Gratis mindfulness… wie wil dat nu niet? Het lijkt een slim idee als je even niet zo lekker in je vel zit en veel piekert. Maar… er schuilt een gevaarlijk addertje onder het gras. In dit artikel leg ik je uit waarom gratis mindfulness niet zo’n heel gezonde keuze is. Ik geef je inzicht in de valkuilen van zo’n onweerstaanbare aanbieding, en adviseer je eerlijk over wat je beter wel kunt doen. Als je dit artikel hebt gelezen, kun je in ieder geval een weloverwogen keuze maken en weet je waarom je beter niet voor de verleidelijke belofte van gratis mindfulness kunt vallen.

Onzekerheden

Gratis mindfulness lijkt een fijne aanbieding in een tijd waarin er veel onzekerheden zijn over de economie. Gaan we op een diepe crisis af? Hoe lang gaat dat duren? Kan ik nog wel op m’n baan of freelance klussen rekenen? Ga ik het financieel wel redden? Of moet ik m’n huis verkopen? En hoe ziet mijn leven er dan uit?

Om deze onzekerheden het hoofd te bieden, is mindfulness een uitstekende oplossing.

En ik kan het weten, want ik ben zelf het levende bewijs dat mindfulness werkt. Wat je omstandigheden ook zijn, en hoe erg je stress ook is — mindfulness werkt. Ook voor jou.

Maar je moet niet zomaar elke mindfulness-aanbieding vertrouwen. Zeker niet de gratis mindfulness-cursussen die je nu overal op ziet duiken. Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

Uitgewoond

Ik runde mijn eigen reclamebureau in Amsterdam waarmee ik al tien jaar een goede boterham verdiende. Maar chronische stress, multitasken en de spanning van deadlines hadden mijn bovenkamer volkomen uitgewoond. Ik was depressief en moest meer dan een jaar in intensieve psychotherapie. Ook leed ik onder een ernstige schildklieraandoening waardoor ik elke week in het ziekenhuis zat.

Mindfulness Expert Marisa Garau

Ik wist allang dat ik niet echt op een gezonde manier in mijn werk stond. Ik nam alles heel serieus, was perfectionistisch, en werkte zeven dagen per week. Ik was altijd bang dat klanten mijn werk niet goed zouden vinden, boos zouden worden en weg zouden lopen. Dan zou ik geen geld meer verdienen. Dan zou ik aan lager wal raken. En dan zou iedereen die ik lief had me uitlachen en verachten, help!

Doodlopende denk-paden

Terwijl ik het zo opschrijft, hoor ik je denken: jemig, dat is extreem, nou zou denk ik echt niet, hoor!

Maar met inmiddels 15 jaar ervaring in het onderwijzen van mindfulness aan mensen die nu net zo gestrest zijn als ik toen was, weet ik dat iedereen dit soort dramatische, doodlopende denk-paden afloopt als we onder druk staan en ons onzeker voelen over de toekomst. Ja, ook jij 😀

Onbewust zorgen maken

Alleen… je bent het je niet bewust, zoals ik het toen ook niet bewust was.

Maar wees eens eerlijk:

 • Je voelt je gespannen.
 • Gestrest.
 • Onrustig.
 • Versnipperd.
 • Je wordt geleefd en lijkt nooit tijd te hebben voor jezelf.
 • Je slaapt slecht.
 • Je hebt weinig energie.
 • Je hebt nergens zin in.
 • Je hebt last van lichamelijke kwaaltjes.
 • Op je werk ben je kortaf en snel geïrriteerd.
 • En thuis barst je al in huilen uit als je iemand op tv een bos bloemen ziet winnen.

Dit zijn tekenen dat je je onbewust zorgen maakt en in je hoofd negatieve denk-paden afloopt die altijd in een verschrikkelijk drama eindigen: ik raak aan lager wal en dan wordt het nooit meer wat met mij!

Stress zit in je denken — niet in je omstandigheden

Omdat ik volledig burned out was, ben ik eind 2005 met mijn bureau gestopt. Ik wreef me opgelucht in de handen: ha, nu zou ik lekker van m’n stress afkomen. Geen werk meer, geen deadlines, geen veeleisende klanten. Binnen no-time zou ik m’n bovenkamer weer op orde hebben, you betcha!

