WE DENKEN VAAK DAT WE SNAPPEN hoe de werkelijkheid in elkaar zit. “Deze plant is groen. Mijn probleem is echt een superernstig probleem. Ik heb echt gelijk en hij heeft ontzettend ongelijk.”

Dit komt omdat we denken dat wat wij zien en ervaren, het complete plaatje is. Ons slimme ego doet ons geloven dat we de hele waarheid kunnen kennen.

Maar in werkelijkheid kunnen we niet de hele waarheid weten en snappen. Omdat we, met onze beperkte menselijke vermogens, domweg niet over de capaciteiten beschikken om het geheel te zien.

Precies zoals we de vierde en vijfde dimensie niet kunnen zien, simpelweg omdat onze zintuigen daar niet voor uitgerust zijn.

Luister even naar dit eenvoudige verhaal:


Een koning wilde zich laten vermaken. Hij liet de paleis-olifant aanrukken, samen met enkele mannen die blind geboren waren. De koning vroeg aan de mannen om de olifant aan te raken en hem te vertellen wat het was.

• De blinde man die de staart in zijn handen hield, zei dat de olifant een bezem was.
• De blinde man die een been van de olifant betastte, zei dat de olifant een boom was.
• De blinde man die het lichaam van de olifant voelde, zei dat de olifant een muur was.
• De blinde man die met zijn hand over het olifanten-oor streek, zei dat de olifant een waaier was.

Elk van hen beschreef de olifant totaal anders. Maar toch waren alle mannen van hun eigen gelijk overtuigd en ze begonnen te schreeuwen zodra ze het ‘foute’ oordeel van de anderen hoorden. Allen geloofden dat hun waarheid de enige echte waarheid was!


Ze zaten er natuurlijk naast…

Net zoals wij er ook zo vaak naast zitten.

Je schrijft een oude vriendin een e-mailtje maar ze reageert niet.
Dan denk je: ‘Ze wil me natuurlijk niet meer kennen! Nou, ze kan er lekker in stikken.’

Chagrijnig? 5 simpele stappen om er ’n einde aan te maken
Iedereen is wel eens chagrijnig. Maar sommigen van ons zijn veel vaker en langduriger chagrijnig dan andere mensen. Er is een oplossing voor. Marisa legt ’t uit

En zo houd je je vast aan je waarheid dat jouw olifantenstaart een bezem is.

De werkelijkheid zou weleens anders kunnen zijn. Er is een mogelijkheid dat je vriendin je inderdaad niet meer wilt kennen.

  • Maar het kan ook zijn dat je mailtje naar haar spambox verbannen is
  • Het kan zijn dat ze in echtscheiding ligt en even iets belangrijkers aan haar hoofd heeft
  • Of in de jungle van Zuid-Amerika zit zonder internet-verbinding

Oefen mindfulness deze week door bewust je oordelen uit te stellen

Als je ego naar een oordeel grijpt over een ander persoon of een bepaalde situatie, bedank je ego daar dan vriendelijk voor zonder in die gedachte mee te gaan.

Bedenk daarna meteen wat alternatieve scenario's. De olifant kan inderdaad een muur zijn, of een waaier, of een boom. Hij kan misschien zelfs een… olifant zijn.

Probeer zo je blik te verwijden, je ogen open te sperren en mindfulness te beoefenen. Bekijk je oordeel van meerdere kanten. Voel, observeer, snuffel, luister en proef. Zet alles in om een totaalbeeld te krijgen.

Mindfulness zal je doen inzien dat de werkelijkheid altijd anders is dan je ego je deed geloven. De werkelijkheid is vaak veel minder naar, minder ernstig, minder rampzalig en minder frustrerend zodra je het kunt ontdoen van je ego’s beperkte visie.

De echte werkelijkheid is zo mooi als een olifant.

Niet alleen groots en imponerend.

Maar ook ongevaarlijk en onschuldig…

… zolang we de totale olifant in het vizier houden, en niet blind aan z’n oor gaan trekken in de overtuiging dat het een waaier is.

Want dan zal de werkelijkheid ons ongetwijfeld een flinke draai om de oren verkopen. En terecht! 😅

Marisa

P.S. Wil je ook leren minder snel te oordelen en onnodige stress te voorkomen? Koop dan mijn no-nonsense digitale mindfulness-cursus.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.

Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat meteen aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Je hoeft voor mijn aanpak dus geen tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf nog vandaag de kracht van innerlijke rust en een open mind.

Geef je op voor mijn digitale Karma Kickstart cursus en leer hoe je de kracht van mindfulness kunt toepassen – zonder meditatie!

Koop Nu Mindfulness Cursus Karma Kickstart