Iedereen is wel eens chagrijnig. Maar sommigen van ons zijn veel vaker en langduriger chagrijnig dan andere mensen. Het kan allerlei oorzaken hebben, van wisselende hormoonspiegels tot erfelijke eigenschappen. Belangrijker echter dan weten hoe het komt... is weten hoe je ervan af komt. Hoe kun je je mindset veranderen als je je chagrijnig voelt en je bevrijden van negatieve buien die je een gevoel van tevredenheid en innerlijke rust ontnemen? In dit artikel geef ik je een aantal praktische stappen waarmee je je chagrijn effectief kunt omzetten in een meer positieve kijk op het leven.

Chagrijnig zijn

Vaak chagrijnig zijn is geen makkelijke eigenschap en heeft een negatieve invloed op je. Je voelt je bedrukt, geïrriteerd, verward, of gewoon boos. Waarom? Dat weet je zelf soms niet eens. De aanleiding kan zo onbeduidend zijn dat je niet eens kunt analyseren waarom je opeens een chagrijnige bui hebt.

Geen tijd om dit artikel te lezen? Download mijn gratis e-boek waarin je leert hoe mindfulness je positiever en minder chargrijnig kan maken.

Chagrijnigheid: innerlijke vlammenwerper

Het grote nadeel van chagrijnig zijn is dat je anderen met je negatieve bui beschadigt. Als je namelijk chagrijnig bent, is het oh zo makkelijk om fel uit te halen naar je partner, kinderen, vrienden of collega’s. Je weet heus wel dat je op dat moment onredelijk bent, maar je kunt het niet tegenhouden. En zo spuwt je innerlijke vlammenwerper allerlei brandgevaarlijke beschuldigingen rond, waardoor je later alles-op-alles moet zetten om je woorden terug te nemen en het vertrouwen te herstellen. Totdat je, nauwelijks een week later, opnieuw een rode waas voor je ogen krijgt en het hele drama zich weer van voren af aan ontvouwt.

Een bijtgrage Doberman Pinscher

Mindfulness expert Marisa Garau

Hoi, mijn naam is Marisa Garau en ik ben schrijver en mindfulness-expert. Ik ben zelf niet chagrijnig van karakter, maar sinds ik in de overgang ben word ook ik wel eens getroffen door een gemene aanval van onredelijk chagrijn. Tijdens de eerste aanval haastte ik me om de schuld aan een ander te geven. De bijtgrage Doberman Pinscher die opeens in mij wakker werd, sprong in actie en zocht met bloeddoorlopen ogen naar de vermeende ‘crimineel’ die mijn innerlijke rust zo wreed had verstoord, grrrrr!!

Praktische handvatten

Gelukkig weet ik inmiddels beter. De aanleiding van mijn chagerijnige bui is een doodgewone hormoonschommeling.

  • Nee, niemand heeft er schuld aan.
  • Nee, ik ben niet ineens in een eng loeder veranderd.
  • En nee, dit is ook niet mijn nieuwe duistere karakter.

Ik ben nog steeds wie ik altijd was, en chagrijnig zijn is niets meer dan een vervelend maar tijdelijk fenomeen.

Snel chagrijnig door de overgang

Als ik nu voel dat ik chagrijnig word, trek ik me direct terug. Zo voorkom ik in ieder geval dat ik de mensen om me heen beschadig met m’n verhitte maar totaal ongegronde beschuldigingen. Ik zorg dat ik alleen ben en laat de nare bui domweg uitrazen. Daarna mag deze schoothond zich weer kwispelend onder de mensen begeven 🙂

Nadat ik had ontdekt dat ik zelf grip kon hebben op dit onvoorspelbare chagrijnig-zijn, ben ik op zoek gegaan naar nog meer praktische handvatten om je chagrijn snel te kunnen loslaten.