Maar nee.

Integendeel.

Terwijl ik ziek thuiszat om bij te komen, raakte ik gestrester dan ooit. Ik heb geen werk meer. Hoe moet het nu met mij? Ik sta volledig naast de maatschappij. Ik kom natuurlijk nooit meer terug in een goede baan. Wie wil mij nou? Ik kan helemaal niets! Dit is mijn einde!

Maar na enkele dagen van grote paniek drong opeens een heldere waarheid tot mij door.

Mijn hoofd maakte stressvolle gedachten aan — ongeacht mijn situatie.

Mijn hoofd maakte stressvolle gedachten aan toen ik werkte.
Mijn hoofd maakte stressvolle gedachten aan terwijl ik niet werkte.

Opeens begreep ik dat het voor mijn gestreste hoofd dus niet uitmaakte wat er in de buitenwereld gebeurde, of ik nu aan het werk was… of thuis op de bank zat. Mijn denken maakte gestreste, nare, negatieve gedachten aan. Altijd. Elke dag. Ongeacht mijn omstandigheden.

Pas toen ik dat inzag, kon ik snappen dat de stress in mij zat en niets met de buitenwereld te maken had. De stress zat in mij, en bleef bij mij.

Een totaal ander leven dankzij mindfulness

Toen ben ik verschillende mindfulness-training gaan volgen. En daardoor is mijn leven totaal veranderd.

Ik ben schrijver geworden en schreef twee mindfulness bestsellers, Haal Meer Uit Je Leven Met Mindfulness en z’n opvolger Haal Meer Uit Je Dip Met Mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn. Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik ook het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mindfulness boeken door Marisa Garau

Mijn online platform Growing Mindfulness, wat ik enkele jaren later startte, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers omdat m’n website boordevol mindfulness tips en inzichten staat.

Mijn digitale mindfulness-cursus is al door meer dan 5.460 mensen gevolgd, en dat aantal is alsmaar groeiende. Ook m’n mindfulness onderhoudsservice loopt enorm goed.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van praktische mindfulness oefeningen zonder dat ze daarvoor mindfulness meditatie hoeven aan te leren.

Marisa schrijft gratis mindfulness artikelen voor verschillende media

Mijn werk wordt door zowel de media als klanten zeer positief beoordeeld, waar ik natuurlijk heel trots op ben!

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een mindful manier belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

Mindfulness is goed.
Maar gratis mindfulness is helaas niet effectief. Hoe kan dat?

Ja, er is veel online te vinden over mindfulness. Ik werk daar zelf enthousiast aan mee omdat mindfulness zo’n positieve invloed op mijn leven heeft dat ik de behoefte heb om iets terug te doen.

Echter, hier en daar wat gratis tips lezen of een gratis mindfulness app downloaden, kan nooit het resultaat geven waar je eigenlijk naar op zoek bent.

Daar zijn een aantal redenen voor.

Gratis mindfulness kan nooit kwaliteit bieden

Alle goede services en producten hebben een prijs.

Een Billy van IKEA is goedkoper dan een kast uit een antiekzaak omdat de kast van IKEA van geperst houtpulp gemaakt is, er niet bepaald mooi uitziet en een verhuizing niet kan overleven (wij hadden ‘m natuurlijk ook!).

De kast uit de antiekzaak ziet er schitterend uit want de panelen zijn ingelegd met diverse houtsoorten en de ornamenten zijn van bijzonder vakkundig 19e eeuws houtsnijwerk. Bovendien is deze kast van echte eikenhouten planken gemaakt — onverwoestbaar dus. Na drie verhuizingen en twee emigraties staat deze kanjer nog steeds even stoer in onze huiskamer te pronken.

gratis mindfulness is als een ikea billy kast

Ook in de wereld van mindfulness is er goede en slechte kwaliteit. In de laatste tien jaar, toen mindfulness een enorme vlucht nam, hebben duizenden en duizenden hobbyisten zich tot officiële mindfulness-trainer laten opleiden.

