Vandaag kreeg ik een mailtje binnen van Miranda die mijn boek ‘Haal meer uit je dip met mindfulness’ had gelezen.

Ze schreef me dat ze moeite heeft om mindfulness in de praktijk te brengen.

Ze was die week enorm kwaad geweest op een man die haar bijna had aangereden, en kon het gevoel van onrecht wat haar was aangedaan maar niet van zich afschudden.

Mindful zijn geeft haar het idee dat ze zichzelf weg moet cijferen om maar de lieve vrede te bewaren.

Verheven filosofieën

Ik herkende haar dilemma, want ook ik las — voordat ik mindfulness leerde toepassen — allerlei boeken over de Boeddhistische principes en mindfulness.

Ik was het altijd honderd procent eens met de inhoud van die boeken en kon me er he-le-maal in vinden. Daarna begon ik aan een nieuw boek dat dezelfde principes in andere bewoordingen behandelde. Ik klopte mezelf tevreden op de schouder dat ik me toch maar mooi in al die verheven filosofieën verdiepte, ha!

De werkelijke les

Maar door mijn hoogmoed miste ik natuurlijk de werkelijke les 🙂

Want ondanks het lezen van wijze werken, veranderde er in mijn hectische leventje vol stress helemaal niets. Ik bleef bang, gestresst en boos. Ik was het slachtoffer van een onoprecht universum en geen enkel boek bracht de verlichting waar ik zo naar verlangde.

Totdat ik emotioneel zo aan de grond zat, dat ik niet dieper kon zinken. Pas toen ik burnout kreeg door werkstress en uit mijn bedrijf stapte, kon ik inzien dat ik niet alleen maar moest lezen over nobele wijsheden, maar dat ik deze in de praktijk moest gaan brengen. Doen dus.

Mouwen opstropen

Mindfulness werkt alleen als je het daadwerkelijk toepast in je dagelijks leven. Je traint je hersenen om anders te reageren dan hoe deze tot nu toe gereageerd hebben.

Dit vereist inspanning en discipline. Het vereist dat je je mouwen opstroopt en gaat oefenen.

Je kunt lezen over sporten, maar wil je echt resultaat zien dan zul je naar de sportschool moeten en met die gewichten aan de slag gaan.

Je kunt lezen over het besturen van een vliegtuig, maar wil je echt kunnen vliegen dan zul je in de cockpit moeten kruipen en de instrumenten bedienen.

Je kunt lezen over mindfulness, maar wil je echt beter in je vel zitten en emotionele balans creëren, dan zul je mindfulness moeten leren toepassen in alles wat je doet. Thuis, op je werk, in de supermarkt, en in het verkeer.

Als jij voor mindfulness werkt, dan werkt mindfulness voor jou

Gelukkig hoeft mindfulness niet moeilijk te zijn. Door mijn jarenlange ervaring weet ik wat werkt (korte, praktische mindfulness oefeningen) en wat voor de meesten van ons niet werkt (tijdrovende mindfulness meditatie).

Als je mijn gratis e-boek aanvraagt, kun je lezen hoe mijn aanpak verschilt van de standaard mindfulness-training en waarom je met mijn aanpak al binnen een week resultaat zult voelen.

Daarna raad ik je aan om mindfulness te gaan doen. De handen uit de mouwen en lekker aan de slag. Je zult zien dat dat het snelste en beste resultaat geeft.

Marisa ×