TOEN IK NOG MIDDEN IN DE RAT RACE VAN MIJN reclamecarrière zat, voerde ik constant een over mezelf afgeroepen strijd tegen de klok.

Tijdens de lunch deed ik alvast de boodschappen voor ’s avonds, dan had ik die alvast binnen, dat schoot lekker op. Na het werk scheurde ik naar huis om met de gewonnen boodschappentijd eerst een was in de machine te doen, zodat die al lekker kon draaien terwijl ik snel en effectief aan de slag ging in de keuken.

Na het koken en eten ging ik niet meteen de was ophangen, maar eerst de vaatwasser inruimen zodat die alweer aan het werk kon terwijl ik me richting wasmachine haastte om een was weg te vouwen en dan, eindelijk, de nieuwe was op te hangen.

Tegen de tijd dat dat gebeurd was, was de vaatwasser alweer klaar zodat ik die weer snelsnel uit kon ruimen en deze leeg zou zijn voor de volgende dag.

Pas daarna mocht ik van mezelf koffie gaan zetten. Nee, niet om lui onderuit te zakken voor een avondje ontspannen TV of om een goed boek te lezen, maar om achter m’n computer te kruipen en een opdracht af te ronden zodat ik dan de volgende dag weer snelsnel verder kon met andere opdrachten, want dan schoot dat ook eindelijk eens lekker op…

Multitasken en effectief met tijd omgaan geeft je het idee dat je bovenop je planning zit en tijd wint.

En als je er nuchter over nadenkt, dan win je ook best wat tijd. Een paar seconden hier, misschien een hele minuut daar. Laten we zeggen dat, als je het allemaal heel secuur inplant en wanneer ook de buitenwereld meewerkt (geen file bijvoorbeeld, of een rustige supermarkt) je op een dag misschien wel 5 of 10 minuten kunt winnen.

Wow zeg…

Laten we van het meest positieve scenario uitgaan en stellen dat je met multi-tasken wel een vol uur per dag kunt winnen.

Ik schat dat 90% van de mensen dit gewonnen uur tegenwoordig op Facebook of elders op het web zal verbrassen.

Maar omdat er in mijn tijd nog geen Facebook was, stopte ik mijn gewonnen tijd – zoals zoveel vrouwen doen – hijgend vol met nog meer van dezelfde taken die ook allemaal nog uitgevoerd moesten worden in mijn toch al propvolle dag.

Niet zo vreemd dat ik op m’n 37e een flinke burn-out op bezoek kreeg die mijn leven even helemaal stil zette.

Pas veel later, nadat mijn overspannen brein door de mindfulness-training opgeschoond en geheel gereviseerd was, zag ik in dat al dat plannen en vooruitdenken en haasten me dus helemaal geen tijd had opgeleverd. Het had me feitelijk alleen maar met nog meer taken opgezadeld!

‘Goede’ tijd en ‘slechte’ tijd

Omdat ik altijd aan het haasten en puzzelen was om mijn tijd steeds effectiever in te delen, zag ik niet dat ik langs het echte leven heen haastte. Want om nog gezellig even met manlief na te kletsen als we ’s avonds gegeten hadden… dat zat er natuurlijk niet in omdat ik weer snel verder moest met de vaatwasser en allerlei andere klussen. Waarmee ik niet alleen roofbouw pleegde op mijn gezondheid, maar ook op mijn relatie.

Wat ik toen volkomen onbewust deed, was een onderscheid maken tussen ‘goede’ tijd en ‘slechte’ tijd. Ik beschouwde klusjes-tijd (boodschappen doen, wassen, koken, de keuken opruimen, schoonmaken etc) als ‘mindere’ tijd. Daar wilde ik zo snel mogelijk doorheen werken, zodat ik daarna ‘goede’ tijd overhield om te werken en pas echt nuttig bezig te zijn.

Ik begreep niet, dat je als mens in alle tijd leeft – hoe je die tijd ook beoordeelt.