Maar niet iedereen is geschikt om mindfulness over te brengen op cliënten die chronische stress hebben, aan angst- of paniekaanvallen lijden, of klinisch depressief zijn.

Deze hobby-trainers zijn nu allemaal weer werkeloos omdat mindfulness in veel ziektekosten-pakketten is opgenomen, en dus ‘gratis’ is (je betaalt er natuurlijk wel voor via je torenhoge premie), waardoor de betaalde trainers uit de markt gedrukt werden. De enkelingen die echt ondernemend waren en een reputatie voor zichzelf hadden opgebouwd, hebben het natuurlijk wel gered. Maar alle amateurs zijn kopje onder gegaan.

Geen enkele expert biedt zijn kennis gratis aan

Heel veel mensen die de mindfulness-training via de zorgverzekeraar of werkgevers hebben gevolgd, kloppen uiteindelijk wanhopig bij mij aan.
Waarom? Omdat ze er niets geleerd hebben en nog steeds gestrest zijn.

Tja, wat kun je ook verwachten van gratis? Als het gratis aangeboden wordt, wie heeft zo’n training dan in elkaar gezet? Zeker niet de beste mindfulness-trainer van het land, want die zou dat uit principe niet gratis doen.

Goede producten en services kosten immers bloed, zweet en tranen om te ontwikkelen. Er gaat ontzettend veel tijd zitten in de ontwikkeling en uitwerking van een leerprogramma. En dan heb ik het nog niet over het regelmatig bijslijpen op basis van feedback van klanten.

Bovendien is kennis en ervaring waardevol. Dat is wat je immers toevoegt aan de wereld, en dus aan onze economie. Je biedt iets wat een ander niet op die manier kan bieden. Daarom verdienen senior werknemers meer dan junior werknemers.

Geen enkele ervaren mindfulness-trainer wil zijn kennis en ervaring gratis uitdelen, want het heeft hem heel veel tijd en geld gekost om op dat niveau te komen… en het kost constant geld en energie om bij te leren en dat professionele niveau vast te houden.

Daarbij: hij begrijpt dat ‘gratis’ niet bepaald betrouwbaar overkomt.

Tip: Begin niet halsoverkop aan gratis mindfulness via je zorgverzekeraar

Krijg je een gratis mindfulness-training aangeboden via je huisarts, zorgverzekeraar of werkgever, dan kun je er natuurlijk 8 weken tijd in steken… maar verwacht niet dat zo’n cursus je echt gaat helpen.

Voor 95% van de mensen werkt zo’n gratis training niet. Ik durf dit te beweren omdat een groot deel van die mensen uiteindelijk alsnog mijn digitale cursus doet.

Ik hoor van hen hoe slecht doordacht zo’n standaard traject is; dat het alleen maar om mediteren draait wat geen normaal mens na de cursus nog volhoudt; en dat de hele ervaring van de training beïnvloed wordt door de persoonlijkheid van de trainer.

Verdacht rare mindfulness-regels

Eén van mijn klanten schreef me dat hij graag ’s avonds een glaasje wijn drinkt… op een mindful manier. Maar nee, dát mocht beslist niet van de trainer. Want alcohol is verderfelijk en hoort niet bij mindfulness. Wat???

Er zijn geen regels in mindfulness. Ook niet voor gratis mindfulness.

Met het volgen van een gratis mindfulness-cursus is de kans heel groot dat je in handen van zo’n amateur-trainer valt die de Boeddhistische regels geheel naar zijn persoonlijke vooroordelen buigt.

Misschien kun je je nu ook voorstellen dat je niet zo heel veel levensveranderende inzichten en handige technieken van zo’n type gaat leren.

Ik zie het elke dag opnieuw in mijn mailbox. Klanten schrijven mij dit soort ervaringen en vertellen dat ze zo een totaal verwrongen idee van mindfulness hebben gekregen.

Voorkom teleurstelling en stress

Gelukkig hebben ze het nog niet helemaal opgegeven, en kiezen ze er bewust voor om mindfulness nog één kans geven door mijn programma te volgen. Ik vind dit altijd zeer sterke mensen, omdat ze kunnen zien dat de principes van mindfulness kloppen, maar dat ze domweg de pech hadden om in een klasje van een slechte mindfulness-trainer geplaatst te worden.

