Eén januari is voor de meeste mensen hét moment om te starten met goede voornemens. Op oudejaarsavond wordt de laatste sigaret opgestoken, het laatste glas alcohol gedronken en de laatste ongezonde maaltijd naar binnen gewerkt. Want op 1 januari gaan we starten met ons nieuwe gezonde leven.

Helaas houden de voornemens lang niet altijd stand. Op Blue Monday, de derde maandag van januari, moeten veel mensen toegeven dat hun goede plannen alweer zijn gesneuveld. Maar dat betekent niet dat je nu weer een heel jaar moet wachten om het nog eens te proberen. Want waarom zou je niet op 12 februari kunnen stoppen met roken? Waarom zou je je niet op 8 maart aanmelden bij de sportschool? Alles valt of staat heus niet als het op 1 januari ingaat.

Creëer overzicht

Je kunt je goede voornemens beter volhouden als je opschrijft wat goed gaat en wat niet. Een dagboek bijhouden kan je helpen te overzien hoe je het doet. En als het een keer misgaat is dat geen reden om er maar meteen de brui aan te geven. Ben je voor de bijl gegaan met die ene sigaret? Heb je tóch een frietje gekocht toen je op het station langs de Smullers liep? Dat wil niet zeggen dat jouw goede voornemens nu maar meteen van tafel moeten omdat het toch niet gaat lukken.

Begin opnieuw

Naomy van Beem, personal trainer en vriendin van bokser Rico Verhoeven, geeft gewoon toe dat ze af en toe zwicht voor chocola of een patatje-met. Maar omdat ze zich de rest van de week wel aan haar gezonde leefstijl houdt, blijft ze gezond en ziet ze er fantastisch uit. Naomy houdt zich aan één van de meest effectieve mindfulness-principes: begin opnieuw. Sta jezelf toe om elke dag opnieuw te beginnen met een schone lei, zodat je de mislukte poging van gisteren bewust kunt loslaten.

Blijf bij je besluit

Het is natuurlijk fijn als je steun krijgt uit je omgeving. Als jij stopt met roken maar je partner rookt vrolijk door, is het een stuk lastiger om de verleiding te blijven weerstaan.

Datzelfde geldt voor minderen met drinken. Als je probeert gezonder te leven maar je vriendinnen nodigen je regelmatig uit voor een etentje waar de wijn rijkelijk vloeit, wordt het een hele kluif om je goede voornemens vol te houden.

Toch is het belangrijk dat je achter je eigen besluit blijft staan. Want de wereld zit immers vol met verleidingen. Als je jezelf en je voornemens serieus neemt, dan kun je makkelijker nee zeggen tegen ongezonde keuzes.

Ondermijnen of ondersteunen?

Maar ook hiervoor geldt dat af en toe een keertje smokkelen moet kunnen. Geef jezelf er dan niet meteen van langs. Ongeduld, woede of cynisme zijn ego-gedreven houdingen die je goede voornemens eerder ondermijnen dan ondersteunen. Wees geduldig met jezelf en praktiseer compassie. Zo investeer je in je nieuwe, gezonde gewoonten, waardoor je belangrijke veranderingen in je levensstijl efficiënt kunt doorvoeren.

Een praktisch hulpmiddel

Om je goede voornemens vol te houden, is het belangrijk dat je je voortgang noteert. Probeer dan ook eens in een bulletjournal bij te houden hoe je dagen verlopen.

  • Had je het vandaag moeilijk met je nieuwe levensstijl?
  • Of ging het vandaag juist goed?
  • Wat waren de oorzaken van de moeilijkheden?
  • Wat waren de oorzaken van je successen?
  • Hoe kun je verleidingen voorkomen?
  • En hoe wil je jezelf belonen als het wel lukt?

Door je aantekeningen terug te lezen kun je wijze lessen uit je gedrag destilleren, en zo je motivatie op peil houden. En als je je doel hebt bereikt om tien kilo af te vallen, of niet langer te roken of drinken, dan is dat natuurlijk reden voor een feestje!

Trakteer jezelf dan ook op een leuk uitje of zoek een paar nieuwe kledingstukken uit. Want dat heb je dan zeker wel verdiend!