Natuurlijk, we hebben het allemaal druk. Maar soms gebeurt het dat al die drukte niet meer onder controle gehouden kan worden, en als een klomp pottenbakkersklei uithardt in chronische onrust en een constant hoge hartslag. Gelukkig kunnen we dit soort ongezond gedrag afleren door een paar praktische mindfulness-principes toe te passen.

De sloomste rij ter wereld

Misschien herken je deze situatie wel: de kinderen moeten opgehaald worden en onderweg naar hun speel-date wil je even snel even de winkel binnen hoppen voor een boodschap. Maar het gaat niet zoals gepland. Het verkeer staat vast, in de winkel is het mega-druk, en terwijl jij ongeduldig staat te wachten in wat ongetwijfeld de sloomste rij ter wereld is, belt die vreselijk veeleisende klant je over de status van haar opdracht die je al weken geleden had moeten voltooien – nee!

Hamsterwiel-waanzin

Hoewel multitasken de slimme keuze lijkt te zijn om een soepel georganiseerd leven nog wat verder op te strakken en stoomlijnen, weigert het op de een of andere manier zijn magische werk te doen voor een overbelaste agenda. Ook al ploeg je moedig door het drijfzand van dagelijkse taken en plichten, het lijkt erop dat je de zaken nooit onder controle krijgt... integendeel: er komen steeds meer dringende taken bij. En zo val je elke avond uitgeput in bed: onvoldaan, onvervuld, en weer een tandje meer gestrest.

Gelukkig kun je een paar eenvoudige dingen doen om uit deze hamsterwiel-waanzin te stappen.

1. Creëer be-breaks

Om je overbelaste geest te ontlasten, kun je het volgende proberen: neem elk uur een pauze van je werk of taak. Zet je telefoon op stil en drink met volle bewustzijn een kopje koffie of een glas water. Neem vijf seconden om je drankje te drinken terwijl je bewust het zijn ervaart in plaats van het doen. Als je denken je in paniekerige gedachten probeert te trekken over je luiheid, deadlines en boze managers, breng je aandacht dan voorzichtig terug naar het drinken. Je zult innerlijke rust en een helderdere geest ervaren, waardoor je erna met meer efficiency en zelfvertrouwen kunt werken.

2. Oordeel niet

Neem je voor dat je jezelf morgen toestaat te werken aan alles wat op je pad komt, zonder deze taken als ‘goed’ of ‘slecht’ te beoordelen. Morgen zal elke klus – zelfs de klussen die je normaal gesproken verstorend zou noemen – je onvoorwaardelijke aandacht waard zijn. Omarm voor één dag al je ‘goede’ en ‘slechte’ taken met een genereus hart. Als je deze verschillende taken met elegantie aangaat in plaats van met tegenzin en frustratie, zul je merken dat die hele dag gloeit in het warme schijnsel van positieve energie. Wees er daarna op voorbereid dat je je verrassend tevreden en voldaan zult voelen.

3. Voeg wat geduld toe

Omdat we sociale en gevoelige dieren zijn, heeft een toevallig slecht humeur van onze kinderen, partner, collega’s of klanten een grote impact op ons. Het zorgt ervoor dat we zelf ook in de verleiding komen om chagrijnig te worden. Probeer morgen eens een andere aanpak: besluit kalm en geduldig te zijn. Accepteer dat je slechtgehumeurde collega misschien een moeilijke tijd doormaakt, en wees vriendelijk. Help je collega waar je kunt, zonder geïrriteerd met je ogen te rollen of er iets terug voor te moeten hebben. Oprechte aandacht is een magische remedie. Je zult ontdekken dat compassie en geduld de sfeer op het werk en thuis onmiddellijk ten goede veranderen, wat niet alleen een positieve impact zal hebben op jou, maar ook op de mensen om je heen.

Een stap terug

Met deze eenvoudige stappen die je nog vandaag of morgen kunt inzetten, kun je je langzaam maar zeker onttrekken aan de klauwen van die druk-druk-druk staat waarin zovelen van ons verzeild zijn geraakt. Door af te kicken van het altijd maar moeten 'aanstaan', zul je merken dat er tijd genoeg is. Met mindfulness leer je prioriteiten te stellen en regelmatig een stap terug te nemen, zodat je het grotere geheel kunt zien in plaats van verzuipen in de altijd dringende details.