Kun je jezelf gelukkig maken? Ik denk het wel, als je tenminste ophoudt om jezelf ongelukkig te maken! Om je daarmee te helpen, heb ik 15 bekende valkuilen op een rijtje gezet die ons stress en verdriet geven. Als we deze rigide oordelen kunnen beteugelen of zelfs volledig zouden afleren, dan ziet onze toekomst er een stuk gezelliger uit!


1. Ik heb altijd gelijk

Velen van ons kunnen het idee dat ze misschien geen gelijk hebben, maar moeilijk verteren. We houden zo vast aan ons gelijk dat we er zelfs mooie relaties voor op geven, of onszelf en anderen veel verdriet en pijn doen. Is dat het wel waard? Als je de behoefte voelt om je in een discussie te mengen om je gelijk te halen, vraag jezelf dan af: ‘Heb ik liever gelijk of ben ik liever aardig?’ Bedenk hoe groot het verschil zal zijn als je je gelijk niet hoeft te halen. Zo belangrijk is je ego toch niet?

2. Ik moet alles in de hand hebben

Geef je behoefte op om situaties, gebeurtenissen en mensen onder controle te willen hebben of naar je hand te zetten. Of het nu je geliefden zijn, familieleden, medewerkers of onbekenden in de straat, sta hen toe om te zijn wie ze zijn. Het geven van vrijheid aan anderen is ook een bevrijding voor jezelf.

3. Het is de schuld van een ander

Geef de schuld niet langer aan anderen van wat je wel of niet hebt, en van wat je voelt en niet voelt. Geef je kracht niet langer weg door je als een slachtoffer te gedragen, maar neem volledige verantwoording voor alles wat goed en slecht is in je leven.

4. Ik ben niks waard

Je bent ongemerkt veel te streng voor jezelf, en veroordeelt jezelf genadeloos als er iets mis gaat. Deze negatieve innerlijke stem maakt je verdrietig en machteloos. Leer jezelf aan om dat negatieve stemmetje te stoppen zodra je door hebt dat deze je zelfvertrouwen weer probeert te ondermijnen.

5. Ik kan niks

Geef je ondermijnende gedachten die je wijsmaken dat je niks kan en dat niks mogelijk is, geen aandacht. Neem jezelf voor om elke gedachte die je vertelt dat je niks kan, om te buigen in de gedachte dat je alles kan en dat alles mogelijk is. Sla je vleugels uit en vlieg!

6. Dit deugt niet

Wees je bewust dat klagen over mensen, situaties en gebeurtenissen je ongelukkig, verdrietig en depressief maakt. Niemand kan je zomaar ongelukkig maken, en geen situatie kan je zomaar verdrietig maken… tenzij je het toestaat. De situatie of die ander veroorzaakt niet je negatieve gevoelens. Deze worden veroorzaakt door je eigen visie op het leven. Heb je een negatieve kijk op het leven, dan is alles moeilijk en vervelend. Kies je voor een positiviteit, dan is alles okay en kun je ook de negatieve gebeurtenissen aan.

7. Ik ben nu eenmaal kritisch

Het klinkt heel intelligent, maar kritisch zijn veroorzaakt alleen maar verwijdering en isolement. Waardeer daarentegen dat we allemaal anders zijn, en tegelijkertijd ook allemaal hetzelfde willen. Mensen waar je kritiek op hebt, willen ook alleen maar liefde en begrip krijgen en geven, net als jij en net als ik. Vervang kritiek eens voor begrip, en je leven zal dramatisch veranderen in de goede zin van het woord.

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.

8. Ik moet indruk maken op anderen

Probeer je niet anders voor te doen in de hoop dat anderen je dan misschien leuk vinden. Anderen vinden je namelijk helemaal niet leuk als je je in duizend bochten wringt en doet alsof. Zodra je jezelf accepteert en je gedraagt zoals je echt bent, komen de mensen die tot je ware ik aangetrokken worden vanzelf op je pad en kun je oprechte, warme vriendschappen opbouwen.

9. Ik ben nu eenmaal zo

Vertrouw dit verhaaltje niet. Niemand is ‘nu eenmaal zo’ en iedereen kan veranderen, ook jij. Verandering is goed. Het helpt je van A naar B zodat je vooruit komt. Het zorgt ervoor dat je je eigen leven en dat van je omgeving kunt verbeteren. Omarm verandering in plaats van het tegen te werken.