Met mijn programma ontdekken ze dat mijn aanpak heel nuchter is en dat ze daardoor snel goede resultaten boeken.

Maar hoeveel mensen keren zich wel niet voorgoed van mindfulness af als ze door zo’n standaard traject gesleurd zijn, geen enkel positief resultaat hebben ervaren en zich nog steeds zo gestrest en gespannen voelen als vòòr de training?

Ik vind dat zo ontzettend jammer, omdat ze het makkelijk hadden kunnen voorkomen als ze even wat kritischer waren geweest.

Wees ook kritisch en download eerst mijn gratis e-boek voordat je met een mindfulness-trainer in zee gaat. In mijn e-boek lees je alles over mijn no-nonsense aanpak van mindfulness. Na het lezen van dit e-boek weet je beter welke aanpak voor jou kan werken.


Burnout symptomen? Misschien kan mindfulness je helpen!

Gratis mindfulness biedt niets meer dan meditaties… die helaas geen resultaat geven

Gratis mindfulness bestaat altijd uit allerlei meditaties. Adem-meditaties. Zen-meditaties. Tel-meditaties. Heartbeat-meditaties. TM-meditaties.

Deze meditaties zijn doorgaans vertaald uit het Engels. Of het zijn domweg gerecyclede meditaties die gratis online verkrijgbaar zijn.

De aanbieder die gratis mindfulness weggeeft pakt simpelweg een aantal online meditaties bij elkaar, wikkelt er een leuk lintje omheen, en noemt dat dan een mindfulness-cursus.

En tja, dan is het niet zo vreemd dat dat ‘product’ of die ‘service’ gratis is, want er is niets mee gedaan, en er is ook niets aan toegevoegd. Het is gewoon copy-paste. Logisch dat zulke luie producten gratis zijn.

Er zitten geen lessen met een kop en staart in.
Er zijn geen lesdoelen in verwerkt.
Er wordt geen verdiepingsmateriaal aangeboden.
Er zit geen reflectie in de vorm van huiswerk in.

Het zijn ‘meditaties’ die je zelf ook nog wel kunt verzinnen.

En niemand schijnt zich af te vragen of meditaties eigenlijk wel goede resultaten geven.

De grote vraag, die mindfulness-amateurs zich natuurlijk niet stellen, is:

Moet je persé leren mediteren om mindfulness toe te kunnen passen?

Ik heb me dat wel afgevraagd.

En na dik tien jaar elke dag mediteren (thuis en in meditatiegroepen) kon ik niet anders dan concluderen: nee.

Ik zal je uitleggen hoe dat zit. Ik ben van Rotterdamse afkomst en opgevoed met het motto: niet lullen maar poetsen. Terwijl heel veel aanbieders mindfulness zweverig en geheimzinnig maken met behulp van meditaties, heb ik de principes van mindfulness in mijn programma juist tot de kern teruggebracht.

Waarom? Omdat ik weet dat mijn publiek niet van zweverig houdt, en ook geen tijd heeft voor vage blabla zoals zoek je stille plekje in je hart op. Sorry, maar ik kan niets met dat soort slappe onzin, en mijn publiek al helemaal niet.

Mijn klanten willen gewoon weten wat ze wel en niet moeten doen, en willen dat in helder taalgebruik uitgelegd krijgen.

Alle oefeningen in mijn programma zijn dan ook opgeknipt in praktische stappen, zodat je zonder omhaal kunnen leren hoe je stopt met stressen, en innerlijke balans creëert.

Mindfulness werkt. En ik weet uit ervaring dat je er echt niet voor op een meditatiekussentje hoeft te kruipen met kaarsen en kristallen. Dat is allemaal woo-woo om een zweverig sfeertje te creëren, waardoor het lijkt alsof alleen ‘ingewijden’ het kunnen begrijpen.

Maar iedereen kan mindfulness begrijpen, want er is namelijk niets geheimzinnigs aan.

Integendeel, mindfulness is juist heel nuchter en praktisch inzetbaar. En het werkt tegen stress en angst — dat is uit wetenschappelijk klinisch onderzoek bewezen. Ook daar is dus niets zweverigs aan.