Het geheim van je denken

Wij mensen kunnen nieuwe gewoonten aanleren. Eigenlijk is ons hele leven een reeks van gewoonten, waar we regelmatig nieuwe aan toevoegen. Zo heb je leren lopen, zwemmen, schrijven, lezen, koffie drinken, autorijden, en kinderen opvoeden. We kunnen nieuwe vaardigheden leren omdat onze hersenen elastisch zijn, en altijd nieuwe denk-paden kunnen aanmaken.

Met mindfulness oefeningen kun je van deze prettige mogelijkheid gebruikmaken om je chagrijnig denken om te buigen in denken waar je veel meer aan hebt.

Van chagrijnig naar blij… het kan. Vooral met behulp van mindfulness.

Chagrijnig zonder reden

Ook al lijkt het meestal dat chagrijnigheid je opeens zomaar overkomt en je opeens chagrijnig zonder reden rondstampt, toch is er dan onbewust iets gaande wat je emotioneel raakt.

  • Je hebt slecht geslapen
  • Je maakt je zorgen over je relatie
  • Je hebt het niet naar je zin op je werk
  • Je sportschema geeft stress
  • Je voelt je achtergesteld
  • Je voelt je eenzaam
  • Je hebt verdriet

Met mindfulness kunnen deze dieper-gelegen redenen naar boven komen, zodat je zelf beter begrijpt waar je chagrijn vandaan komt. Een ander groot voordeel van mindfulness inzetten is dat je iets aan je changrijnigheid kunt doen.

Met mindfulness hoef je je niet langer neer te leggen bij het idee dat je nu eenmaal vaak chagrijnig bent, dat je nu eenmaal een kort lontje hebt, of dat je nu eenmaal niet in staat bent om positief denken te praktiseren. Je kunt deze vervelende denk-gewoonten bewust afleren en nieuwe, prettiger denk-gewoonten aanleren.

De volgende vijf tips helpen om je chagrijnig zijn snel af te leren, en een betere bui te creëren.

1. Chagrijnig? Doe iets aardigs voor een ander.

Als je iets voor een ander doen — zelfs al is het voor iemand die je niet kent — voelt dat goed. Houd eens de deur open voor je partner, neem een koffie mee voor je collega, bied toeristen aan om een foto van hen te maken, of schrijf een leuke email aan een vriendin die het moeilijk heeft.

2. Chagrijnig? Onderken je kleine overwinningen.

Wees opmerkzaam voor kleine geluksmomentjes of overwinningen in je dagelijks leven. Misschien scheen de zon toen je naar je werk fietste, of je had net dat project af toen je baas ernaar vroeg. Ga vaker op zoek naar deze kleine overwinningen en maak er een mentale notitie van. Ze bieden tegenwicht aan negatieve gedachten, cultiveren positiviteit en voeden je ziel.

3. Chagrijnig? Zet je compassie in.

Compassie is de bereidheid om onschuld in anderen te zien. In de New York Times las ik een artikel over hoe compassie-meditatie kan helpen als je vaak chagrijnig of negatief bent. Met het praktiseren van compassie maak je namelijk nieuwe denk-paden in je brein aan waardoor het steeds makkelijker wordt om positief denken in te zetten. Om deze techniek voor je te laten werken, hoef je echter niet op een meditatiekussentje te kruipen. Je kunt eenvoudigweg oefenen door iedereen al het goeds van de wereld toe te wensen.

Je hoeft die wensen niet hardop uit te spreken. Gebruik simpelweg je innerlijke stem. Hoe gaat het praktiseren van compassie in z’n werk?

– Als je buiten bent en een dakloze ziet, dan laat je je innerlijke stem zeggen: ‘Ik wens dat je minder lijden zult ervaren.’

– Tegen de persoon tegenover je in de trein ‘zeg’ je: ‘Ik wens dat je een leuke dag zult hebben.”

– Als je eenden bij de vijver ziet: ‘Ik wens jullie veiligheid en levenslust toe.’

– Tegen de langzame automobilist die voor je rijdt op de snelweg: ‘Je bent goed zoals je bent, ik hoef er niet over te oordelen. Ik hoop dat je veilig thuiskomt bij je gezin.’

