OMGAAN MET STRESS kun je het beste leren door problemen niet uit de weg te gaan. Elk probleem heeft de neiging om dreigend en brullend en briesend op ons af te komen als een mega-orkaan die ons volledig zal verzwelgen. Maar in werkelijkheid komen problemen slechts op ons pad om ons te leren wapenen tegen stress, zodat we naar een completere, betere versie van onszelf kunnen groeien.

Verstoord

Met ons beperkte, menselijke inzicht kunnen wij helaas maar een deel van ons leven – en de oorzaken en gevolgen – zien. Veel speelt zich buiten ons inzicht af omdat onze spirituele verbindingen met het grotere geheel van de natuur en het universum constant verstoord worden door het drammerige, domme en bangmakende gekakel van ons ego.

Daardoor kunnen we niet het grotere, natuurlijke geheel zien en denken we dat problemen zonder enige samenhang op ons afkomen om ons vervolgens zomaar, zonder enige goede reden, stress en angst aan te jagen.

Ondanks dat onze hersenen het niet kunnen bevatten, kunnen we wel proberen rationeel aan te nemen dat stress en problemen nooit zomaar op ons afkomen.


Omgaan met stress betekent dat je jezelf overwint

Problemen zijn zeer verfijnde en uitgebalanceerde hulpmechanismen die volledig op onze persoonlijke behoeften toegespitst zijn. Er is in het rijk van problemen geen sprake van toeval. Elk probleem dat op je af gestuurd wordt en dat je weet te overwinnen, draagt bij aan de opbouw van je betere zelf en geeft je ziel meer kleur en meer diepte.

Kijk maar eens terug op de problemen die je reeds hebt opgelost. Ik durf te wedden dat elk probleem en de bijbehorende stress je achteraf gezien een zeer waardevolle les heeft geleerd. Leren omgaan met stress is dus essentieel voor je eigen ontwikkeling.

Ik keek jarenlang als een berg tegen mijn verlangen op om mijn reclame-carrière aan de wilgen te hangen, het was een enorm obstakel waar ik maar niet overheen kwam. Toch, nu ik er op terugkijk, zie ik dat juist dat obstakel me ervan heeft doordrongen dat alle mensen (ik dus ook) het fundamentele recht hebben om hun hart te volgen en vrij zijn om te doen wat zij werkelijk willen doen. Dit inzicht hielp me om me te bevrijden van mijn benauwende carrière.

mindfulness deskundige Marisa Garau

Arjan en ik wilden dolgraag in Nieuw-Zeeland wonen maar het verkrijgen van een visum leek anderhalf jaar lang een onbereikbare droom. Toen we eenmaal het visum kregen, liet de stress van het visum-obstakel me inzien dat je nooit moet opgeven en dat als je echt iets wilt, je werkelijk alles op alles moet zetten en je droom, hoe dan ook – linksom of rechtsom – waar moet maken.

Het schrijven van mijn tweede mindfulness boek heeft me alle hoeken van m’n bovenkamer laten zien en bracht me regelmatig tot volledige wanhoop. Maar achteraf, toen ik me door de stress heen had geworsteld en er een schitterend nieuw manuscript lag, liet het me zien hoe ik mijn eigen verwachtingen en eisen moest loslaten en leren vertrouwen op de natuurlijk loop van het creatieproces.

Elk van deze obstakels onthulden achteraf gezien waardevolle lessen die ik niet had willen missen omdat ze me zoveel zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen hebben gegeven: die geweldige eigenschappen waarmee ik nu sterker in mijn schoenen sta en op een dieper niveau van het leven kan genieten.

Wil je leren omgaan met stress en de verborgen les van je stress en je probleem ontdekken, dan zul je ermee aan de slag moeten. Je zult je probleem moeten kraken als een walnoot, zodat die voedzame noot in de kern van de harde, onooglijke, oneetbare schil zich zal kunnen prijsgeven.

Mindfulness is de notenkraker die al je problemen openbreekt en je exclusieve toegang geeft tot de oplossing binnenin.

Geef een probleem en de stress die het veroorzaakt, rustige aandacht. Ga er zo nu en dan even speciaal voor zitten. Bekijk van een afstandje de negatieve gedachten (over het verleden of de toekomst) die je stress veroorzaken. Rustig observeren is het wondermiddel dat de harde schil van je probleem zal verzachten en openbreken.

Negatieve gedachten lijken heel sterk en massief, maar ze hebben één belangrijke, fatale zwakte: ze zijn niet bestand tegen aandacht.

Dat komt omdat negatieve gedachten alleen bij gebrek aan aandacht kunnen opkomen. Negatieve gedachten kunnen niet blijven bestaan in het licht van aandacht en bewustwording. Het sluit elkaar uit zoals de zon de nacht uitsluit.

De oplossing voor elk probleem dat je tegenkomt is eenvoudig: geef rustig aandacht aan je probleem-producerend denkproces, terwijl je rustig ademt en rustig naar je gedachten kijkt. Oordeel niet. Veroordeel jezelf niet. Ga niet mee in je negatieve gedachten. Bekijk ze als kleine, drukke kinderen die nog niet beter weten. Jij weet wel beter. Dus wees geduldig en laat je niet gek maken.

Je zult je zo nu en dan toch verliezen in de stressvolle stroom van je negatieve gedachten. Dat is niet erg. Maar wordt dan weer wakker uit je slaap-denken, en neem opnieuw rustig afstand. Kijk naar je gedachten, hoe ze over elkaar heen vallen en van de hak op de tak springen. Zo leer je jezelf stap voor stap omgaan met stress.

Geef aandacht, blijf rustig ademen en blijf rustig toekijken.

Als je deze manier van stress verminderen regelmatig oefent, zul je merken dat je problemen al snel beginnen te verbleken. Zij kunnen niet lang blijven bestaan in het licht van je aandacht. Ze zullen vervagen en uiteindelijk oplossen. Probeer het maar.

Veel succes!
Marisa ×

P.S. Wil je leren hoe je je stress de baas kunt worden? Met Karma Kickstart vind je binnen een week emotionele balans en voel je je meteen sterker.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.