Mindfulness werkt. Gratis mindfulness is een ander verhaal...

Waarom beweer ik dat meditatie niet werkt?

Omdat ik het zelf gezien heb. Ik heb onder allerlei mindfulness-masters getraind, in Nederland, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland, maar elk van mijn trainers schoot van de minste tegenvaller volledig in de stress. De vele uren die ze zelf op hun meditatiekussentje doorbrachten bleken zero resultaat te hebben als de spanning een beetje opliep.

Mijn trainer in Nieuw-Zeeland, die al 40 jaar mediteerde onder leiding van vooraanstaande goeroes in India en Nepal, presteerde het zelfs om uit haar dak te gaan omdat ze een erfenis van haar ouders kreeg! Dit blije nieuws leverde haar zo’n stress op dat ze volledig burned out raakte… huh? En dat zijn dan mensen die jou aanraden om te gaan mediteren, en je online gratis mindfulness meditaties aanbieden...

Vertrouw de gratis mindfulness aanbieder niet als het om je mentale gezondheid gaat

Of het nu om gratis mindfulness-trainingen via de zorgverzekeraar of werkgever gaat, of over gratis mindfulness-meditaties via het internet… wat je je moet afvragen, is of je op producten wilt vertrouwen die beloven je bovenkamer weer op orde te krijgen met wat bij elkaar gegraaide meditaties.

Weet je zeker dat je je emotionele gezondheid in de handen van een amateur wilt leggen die een pakketje willekeurige meditaties aanbiedt… alleen maar omdat het gratis is?

Zou je naar een huisarts gaan die gratis werkt? Zou je naar een psycholoog gaan die gratis behandelingen aanbiedt?

Zo’n figuur zou je toch nooit vertrouwen?

Dus waarom vertrouw je het dan wel als het via de huisarts of werkgever gaat, of als je het op het internet vindt? De meeste mindfulness-trainers zijn volkomen onbekende mensen waarvan je totaal niet weet wat hun ervaring of kennisniveau is.

Als ik bij iemand een cursus wil volgen, dan check ik deze persoon via Google. Als daar allerlei links uitkomen van betrouwbare websites en magazines, en als ik her en der goede reviews kan lezen, dan vertrouw ik die persoon.

Maar als er alleen een Linkedin-profiel naar boven komt en een persoonlijke Facebook-page met privéfoto’s van een vakantie naar Zuid-Frankrijk… dan ben ik meteen weg.

Tip: Check mensen waar je een cursus wilt volgen online.

Zoek je mindfulness trainer op het internet op, vooral buiten hun eigen website. Als ze autoriteit hebben, dan komen ze op allerlei betrouwbare websites voor met hun artikelen, boeken en services. Ook kun je dan online goede, onafhankelijke reviews van hun werk vinden.

Niemand neemt een gratis cursus serieus… en dus werkt het niet

Ik heb zelf wel eens een product geprobeerd wat gratis werd aangeboden. Althans, ik heb me netjes opgegeven en het product gedownload. Vervolgens deed ik er helemaal niet mee. Ik opende het niet eens.

Want ja… gratis. Dus wat kan het mij schelen? Het kostte me toch niets, dus ik zie wel of ik er ooit aan toekom. Ik kwam er dus nooit aan toe.

Daarentegen heb ik vorig jaar de lieve som van $1.500,00 voor een online cursus van Perry Marshall gedokt om m’n kennis over Google Ads op te poetsen. Denk je dat ik die cursus zomaar in een hoekje van m’n computer heb laten slingeren? Hell no! 😀

Zodra ik de cursus toegezonden kreeg, ben ik elke dag serieus aan de slag gegaan met de modules. Ik had er immers een hoop geld voor betaald, dus ik moest de stof hoe dan ook onder de knie krijgen. Zin of geen zin. En ja… dat werkte. Want nu snap ik Google Ads beter en kan ik zelf betere advertenties maken.

Er zijn genoeg online bedrijven die beweren dat ze je gratis Google Ads leren… yeah sure.

