SOMS ZOU JE WILLEN dat je kat kon praten. Dat zou alles zoveel makkelijker maken. Dan kon je uitleggen dat hij toch echt even naar de dokter moest voor die rare bult in zijn huid, en dat hij niet hoefde tegen te stribbelen omdat de dokter juist alles weer goed zou maken.

Ook zou je kat je dan kunnen vertellen waarom ie opeens Felix wil… na een Whiskas-obsessie van 12 jaar. Gelukkig weten we, ondanks de afwezigheid van taal, veel van onze huisdieren. Want ze hoeven maar naar de keuken te lopen en we weten: etenstijd! Of aan je voeten te gaan liggen en je weet: kroeltijd!

We hebben geleerd hoe we onze dieren kunnen begrijpen door hen dag in dag uit te observeren. We kennen hun gedrag door en door. Waardoor we een heel eind komen zonder taal.

Observeren is het sleutelwoord tot begrip en inzicht. We passen het ook toe op de mensen die we kennen.

  • Zoals die vriend die teveel drinkt en zijn alcoholisme weglacht met: ‘Nee joh, ik drink alleen sociaal!’
  • Of die vermoeiende kennis die het altijd over zichzelf heeft maar toch beweert: ‘Ik ben een goede luisteraar. Echt, je kunt altijd bij mij terecht!’

We weten allemaal dat mensen vaak iets anders beweren dan het gedrag dat ze vertonen. Sterker nog: hun gedrag is vaak het tegenovergestelde van wat hun fantasierijke brein beweert!

Dit geldt ook voor de andere kant van de medaille. ‘Ik ben zo onzeker, ik zou nooit voor een groep mensen kunnen spreken.’

Maybe yes, maybe no, zoals de Chinezen zouden zeggen.

We zijn wat we doen

Taal zegt dus niet zoveel. Gedrag daarentegen zegt alles. Vandaar dat we niet zozeer degene zijn van wie we denken en beweren wie we zijn. We zijn wat we doen. Net als dieren.

Ikzelf heb hoogtevrees en droomde jarenlang dat ik van bruggen of ladders viel, waarna ik badend in het zweet wakkerschrok. Natuurlijk zou ik nooit uit een boom springen!

Totdat ik enkele jaren geleden, tijdens Enlightened Warrior Training Camp in de jungle van Maleisië, zonder pardon van 10 meter hoogte uit een boom sprong! Ik! De Koningin van de Hoogtevrees die tijdens een stressvolle skivakantie zelfs van de peuterpiste gepraat moest worden.

Mijn gedrag was tijdens dat kamp in Maleisië TOTAAL anders dan wat je me altijd had horen beweren.

Daarom richt mindfulness zich niet op taal noch op de verhaaltjes die we over onszelf ophangen. Mindfulness richt zich op stille observatie. Op de nuchtere werkelijkheid zoals deze is.

Met de beoefening van mindfulness heb je altijd een observatiecamera tot je beschikking die registreert wat je doet.

  • Teveel drinken en dat ontkennen, bijvoorbeeld.
  • Iets beloven en het dan niet doen, bijvoorbeeld.
  • Tegen je partner eindeloos klagen over je werkgever en er de volgende ochtend toch weer aan de slag gaan, bijvoorbeeld.

Oefen jezelf in het observeren van je gedrag. Want dat is wie je werkelijk bent, voor jezelf en voor je omgeving.

De manier die bijna niemand kent om je wereld mooier te maken – Growing Mindfulness
MIJN ABSOLUUT FAVORIETE universele waarheid is: Zaai wat je wilt oogsten. Wat ik hier zo mooi aan vind, is dat je het zelf kunt doen. Je hoeft niet lijdzaam

Wil je iets aan jezelf verbeteren, verbeter dan je gedrag.
Zeg dus niet: ‘Nu ga ik echt afvallen!’ Maar val af.
Zeg niet: ‘Nu ga ik echt stoppen met roken!’ Maar stop met roken.
Zeg niet: ‘Nu laat ik echt niet meer over me heen lopen!’ Maar hou radicaal op met pleasen en stel duidelijke grenzen.

Woorden zeggen niets. Actie daarentegen spreekt boekdelen.

Probeer het maar uit. Je zult versteld staan van de resultaten.

Succes!
Marisa ×