is een bekend excuus van dezelfde orde. Je bent zo oud als je je voelt. Je kunt je oud voelen als je 18 bent. Je kunt je jong voelen als je 80 bent. Zelfs op je 80e kun je allerlei landen bezoeken, wereldleiders ontmoeten en in uitverkochte stadiums duizenden mensen toespreken. Je kan het tot president van je land schoppen op je 75e.

Precies zoals hij deed:

Nelson Mandela

De mannen die ik in deze post als voorbeeld heb gegeven, zijn heus geen supermannen. Het zijn normale, gewone mannen uit normale, gewone gezinnen. Sterker nog, enkelen van hen begonnen hun leven met een enorme achterstand, in bittere armoede, in landen waar ze officieel gediscrimineerd werden en hen geen vooruitgang gegund werd.

De essentie van geluk: verander mij in wij. – Growing Mindfulness
OMDAT DE MEESTEN van ons haastig door het leven jagen en voornamelijk met ‘ik’ en ‘mijn eigenbelang’ bezig zijn, komen we niet toe aan de essentie van geluk:

Hoe kan het dan toch dat juist deze mannen konden uitgroeien tot een lichtend voorbeeld voor miljoenen mensen?

Het is hun houding en hun passie. Deze mannen deden wat hun hart hen ingaf. Deze mannen namen simpelweg geen genoegen met minder, ondanks hun moeilijke omstandigheden. Gezond of ziek. Jong of oud. Zwart of wit. Rijk of arm. Deze mannen hebben zich nooit achter een goedkope smoes verscholen om hun persoonlijke doelen te verloochenen. Integendeel. Ze stroopten hun mouwen op en gingen aan de slag. Totdat ze iemand waren geworden waar ze trots op konden zijn. Totdat ze een inspirerend voorbeeld vormden voor ontelbare andere mensen. Totdat ze een werkelijk verschil konden maken met hun leven.

Doe mindfulness vandaag

Mindfulness laat ons leren van deze geweldige voorbeelden en maakt ons bewust van onze eigen verlammende overtuigingen. die ons weerhouden om gelukkig te zijn. Hang je smoesjes vandaag nog aan de boom en begin stap voor stap te werken aan het vervullen van je droom. Het maakt niet wat welke droom je koestert, vervulling is voor iedereen bereikbaar en het zal je niet alleen nuttig, maar ook uitermate gelukkig maken.

Just do it.

Marisa ×