Kies voor een kwaliteit cursus als je de beste resultaten wilt

Maar mijn eisen liggen een tikje hoger, omdat ik als mindfulness expert professioneel in mijn vak sta en een top-kwaliteit website run.

 • Als ik iets leer voor mijn website, dan wil ik het goed leren.
 • Dan wil ik de beste informatie en de slimste adviezen.
 • Dan wil ik alleen onderwezen worden door de autoriteit op dat vakgebied.

Ik ga geen tijd verspillen aan halfzachte programma’s van amateurs die niet doen wat ze beloven. Als ik mijn kostbare tijd ergens insteek, dan moet het goed zijn ook.

Op dit moment zit ik met m’n neus in de online modules van een superzware studie Anatomie, Fysiologie en Pathologie omdat ik een cranio-sacraal studie wil volgen, en dit de vereiste vooropleiding is.

Ook dit online programma had een pittige prijskaartje, want het is ontwikkeld door het London College of Osteopathy and Health Sciences, een vooraanstaand Canadees medisch instituut. Nu zit ik elke avond te blokken. Ik heb er flink voor betaald, dus zorg ik dat ik braaf studeer en uiteindelijk met vlag en wimpel zal slagen.

Gratis motiveert niet om je best te doen

De moraal van dit verhaal: vertrouw gratis niet omdat het nooit van een autoriteit of gerenommeerd instituut kan komen. En snap dat gratis niet motiveert om je best te doen.

Ergens geld aan uitgeven, zorgt voor motivatie.

En ook met het aanleren van mindfulness heb je motivatie nodig. Je moet het willen aanleren, want het komt je niet aanwaaien.

Mindfulness vereist inspanning.

Maar zodra je dat ervoor over hebt, ga je resultaten zien.

 • Dan ga je zien dat je minder gestrest raakt.
 • Dat je minder vaak uit je dak gaat.
 • Dat je weerbaarder wordt.
 • Dat je meer kunt hebben.
 • Dat je een stuk beter in je vel zit.

Heb je er echter niets voor betaald, en hangt er dus niets vanaf… dan ga je er niet serieus mee aan de slag. En dus werkt het niet.

Hoe denk je dat je je dan voelt?

Je bent gestrest. Je voelt je naar. Je slaapt slecht. En je bent snel geïrriteerd. Dan breng je na lang dubben eindelijk de moed op om voor mindfulness te gaan. Super!

Maar dan.

Dan kies je voor een gratis wegwerp-programma vol willekeurige, inefficiënte meditaties waar je vanzelfsprekend niet serieus mee aan de gang gaat. En wat dus nooit voor je kan werken.

Door falen kan stress omslaan in depressie

Weet je wat dat met je doet? Dat breekt dat laatste stukje zelfvertrouwen wat je nog had, volkomen af.

 • Want nu heb je weer niet doorgezet.
 • Heb je weer gefaald.
 • Ben je weer een mislukking.

Dit geeft niet alleen nog meer stress. Maar het geeft je ook een rotgevoel over jezelf. Want je vind jezelf gewoon een loser.

Als je al gestrest bent en niet lekker in je vel zit, dan is het afbrokkelen van je zelfvertrouwen en zelf-respect natuurlijk wel het laatste wat je jezelf aan moet doen.

Het is ronduit gevaarlijk, want dan kun je snel in een ernstige depressie glijden — geloof me, ik weet helaas waar ik het over heb.

Ik zie dit keer op keer gebeuren. Ik krijg dit namelijk elke dag in mijn mailbox.

Elke dag ontvang ik mail van mensen die mij schrijven dat hen dit overkomen is. Omdat ze zich hebben laten verleiden door dat magische woordje: gratis. Gratis leek zo fijn en slim, maar kost hen nu emotioneel de kop. En zo maakt gratis meer kapot dan je lief is.

Gratis mindfulness kan juist averechts werken

Val je voor gratis mindfulness, dan breng je jezelf in de ideale positie om te falen.

Ja, je voelt je gestrest. Okay, je wilt mindfulness proberen. En dan ga je eerst maar eens voor gratis.

Maar daardoor ga je er niet echt voor, want je hebt immers niets geïnvesteerd. Dus kijk je het even aan.