10. Ik weet precies hoe dat zit

Als je mensen of gebeurtenissen die je niet kent, meteen beoordeelt en labelt, dan sluit je je geest af voor nieuwe ontdekkingen en nieuwe kennis. Alleen domme mensen beoordelen (en veroordelen) alles wat ze niet kennen. Slimme mensen beteugelen hun oordelen en leren telkens nieuwe dingen bij, en leren nieuwe mensen kennen, waarmee ze hun leven enorm verrijken.

Wil je ook meer geluk ervaren? Download dan mijn gratis e-boek. Hierin lees je alles over mijn effectieve, no-nonsense mindfulness-aanpak waarmee je je leven die positieve boost kunt geven die je zo verdiend hebt.

11. Dat durf ik niet

Angst is een illusie, het bestaat niet – je creëert het. Het zit allemaal alleen maar in je geest. Als je je binnenkant verandert, dan verander je ook de wereld om je heen. Als je je angst in toom houdt, dan is de wereld om je heen meteen een stuk minder bedreigend.

12. Ik heb geen tijd

Zet je smoesjes en excuses nog vandaag op de trein richting Verweggistan. Je hebt ze niet meer nodig. Smoesjes zijn sneue duiveltjes die je tegenhouden om vooruit te komen in het leven. Bekijk elk smoesje met een kritische blik (ja, hier mag je wel kritisch zijn), dan zie je dat 99% van je smoesjes niet eens waar is. In plaats van smoesjes te verzinnen, kun je je tijd beter steken in het verzinnen van goede oplossingen voor problemen die je groei belemmeren.

13. Vroeger was alles beter / slechter

Het verleden is voorbij. Punt. Je kunt in de vreugde of de pijn van het verleden blijven hangen, maar dit zorgt er alleen maar voor dat je het NU mist. In het verleden leven is een gewoonte die je zo snel mogelijk moet afleren. De jaren waarin je kinderen opgroeiden (en waar je nog elke dag over loopt na te kauwen) leefde je ook al niet in het NU, omdat je ook toen al aan het verleden liep te denken, dus bijvoorbeeld aan de tijd voordat je kinderen had. In de jaren negentig liep je aan de jaren tachtig te denken, in de jaren tachtig liep je aan de jaren zeventig te denken. Zie je hoe zinloos deze gewoonte is? Wees bewust van het NU, want nu weet je zeker dat je leeft en kun je alles uit je leven halen wat erin zit.

14. Ik kan niet zonder jou!

Gehechtheid is vasthouden aan de ander om er zelf beter van te worden. Gehechtheid is een vorm van angst: je denkt dat je niet op eigen benen kunt staan. Met gehechtheid doe je een ander tekort omdat je je aan die ander vastklampt uit angst dat je anders omvalt. Het gaat dus niet eens echt om die ander. Het gaat om jou, en jouw angsten en behoeften. Dat is puur egoïsme. Hoe lief en aandoenlijk gehechtheid ook kan overkomen, het is geen liefde maar verstikking. Gehechtheid is het tegenovergestelde van loslaten... is het tegenovergestelde van liefde, omdat liefde onvoorwaardelijk is (je hoeft er niets voor terug te hebben) en omdat liefde een ander volledig vrij laat.

15. Ik moet aan de verwachting van anderen voldoen

Ik heb jarenlang mijn best gedaan om aan de verwachtingen van anderen te voldoen: om een goede, hardwerkende dochter te zijn waar mijn ouders trots op konden zijn; om een goede compagnon te zijn waar m’n business partner op kon vertrouwen; om een begrijpende buurvrouw te zijn voor mijn verslaafde buurman. Dit heeft me nooit ergens gebracht, behalve aan de rand van een emotionele afgrond.

Met de houding van een pleaser leef je een schijnleven, je treedt als het ware buiten jezelf om anderen maar te vriend te houden. Deze houding is best een tijdje vol te houden, soms zelf een half leven lang. Maar er komt een dag dat je eigen ik zodanig in de verdrukking komt dat je zo zorgvuldig opgebouwde, maar onechte imago uit elkaar spat.

Jouw leven is van jou. Je mag ermee doen wat je zelf wilt. Er zullen altijd anderen zijn die jouw keuzes maar raar vinden. Laat ze lekker kletsen en trek je eigen plan. Je kunt alleen van waarde zijn als je jezelf toestaat jezelf te zijn, je eigen dromen te verwezenlijken, je leven te leiden zoals jij denkt dat het goed is.

Je hebt maar 1 leven. Vergooi het niet door slaafs met Jan en Alleman rekening te houden, maar richt het naar je eigen goeddunken in. Het is de enige manier om zingeving te vinden en echt gelukkig te worden.

Succes!
Marisa ×