Omdat ik me, door de illusie van multi-tasken, door zoveel ‘mindere’ tijd heen werkte, en niet besefte dat ik toch ook in die ‘mindere’ tijd ademde en leefde, leefde ik dus feitelijk maar op halve kracht. Waardoor mijn lichaam, geest, hart en ziel na zoveel jaar zeiden: “Nu hebben we er genoeg van.” En toen het beeld rücksichtslos op zwart draaiden.

Doe mindfulness vandaag

Vandaag kun je mindfulness oefenen door je bewust te zijn dat al je tijd kostbaar is en het waard is om geëerd te worden.

Waarde toekennen aan tijd doen we normaal alleen als we zogenaamde ‘goede’ tijd beleven (die per definitie zeldzaam en dus kostbaar is), zoals een romantisch dineetje aan het strand, of op zondagmiddag met een boek op de bank en een trommel lekkere koekjes onder handbereik.

Maar juist het bewust-zijn in ‘slechte’ tijd kan je helpen om al je tijd te waarderen.

Probeer vandaag zoveel mogelijk handelingen en gebeurtenissen te waarderen alsof het ‘goede’ tijd is.

Dus in plaats van ’s ochtends haastig de waterkoker op te zetten omdat je daarna dan lekker met versgezette thee kunt gaan ontbijten…

  • … adem je nu eerst diep in en uit.
  • Dan pak je de waterkoker en bekijk je deze eens uitvoerig. Je ademt diep in en uit en laat al je ongeduld los.
  • Je zet de kraan open en kijkt naar het wonder dat er zomaar schoon, helder, drinkbaar water uit de kraan komt.
  • Dan zie je hoe het water in de waterkoker kolkt.
  • Je voelt het gewicht van de koker toenemen. Wees je bewust van het samenspannen van je armspieren.
  • Je ademt opnieuw diep in en uit en voelt hoe je rustig wordt van binnen.
  • En dan zet je de waterkoker aan, en blijf je bewust kijken en luisteren naar de waterkoker, totdat het water kookt en de koker afslaat.
  • Pas daarna ga je bewust thee zetten. En bewust je ontbijtspullen pakken. En rustig ademend aan de keukentafel zitten. En daar bewust de thee in je kopje schenken. En dan bewust en ademend je boterham smeren.
  • En dan ga je lekker van je ontbijt genieten.

Op deze manier kun je aan alle tijd die je tot je beschikking hebt, waarde toevoegen. Gewoon omdat je er bewust voor kiest.

In plaats van te haasten en snelsnel dingen af te handelen, ga je nu eens met aandacht naar je ‘haast-dingen’ kijken, en van binnen voelen wat al die handelingen, die verwachtingen, die gevoelens van haast en onrust, en die oordelen over goede en slechte tijd met je doen.

En misschien voel je dan dat alle tijd waardevol is. De tijd die je op je droomvakantie doorbrengt, de tijd die je aan het schoonmaken van het toilet besteedt, en alle tijd ertussen in: het bed opmaken; de trap oplopen; de computer aanzetten; je haar kammen; de trap aflopen; je fiets van het slot halen; naar de tram lopen; in de file staan; je berichten checken; het vlees braden; de hond uitlaten; de vuilniszak wegbrengen.

Zodra je geduld kunt hebben voor ‘mindere’ of ‘slechte’ tijd en deze bewust meemaakt in plaats van er doorheen te haasten, geef je het leven de kans om zich in al haar schoonheid aan je te openbaren.

Want alle minuten van je leven – ook de minuten die je aan ‘gewone’ of ‘slechte’ taken besteedt – verdienen het om bewust geleefd en meegemaakt te worden.

Ze vormen namelijk het leven zelf.

Succes!
Marisa

P.S. Wil je mindfulness leren toepassen om de inefficiënte gewoonte van multitasken af te leren? Koop dan mijn no-nonsense digitale mindfulness-cursus. Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat op een gestructureerde manier aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Je hoeft voor mijn aanpak dus geen tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf nog vandaag de kracht van innerlijke rust en emotionele balans.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.