– Tegen de oude eik in de straat ‘zeg’ je: ‘Ik wens dat je gezond en sterk blijft.’

Het tonen van waardering en compassie geeft je een goed gevoel, en houdt chagrijnige buien veilig buiten de deur.

4. Chagrijnig? Wees aardig tegen jezelf

Verlies je jezelf regelmatig in negatieve gedachten over je eigen presteren of over zogenaamde mislukkingen, realiseer je dan dat je brein makkelijker negatieve gedachten produceert dan positieve gedachten. Dat is gewoon hoe het dinosaurus-gedeelte van onze hersenen werkt, het is altijd op zoek naar gevaar en hoe we dat kunnen voorkomen. Al dat ‘falen’ heeft maar weinig met de werkelijkheid te maken. Het heeft veel meer te maken met hoe je denken je acties wil simplificeren in goed en fout.

Geef jezelf dus niet altijd automatisch op je kop als je je bedenkt dat je iets op een niet zo handige manier hebt aangepakt, maar wees vaker bewust mild tegen jezelf. Het piekeren over ‘falen’ en gênante mislukkingen helpt je helemaal niets. Integendeel, het ondermijnt je zelfvertrouwen en geeft je een bittere kijk op het leven. Kijk daarentegen naar alles waar je wèl goed in bent en wat je wèl goed hebt aangepakt. Zo help je je denken om vaker je positieve kanten te onderkennen, waardoor negatieve gedachten minder denkruimte kunnen opeisen.

5. Chagrijnig? Scan voor positiviteit

Houd een dagboekje bij waarin je aan het eind van de dag drie positieve situaties opschrijft die je die dag hebt gezien of ervaren, zoals een aardige opmerking van je collega, een mooie regenboog, bijkletsen met een goede vriend, of de behulpzaamheid van de caissière in de supermarkt.

Stel je voor dat je een soort camera bent die een sterke lichtbundel schijnt op al die ogenschijnlijke onopvallende positieve ervaringen en deze uit de sleur van het dagelijks leven tilt, en noteer deze ’s avonds in je positieve-gebeurtenissen-dagboek.

Houd positieve gebeurtenissen bij in een dagboek, zo word je minder snel chagrijnig


Transformatie

Je ziet het al: elk van deze 5 stappen zijn makkelijk uit te proberen en in je leven toe te passen. Hoe vaker je één van de vijf adviezen inzet, hoe makkelijker het wordt om deze opnieuw en opnieuw in te zetten. Je brein maakt immers braaf nieuwe denk-paden aan, en zo transformeert deze nieuwe aanpak binnen enkele weken in een nieuwe gewoonte.

De power van mindfulness

Mindfulness draait volledig om het afleren van inefficiënte denk-patronen en om het aanleren van denk-patronen die je ontspannen maken, en die je bewustzijn openen voor alles wat er wel goed is in het leven.

Met mindfulness oefeningen kun je je mindset veranderen en zingeving in je leven verankeren, zodat je niet langer ten prooi zult vallen aan negatieve buien en chagrijnig zijn.

Meer lezen? Lees hier mijn uitgebreide artikelen over mindfulness meditatie, meditatie muziek en de beste mindfulness app.

Over Marisa Garau

Ik runde al tien jaar lang mijn reclamebureau in Amsterdam toen ik in 2005 burnout kreeg. Toen heb ik de standaard mindfulness-training gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen. Ik was vanaf dag één verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.

Ik heb twee mindfulness bestsellers geschreven, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Mindfulness boeken door Marisa Garau

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.
Download nu mijn gratis e-boek en lees alles over mijn niet-zweverige aanpak, waardoor al duizenden mensen wereldwijd minder vaak chagrijnig zijn en positiviteit in hun leven hebben verankerd.


Burnout symptomen? Misschien kan mindfulness je helpen!
Bekend van:
Media waarin Marisa verscheen als mindfulness deskundige