DE BEOEFENING VAN MINDFULNESS wilde nog niet erg lukken, mailde een goede vriendin die een van mijn e-cursussen volgde. Haar hond had zich in een dolle bui ernstig verwond, waarna mijn vriendin bepaald niet mindful was gebleven maar volledig in paniek was geraakt en zo trilde dat ze niet in staat was geweest om het nummer van haar man in te toetsen op haar mobieltje.

Ondanks het feit dat ze haar hond vervolgens wel in de auto had gezet, linea recta naar de dierenarts was gereden en de grote wond direct had laten hechten, nam ze het zichzelf kwalijk dat ze op het moment van het ongeluk niet rustig en koelbloedig was gebleven.

Het is een veelvoorkomende denkfout die we allemaal maken als we net begonnen zijn met de beoefening van mindfulness. Al na enkele keren aandacht oefenen verwachten we dat we allerlei verschrikkelijke rampen zonder blikken of blozen moeten kunnen doorstaan alsof we James Bond zelf zijn.

We leggen de lat meteen maar heel erg hoog, en zijn vervolgens teleurgesteld dat mindfulness nog niet echt vruchten afwerpt.

Maar net als met alles wat we willen aanleren, begint ook de beoefening van mindfulness met kleine stapjes. Voordat je begint aan Shakespeare, is het toch echt het beste om eerst te leren lezen en schrijven. Daarna kun je je steeds ingewikkelder teksten aan, tot je vervolgens toe bent aan het hogere literaire gebeuren. Als mindfulness beginner zijn er makkelijke manieren om mindfulness echt te leren en te leven.

Doe mindfulness vandaag

Als je begint met de beoefening van mindfulness, begin dan gewoon klein en zorg dat je daarmee succesjes boekt. Dit voorkomt teleurstelling en houdt je enthousiast en gemotiveerd.

  • Beoefen bijvoorbeeld geduld wanneer je op zaterdagochtend in een eindeloze rij bij de bakker staat; wanneer je in een file terechtkomt terwijl je al haast hebt; wanneer je in een restaurant wilt bestellen maar het personeel je slechts voorbij rent.
  • Oefen acceptatie wanneer dat leuke feestje opeens niet doorgaat; wanneer het opnieuw regent terwijl je zo toe bent aan zon; wanneer die film waar je je zo op verheugd had vies tegenvalt.
  • Oefen vertraging wanneer je de trap op wilt rennen; wanneer je naar de winkel wilt haasten; wanneer je snelsnel de was wilt ophangen om er weer snelsnel vanaf te zijn zodat je dan snelsnel door kunt met andere dingen die ook weer snelsnel moeten gebeuren.

Op je pad van mindfulness bestaan kleine stapjes voornamelijk uit rustig blijven ademen, en inzien dat je gevoel van teleurstelling en ongeduld slechts voorkomt uit bepaalde verwachtingen die je blijkbaar koesterde.

Denk dan: ‘Okay, ik had bepaalde verwachtingen die niet uitgekomen zijn, maar dat is helemaal niet erg. Het leven is zoals het is, ik ga er geen drama van maken.’

Adem vervolgens een paar keer rustig en bewust in en uit. En laat de spanning van teleurstelling los.

. . .

Als je elke dag opnieuw oefent om kleine teleurstellingen het hoofd te bieden, dan bouw je aan een gedegen fundering van mindfulness. En met een sterk fundament kun je in de toekomst ook de grote teleurstellingen aan.

Maar realiseer je dat het voor nu al een groot succes is als je kleine, alledaagse stress-pieken het hoofd kunt bieden!

Marisa ×

P.S. Wil je mindfulness leren inzetten in jouw leven zonder tijdrovende meditaties, dan is Karma Kickstart zeker een goede keuze voor jou.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.