In tijden van onzekerheid en sociale onrust kan tevredenheid net zo ongrijpbaar lijken als een vlinder die van bloem naar bloem fladdert. Het ene moment voelen we ons goed en ontspannen... om het volgende moment overweldigd te worden door zorgen en stress dankzij een alarmerend nieuwsbericht. Met mindfulness kunnen we onze afhankelijkheid van vluchtige geluksmomenten transformeren in een stevige kern van innerlijke tevredenheid: een bron van positiviteit waar we altijd op kunnen vertrouwen.

Geen tijd om dit artikel te lezen? Download mijn gratis e-boek waarin je leert hoe je met mindfulness positiever en tevredener wordt.

Ongeduldig

Regelmatig ontvang ik ongeduldige e-mails van cliënten die onlangs het pad van mindfulness zijn ingeslagen, met de vraag wanneer ze eindelijk het geluk zullen vinden, zodat ze nooit meer emotionele pijn, onzekerheid, angst en stress zullen ervaren. Ja, ze geven grif toe dat ze zich – binnen een week oefenen met mijn gemakkelijke aanpak – al een stuk meer ontspannen voelen. Maar na een tijdje is de nieuwigheid van mindfulness eraf. En dus maken ze de teugels wat losser, slaan dan het oefenen over en beginnen zelfs hun dankbaarheidsdagboek te vergeten. Al snel zitten ze opnieuw gevangen in hun oude, inefficiënte denkgewoonten die stress en angst veroorzaken. Wat deze cliënten eigenlijk willen weten, is hoe ze volledig opmerkzaam kunnen zijn zonder mindfulness te beoefenen - voor de rest van hun leven!

De moeite waard

Terwijl we enorm veel tijd besteden aan onze studie, werk, culturele activiteiten, sport en vrije tijd, vinden we het moeilijk om tijd te besteden aan ons emotionele welzijn... terwijl dat eigenlijk onze hele innerlijke wereld beheerst en alle essentiële aspecten van onze bestaan: onze relaties, gezondheid, werk en financiën. Dus is het niet de moeite waard om ook wat tijd te besteden aan mindful zijn?

Emotionele vrijheid

Wanneer we mindfulness beoefenen, observeren we ego met een kritische blik... dag in, dag uit. We moeten het ego nauwlettend observeren omdat het zeer creatief is en altijd nieuwe trucjes bedenkt om ons in gepieker en gestress te trekken. Maar de beloning voor het op afstand houden van het ego is het beste wat we ooit kunnen bereiken: emotionele vrijheid. Vrij zijn van chronische stress, angst, afgunst, woede, frustraties... al die gevoelens die het leven stressvol en onbevredigend maken. Met emotionele vrijheid bouwen we aan een solide innerlijke kern van tevredenheid, zelfvertrouwen, oprechte aandacht, onvoorwaardelijke liefde en compassie voor mens, dier en de natuur als geheel. En met deze positieve gevoelens worden we een beter, geduldiger, aardiger mens... voor onszelf en voor de mensen om ons heen.

Rollen

Mindfulness helpt je om terug te keren naar je oorspronkelijke goedheid. Deze authenticiteit zorgt ervoor dat anderen je waarderen om wie je werkelijk bent, zodat je geen rollen meer hoeft te spelen. Je zult ook merken dat het leven vanaf nu gemakkelijker zal worden. Niet omdat er geen problemen en tegenslagen meer zullen zijn, maar omdat je deze uitdagingen voortaan met vertrouwen en veerkracht aangaat.

Fascinerend

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die er moedig voor kiezen om mindfulness te beoefenen, en die van het bestuderen en verbeteren van hun eigen psyche een levenslange ontdekkingsreis maken. Ik beloof je dat als je eenmaal dit fascinerende pad betreedt, je al snel blij zult zijn om mindfulness te beoefenen, want de beloning is het beste wat je als mens kunt bereiken: vrede met jezelf en de wereld om je heen.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.