Maar met ‘aankijken’ en ‘proberen’ kun je niet slagen. Proberen is niet genoeg. Er heeft nog nooit iemand iets waardevols bereikt door iets halfzacht te proberen.

 • Je doet iets, en je gaat ervoor.
 • Of je doet het niet.

Maar er half tussenin hangen, gaat beslist geen resultaten opleveren.

Koop je een kwalitatieve cursus, dan ga je ervoor en heb je succes

Heb je echter besloten om voor effectieve mindfulness te gaan, erin geïnvesteerd en er een echt bedrag voor betaald, dan ga je niets halfzacht proberen of ‘aankijken’. Nee, dan stroop je je mouwen op en ga je dat varkentje eens even wassen, ha!

Dan pas ga je echt serieus aan de slag met mindfulness. En dan werkt het dus ook.

Mindfulness werkt gegarandeerd als je echt aan de slag gaat. Voor mij. Voor jou. Voor iedereen.

Net zoals leren schrijven en lezen voor iedereen werkt. Sommigen van ons hebben er meer moeite mee gehad dan anderen. Maar uiteindelijk hebben we allemaal leren lezen en schrijven. Omdat je aangemoedigd werd om het te leren.

Die aanpak werkt. Je moet jezelf een beetje onder druk zetten en flink aanmoedigen om ergens voor te gaan en er succes mee te hebben. En betalen voor een kwalitatieve mindfulness-cursus is precies dat beetje druk dat je nodig hebt om er serieus mee aan de slag te gaan.

Want dan wil je resultaat bereiken en je investering eruit halen.

Alleen een echte investering kan goede resultaten opleveren

Mindfulness die écht werkt: zonder meditaties

Al mijn klanten hebben baat bij mijn mindfulness-cursus. En dit zijn duizenden klanten per jaar, want ik heb naast m’n Nederlandse website ook een Engelstalige website waarmee ik me op Engelstalige landen richt.

Mijn klanten hebben bewust voor mijn mindfulness-cursus gekozen en ze hebben er bewust geld in geïnvesteerd. En dan gaan ze er met volle energie tegenaan om mindfulness echt onder de knie te krijgen.

Mindfulness aanleren
met mijn aanpak
Een gratis mindfulness-
cursus volgen
je kiest er zelf voor het wordt je opgedrongen
je gaat super-gemotiveerd aan de slag je doet halfzacht mee want het is niet je eigen keuze
je wilt aan jezelf werken je baas/arts vindt dat je moet veranderen
je gaat nieuwe mogelijkheden zien je wordt klemgezet in dezelfde situatie
je bent niemand iets verschuldigd je moet dankbaar zijn
je ontwikkelt nieuwe inzichten in de toxic dynamiek van je werkplaats je ervaart nog steeds werkstress, maar nu ligt het aan jou
je investeert in je eigen gezondheid je zet je in om de aandeelhouders tevreden te houden
je blijft mindfulness vanzelf inzetten
omdat het je sterk en rustig maakt
je stopt met mindfulness zodra die
gratis cursus eindelijk voorbij is

Positieve reacties van klanten die bewust in hun welzijn hebben geïnvesteerd

Daardoor schrijven ze goede reviews over mij en mijn werk. En daardoor trek ik weer meer klanten aan.

Ik houd mijn cursussen expres betaalbaar zodat ook mensen met een kleine portemonnee mindfulness kunnen leren toepassen om minder stress en meer levensplezier te ervaren.

Maar zoals je ziet geef ik mijn cursus nooit gratis weg. Want daarmee zou ik mijn eigen kennis en ervaring ontkennen… en jou de motivatie ontnemen die je juist nodig hebt om van mindfulness een gezonde gewoonte te maken.

Ik hoop dat jij ook voor kwalitatieve mindfulness gaat — en je leven een positieve wending geeft!

Download mijn gratis e-boek voordat je je keuze maakt.

In mijn e-boek lees je alles over mijn no-nonsense aanpak van mindfulness en waarom mijn benadering zo effectief is dat al duizenden mensen hun stressvolle leven hebben veranderd en zich nu een stuk relaxter en evenwichtiger voelen.


Marisa Garau, Mindfulness Expert