GISTEREN HAD IK HET met een mindfulness-trainer uit Limburg over hoe moeilijk het is om mindfulness oefeningen voor het trainen van aandacht consequent, dag in dag uit, toe te passen. Zelfs zij gaf toe dat mindfulness ook in haar leven als trainer wel eens een tijdje naar de achtergrond verdwijnt.

Tijdgebrek, stress en vermoeidheid zijn vaak redenen om de teugels te laten vieren en mindfulness even helemaal los te laten.

Ik denk dat dit voor ons allemaal heel herkenbaar is.

Maar het is zo’n inefficiënte reactie dat het me blijft verrassen hoe ons slimme ego altijd weer terugvalt op deze domme ‘oplossing’.

  • Want mindfulness kost geen tijd. Het levert tijd op.
  • Mindfulness kost geen ruimte in je hoofd. Het levert ruimte op omdat het opruimt.
  • Mindfulness kost je niet je rust. Het levert rust op, omdat het je stress-levels laag houdt.

De belangrijkste reden om mindfulness even in de koelkast te zetten is ‘Ik heb nu zo’n stress, nu even niet!’

Dat is hetzelfde als ‘Ik ben nu zo vies, nu ga ik echt even niet lekker douchen hoor!’

‘Ik heb nu zo’n honger, dus zeur alsjeblieft niet aan mijn hoofd over die geweldige maaltijd!’

‘Ik ben nu zo moe, dus haal dat heerlijke bed in godsnaam uit m’n zicht!’

Misschien zit je nu, net als ik, stilletjes te grinniken. Het slaat echt nergens op hoe ons ego zich in bochten wringt om precies datgene weg te bezuinigen waar we juist behoefte aan hebben, onder het mom van: te moe, te weinig tijd, te afgeleid, te gestrest.

• • •

Laten we even teruggaan naar het douchen ’s ochtends. Hoe vaak laat je dat maar zitten omdat je er even geen tijd voor hebt, geen zin in hebt, teveel stress hebt?

Je weet dat ik in mijn vorige leven een stress-junkie tot de tiende was, maar hoe slecht ik me ook voelde als ik wakker werd… ik sloeg nooit het douchen over in de ochtend.

Want douchen moet. Net als eten. Net als slapen. Net als koffiedrinken. Net als bezig-zijn en werken.

Ik denk er niet over na. Het hoort bij mijn leven. Ik doe het vanzelf. Zonder morren.

Het zou fijn zijn als je mindfulness ook zo’n vanzelfsprekende plek in je bestaan kan geven. Dan hoef je er niet meer over na te denken.

Mindfulness oefeningen voor als je weinig tijd hebt om je aandacht te trainen

Je stapt onder de douche ’s ochtends. Dan voel je hoe je staat. Het gewicht van je lichaam op je voeten. Het warme water op je huid. Mindful zijn dus. Simpel.

Dan ga je naar de keuken voor je ontbijt. Je maakt je boterham bewust klaar. En dan eet je ‘m bewust op. Met de volle beleving van de geur en de smaak en de structuur. Mindful dus. Simpel.

Neem je koffie toe? Precies hetzelfde. Je zet het met aandacht, kijkt hoe je handen dit klusje perfect klaren. Dan ruik je je koffie met aandacht. En je proeft het met aandacht. Mindful. Simpel.

Je hoeft niet op een meditatiekussen te kruipen. Doe mindfulness oefeningen voor het trainen van aandacht met alles wat je toch al onderneemt. Met situaties die het leven je toch al toereikt. Dát is mindfulness zonder zweverigheid: mindfulness oefeningen voor iedereen met tijdgebrek op de Marisa-manier.

Steeds meer mensen ontdekken hoe mijn aanpak helpt om mindfulness die vanzelfsprekende plek in hun leven te geven. Zodat je eraan herinnert wordt hoe makkelijk het eigenlijk is om mindful te zijn.

Succes!
Marisa ×

P.S. Kijk hier of mijn populaire Karma Kickstart e-Cursus je nu, intuïtief, het meeste aanspreekt en doe het. Ga niet eindeloos zitten wikken en wegen voor die paar tientjes, gun het jezelf. Eén ding kan ik je uit eigen ervaring beloven: een Growing Mindfulness e-Cursus kost je stukken minder dan een flinke burn-out, en zal je meer opleveren dan je ooit voor mogelijk houdt. Bovendien hebben alle cursussen een niet-goed-geld-terug-garantie. Je hebt dus echt niets te verliezen behalve je stress.

Lees ook over mindfulness oefeningen voor gezonde gewoontes:
Mindfulness oefeningen om van een gezond voornemen een gezonde gewoonte te maken