In een wereld waar snelheid koning is en lawaai zijn rusteloze koningin, lijkt het principe van stille aandacht hopeloos achterhaald. Dankzij onze constante honger naar het volgende breaking news-drama, TikTok-filmpje of Netflix-thriller, hebben we afgeleerd om gewoon te zijn en simpelweg aandacht te schenken aan de wereld om ons heen.

Ongemakkelijk

Terwijl we smullen van het meeslepende drama dat de televisie ons voorschotelt, merken we niet het dagelijkse drama op dat zich achter de voordeur van onze eenzame buurman voordoet. Terwijl we door onze Instagram-feed scrollen, hebben we geen tijd voor een vriendelijk babbeltje waar onze collega behoefte aan heeft. Terwijl we grinniken om grappige YouTube-video's, zien we het komische gedrag van onze eigen hond niet. Met de afleiding die onze smartphone op elk gewenst moment van de dag biedt, missen we het leven om ons heen en voelen we ons steeds ongemakkelijker bij stilte en nietsdoen. We weten niet wat we met onszelf aan moeten: aangezien we altijd in de praat-sms-scroll-modus zijn, is het moeilijk om gewoon te zijn.

Uber-connected

Onze moderne verslaving aan virtuele afleiding heeft echter een prijs. Het sluit ons af van de wereld om ons heen. Het vervreemdt ons zelfs van onszelf. Hoewel we denken dat we ongelooflijk cool zijn met onze drukke en uber-connected levens, zijn we diep van binnen niets dan intelligente dieren die zo nu en dan stilte nodig hebben om gezond te blijven. We hebben niet alleen mij-tijd nodig om het dagelijkse bombardement aan informatie te verwerken, we hebben ook rust nodig om om ons heen te kunnen kijken en ons te verbinden met het leven in al zijn kleurrijke pracht.

Nieuwe ogen

Met stilte en niets-doen ontdekken we een heel nieuwe dimensie van het leven: de kracht van aandacht. Hoewel we misschien denken dat we naar verre landen moeten reizen om mooie dingen te zien, is het juist oprechte aandacht dat ons helpt de schoonheid te ontdekken van een vogel die in een plas baadt, de voldoening te voelen wanneer je met de buurman een kop koffie drinkt, en met de hond mee te doen in één van z'n dwaze spelletjes. Met aandacht kunnen we oude en bekende dingen met nieuwe ogen zien, en dat maakt onze omgeving net zo spannend als elk exotisch land.

Oefen aandacht vandaag

Wanneer je jezelf traint om aandacht te schenken aan het wonder van het leven rondom en in je, zul je de eenvoudige vreugde van verbinding herontdekken. Dus als je vandaag even niets te doen hebt, ga je (in plaats van automatisch je telefoon te pakken) gewoon zitten en rondkijken. Kijk naar andere mensen: stel je voor dat ze ooit jonge kinderen waren en ervan droomden op te groeien. Kijk naar de bomen: besef dat ze in een andere tijd zijn geplant en hoe ze hun omgeving hebben zien veranderen. Kijk naar de mieren op de grond: hoe druk ze het hebben en hoe gedisciplineerd ze werken aan hun toegewezen taken. Waardeer al deze levendigheid om je heen.

Richt nu je aandacht naar binnen. Hoe voelt je lichaam? Hoe gaat het met je voeten, je benen, je buik, je borst? Voel je handen in je schoot, voel de toppen van je vingers, probeer zelfs je nagels te voelen. Voel je borst, haal een paar keer diep adem, ontspan je schouders en laat de spanning los. Waardeer nu alle levendigheid in jezelf.