ER BESTAAT GEEN goede reden voor druk-druk-druk-zijn, geen enkele. Het maakt je niet belangrijker, aantrekkelijker of interessanter. Integendeel, door altijd druk in de weer te zijn kom je niet meer toe aan de dingen die jij waardevol vindt.

Constant bezig zijn overstemt alles wat ooit plezier gaf, het zorgt ervoor dat je overbelast raakt en het veroorzaakt spanning en werkstress. Daarom geef ik je graag drie praktische tips om onrust en de bijbehorende stress te verminderen:

Tip 1: Doe één ding tegelijk

Hoe druk je het ook hebt, hoeveel je vandaag ook moet doen, hoe overweldigd je misschien bent door de stapels werk die op je liggen te wachten… doe één ding tegelijk.

Een makkelijkere en effectievere manier voor stress verminderen, bestaat er volgens mij niet. Het werkt altijd. De enige voorwaarde is, dat je je er helemaal aan houdt, dat je écht maar één ding tegelijk doet. Niet alleen met je handen, maar ook in je hoofd.

Hoe verminder je stress precies?

 • Laat je handen enkel bezig zijn met datgene waar je nu tijd voor wilt vrijmaken.
  Stop dus met multitasken: gooi niet tussendoor een was in de machine; en laat die kruimels maar gewoon even op tafel liggen.
 • Laat je niet afleiden.
  Zodra er rust komt in je hoofd en handelen, zul je onbewust op zoek gaan naar afleiding. Negeer de impuls om berichten te checken en raak je telefoon niet aan.
 • Houd je hoofd leeg.
  Zit je op de fiets naar de supermarkt en loopt je hoofd ondertussen vol met andere taken die om aandacht schreeuwen? Zeg hardop tegen jezelf: ‘Nee! Nu ben ik aan het fietsen.’ Je zult merken dat dit direct helpt.

De snelste manier om stress te verminderen, is door je aandacht op één ding tegelijk te richten. Probeer het maar eens, het geeft meteen rust.

Tip 2: Stel jezelf de magische vraag

Let er maar eens op: meestal gebeurt het onbewust, maar over nagenoeg alles wat je ziet, heb je een oordeel. Dat is jammer, want op die manier stop je je hoofd vol met allerlei gedachten die helemaal niet nodig zijn.

Er is één magische vraag die zeeën van ruimte in je hoofd kan laten golven:

‘Wil ik hierover oordelen?’

Denken kost enorm veel energie. Onnodige gedachten zijn dus een verspilling van jouw energie, letterlijk. En zeg eens eerlijk: wil je echt over al die dingen oordelen? Is het je energie waard om je te vermoeien met allerlei zaken die niets met jou te maken hebben?

Kijk naar de wereld om je heen met een open blik. Beschouw alles met oprechte belangstelling en vraag je ondertussen af: ‘wil ik hierover oordelen?’ Je zult merken dat het meeste goed is zoals het is, dat het jouw oordeel niet nodig heeft. Fijn voor jou, want dan kun jij je hoofd lekker even laten rusten!

Tip 3: Stop met zoeken, je bent er al

Ja echt, je bent er al. Ik wens je toe dat je dit gaat begrijpen en voelen. Dat besef geeft oneindig veel rust en die rust kun je benutten om je eigen pad te gaan. Zonder haast, zonder plicht, zonder gevoel van tekortschieten. Als je weet dat je er al bent, dan kun je stoppen met zoeken.

Je bent goed zoals je bent

Natuurlijk heb je ook problemen, voel je soms pijn of ontevredenheid. Mensen lijden nu eenmaal. Een leven zonder problemen of verlangens heeft niemand, zo’n leven bestaat niet. Maar dat maakt het leven dat je nu hebt niet minder waardevol.

Voor nu ben je goed zoals je bent. Als je dit begrijpt en echt kunt voelen, als je je verwachtingen omtrent jezelf en je leven wat kunt temperen, dan geeft dat vrijheid en lucht.

De volgende inzichten helpen je daarbij:

 • Imperfectie en lijden horen ook bij het leven;
 • Het zegt niks over jouzelf, of over de kansen die jij nog hebt, dat de dingen op dit moment misschien waardeloos zijn/voelen;
 • Jouw verlangen naar een verandering staat los van wat je nu allemaal al hebt;
 • Succes is niets anders dan een illusie die jij zelf hebt bedacht. Het is een bestemming die je jezelf oplegt, maar die niets te maken heeft met wie of waar jij nu al bent.

Benut jouw unieke situatie voor verdere groei

Het is hartstikke goed om te blijven werken aan verbetering. De kunst is om je in de tussentijd volkomen thuis te voelen bij wie en wat je nu al bent. Omarm je huidige situatie als prima uitgangspunt van waaruit je rustig en tevreden verder kunt werken.

Laat dat ontevreden verlangen nu maar los. Stop met zoeken en voel dat je er al bent. Groei verder vanuit tevredenheid, daar word je blij van!

Meer lezen?

Yvonne weet alles over leven met minder stress

Deze gastblog is geschreven door Yvonne Mol. Stap voor stap bracht Yvonne haar leven in een langzamere modus, die gezonder en fijner is. Deze stappen wil ze nu graag delen met iedereen die ook worstelt met de hectiek van onze maatschappij. Ze doet dit via haar blog: www.langzamer-leven.nl. Als je ook wilt kiezen voor een ontspannen en blij leven, zonder dat drukke, gejaagde gevoel, download dan Yvonne’s gratis e-boek ‘De kortste route naar een langzamer leven’.