MIJN ABSOLUUT FAVORIETE universele waarheid is: Zaai wat je wilt oogsten. Wat ik hier zo mooi aan vind, is dat je het zelf kunt doen. Je hoeft niet lijdzaam op anderen te wachten tot het hen uitkomt om jouw wereld mooier, aangenamer en minder irritant te maken. Nee, met het ‘zaai wat je wilt oogsten’ principe kun je zelf de handen uit de mouwen steken. En dat voelt goed, want het maakt je direct een stuk gelukkiger!

Wil je dat er in je omgeving minder geroddeld en gelogen wordt?
Dan ga je eenvoudigweg je waarheid zaaien. Neem jezelf voor om nooit meer te liegen en nooit meer lafjes achter de rug van anderen om te kletsen. Je mag namelijk altijd jouw waarheid spreken – op een vriendelijke, niet-kwetsende manier welteverstaan. Zo zaai je het goede voorbeeld, en anderen zullen razendsnel door hebben dat jij wel te vertrouwen bent. Waardoor zij ook zullen leren hun waarheid te spreken en nare roddel en achterklap voorgoed uit te bannen.

Wil je dat anderen meer tijd voor je hebben?
Zaai dan tijd. Zorg ervoor dat je zelf altijd tijd voor anderen hebt, of het je nu uitkomt of niet. Wees er voor anderen op emotioneel niveau, met je volle aandacht en je hele hart. Je zult zien dat zij er dan ook steeds vaker voor jou zullen zijn.

Wil je dat anderen zich aan hun afspraken houden?
Dan kun je meteen zelf aan de slag met het waarderen en in ere houden van je eigen afspraken. Met wie je ook een afspraak hebt – de CEO in de Raad van Bestuur op de zaak of de werkster die elke week je huis schoonhoudt – afspraak is afspraak en jij zorgt ervoor dat je altijd op tijd bent en vervolgens de tijd hebt. Zo zaai je respect en vertrouwen, waardoor die anderen je ook hun respect en vertrouwen zullen geven.

Je zaai-wat-je-wilt-oogsten-houding heeft twee enorme voordelen:

  1. Hopelijk zullen anderen je voorbeeld volgen, wat natuurlijk super is!
  2. Maar het beste resultaat is wel dat je jezelf een stuk beter zult voelen als je actief, oprecht en standvastig bent.

Het is een houding die je jezelf gunt, niet omdat een ander het van je vraagt. Dus beloof jezelf om voortaan niet meer de kantjes ervan af te lopen, niet zelf ook wel eens een smoesje te verzinnen of een leugentje voor bestwil op te hangen, maar gewoon eerlijk te zijn. Gun het jezelf om anderen oprechte aandacht te geven wanneer zij dat nodig hebben. En zorg dat je op tijd bent en je aan je woord houdt.

Het is zoveel makkelijker en minder gecompliceerd om oprechtheid, geduld en discipline te zaaien. Je hoeft je niet meer in bochten te wringen, je hoeft nergens meer over na te denken, je hoeft niets meer krampachtig te onthouden – ‘wie had ik nu ook alweer welk leugentje verteld?’ Je leven wordt per direct een stuk eenvoudiger, overzichtelijker en ontspannender.

En geloof me: je zult al snel resultaten kunnen oogsten in je directe omgeving.

  • Zodra je je als een betrouwbaar persoon gedraagt, zullen anderen je hun vertrouwen schenken.
  • Zodra je je als een oprecht geïnteresseerd en geduldig persoon gedraagt, zullen anderen ook oprecht geïnteresseerd in jou zijn en geduld met jou hebben.
  • Zodra je je gedisciplineerd aan je afspraken en beloften houdt, zullen anderen zich ook aan hun afspraken en beloften met jou houden.

Het is een eenvoudige natuurwet die altijd opgaat : wat je zaait, zul je oogsten.

Succes!
Marisa ×