Stress, te weinig slaap en te veel afleiding vormen al snel een flinke aanslag op je (mentale) gezondheid. Mindfulness zet je weer met beide benen op de grond en zorgt ervoor dat je bewust door het leven gaat. En dat is niet alleen prettiger, het is ook een stuk gezonder! In dit artikel leg ik kort de gezondheidsvoordelen van mindfulness uit.

Mentale gezondheid

Veel mensen weten inmiddels dat mindfulness goed is voor de mentale gezondheid.

  • Praktische mindfulness-oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en bij het beheersen van heftige emoties.
  • Door wat meer in het nu te leven kun je negatieve gedachtenpatronen doorbreken zoals piekeren.
  • Ook kan het beoefenen van mindfulness zorgen voor een betere concentratie. Door meer te focussen op het huidige moment leer je afleidingen zoals social media makkelijker weerstaan.

Zo ben je in je dagelijks leven en ook op je werk een stuk productiever en efficiënter!

Fysieke gezondheid

Niet alleen je mentale gezondheid heeft baat bij mindfulness, er zijn namelijk ook positieve fysieke gevolgen. Zo zorgt stress verminderen voor een lagere bloeddruk en een sterker immuunsysteem. 

In stressvolle situaties maakt je lichaam extra cortisol aan: iets wat in kleine mate behulpzaam kan zijn (het versnelt je stofwisseling waardoor je meer energie hebt). Als stress echter langer dan 24 uur aanhoudt, begint het een averechts effect op je immuunsysteem te krijgen. Omdat chronische stress je immuunsysteem ondermijnt en verzwakt, zul je merken dat je minder weerstand hebt en dus makkelijker ziek wordt.

Daarnaast kan mindfulness helpen met een betere nachtrust. Een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen en zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt voor de volgende dag. Als je regelmatig slecht slaapt heeft dit een negatief effect op je stofwisseling, organen en je mentale toestand.

Gezonde gewoonten

Mindfulness helpt je dus bewuster én gezonder leven. Ook steeds meer zorgverzekeraars zien dat. Lijd je onder depressieve klachten, dan kun je mindfulness tegenwoordig verzekerd krijgen vanuit de basisverzekering. 

Wil je graag gezonder leven met behulp van mindfulness? Sommige zorgverzekeraars bieden hiervoor zelfs een aanvullende verzekering aan, bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen. Je kan je zorgverzekering vergelijken en nog tot 31 december wisselen van verzekeraar als je huidige verzekeraar dit niet aanbiedt.

Het beoefenen van leven in het nu hoeft niet duur te zijn, zeker als je hier een aanvullende verzekering voor mindfulness af kunt sluiten. Door je te verdiepen in mindfulness en dit toe te passen in je dagelijks leven, leef je gelukkiger en gezonder. Veel succes!