Als we heel eerlijk zijn, hebben we allemaal weleens van die ‘was ik nog maar een kind’ gedachten. Terugdenken aan een tijd zonder echte verantwoordelijkheden, vaste lasten en stress.

Momentopnames van ouder worden

Opgroeien betekent het hebben van verantwoordelijkheden en er vaak genoeg alleen voor staan. Wanneer je ziek bent, dan denk je vaak ook al gauw ‘’als mama hier nu was dan kon ze me vertroetelen’’. Aan dit soort (negatieve) gedachten maken wij ons allemaal wel eens schuldig. Maar juist dit soort gedachten dragen bij aan een negatieve energie waar je vooral in zulke gevallen niet veel aan hebt. Juist wanneer je niet de fitste bent is het zaak om positief te blijven en vooruit te kijken. Werken aan fysieke situatie is werken aan je mentale situatie.

Acceptatie van het heden

Zoals in de meeste gevallen is het best wat je kunt doen: de realiteit accepteren. De ‘had-ik-maar en was-ik-maar’’ gedachten zijn altijd rooskleuriger dan de realiteit weergeeft. Daarnaast kan je de werkelijkheid toch niet veranderen, wij mensen kunnen immers niet de tijd terugdraaien. Acceptatie is daarom de enige logische stap. Het heimwee hebben naar een andere tijd kan leiden tot negativiteit en stress. Af en toe ziek zijn hoort bij het leven, hoort bij ouder worden en is het bovendien gelukkig gewoon gedekt door je zorgverzekering.

Verander je vaste lasten naar lagere lasten

Vaste lasten. Een verantwoordelijkheid die hand in hand gaat met ouder worden. Zodra je 18 wordt is de reality-check daar. Tijd om voor je eigen zorgverzekering te betalen. Kies je voor een hogere eigen risico of juist niet? Het lijken altijd heel belangrijke keuzes, maar in sommige gevallen kun je je in het nemen van de beslissing laten helpen door een zorgvergelijker. Vul je wensen in en bekijk wat het best bij je past, en voor de beste prijs natuurlijk.

Werken aan je mind

Het werken aan je mentale gezondheid wordt altijd aangeraden. Je kunt dat pad alleen bewandelen of daarvoor op zoek gaan naar een specialist. Dat laatste is altijd aan te raden. Bij een medische noodzaak wordt het standaard uit je basisverzekering vergoed. Zo kun je terecht bij het GGZ voor de eerste stap van je behandeling. Voor aanvullende behandelingen kun je het best bij je verzekeraar informeren wat wel en niet vergoed wordt en waar.