VOORDAT IK MINDFULNESS leerde toepassen, was ik vaak gefrustreerd vanwege een irritante vriendin, een onbetrouwbare kennis of een veeleisende klant. En natuurlijk was ik ervan overtuigd dat mijn onvrede volledig door die ander veroorzaakt werd!

Relatie-stress zit in jou… niet in die ander

Maar toen ik me in mindfulness ging verdiepen, begreep ik dat mijn frustraties voor een groot deel veroorzaakt werden door mijn eigen houding, en niet zozeer door het gedrag van die ander.

Het lag dus vooral aan mij… au! Toch vond ik dat inzicht een opluchting, omdat het betekende dat ik er zelf wat aan kon doen.

Ik ging de principes van mindfulness – zoals acceptatie, loslaten, niet-oordelen – toepassen op al mijn relaties, en vanaf dat moment verdween alle stress die ik rond bepaalde relaties had ervaren, als sneeuw voor de zon. De mensen in mijn leven bleken een stuk leuker en interessanter te zijn dan ik dacht :-)))

Waarom mindfulness helpt

Het mooie van mindfulness is dat je zelf in control bent. Je hoeft niet hulpeloos te wachten totdat die ander verandert (wat natuurlijk never nooit gebeurt) maar je kunt zelf die moeizame relatie veranderen: door je oude verwachtingen en oordelen eens goed te bekijken en dan in te zien dat ze je eigenlijk helemaal geen dienst meer bewijzen… waarna je ze rustig bij het grofvuil kunt zetten.

Met mindfulness ben je niet langer het slachtoffer van emotionele uitbarstingen die je relaties schaden, maar kun je je hoofd koel houden en zelf bepalen...

of en hoe

... je wilt reageren op een bepaalde situatie. Wanneer je mindfulness beoefent, creëer je meer innerlijke rust en ruimte en val je minder snel ten prooi aan intense emoties zoals angst, woede of verdriet. Niet alleen is dit beter voor je eigen welzijn, maar ook voor de band die je hebt met mensen die een belangrijke rol in je leven spelen.

Doe mindfulness vandaag

1. Kies één van mijn tien mindfulness-principes:

– acceptatie
– loslaten
– opnieuw beginnen
– geduld
– niet-oordelen
– niet-streven
– vertrouwen
– integriteit
– bescheidenheid
– medeleven

2. Neem even de tijd om na te denken over je principe:

– Waarom kies je dit principe, wat betekent het voor je?

– Hoe zou je je voelen als je zelf met de kracht van dit principe benaderd wordt?

– Hoe zou je het kunnen inzetten?

– Wat zou het met je doen als je dit principe succesvol kunt toepassen?

3. Kies nu een persoon in je leven die je irriteert of verdriet bezorgt

Neem je voor om vandaag met deze persoon om te gaan terwijl je je gekozen principe toepast. Je gaat deze persoon dus accepteren, of met nieuwe ogen zien, of met geduld tegemoet treden.

4. Verzin een gedachte om je principe vol te houden

Deze gedachte gaat je vandaag helpen om je principe vast te houden zodra je met die ander te maken hebt, zoals bijvoorbeeld: “Je mag zijn wie je bent, ik accepteer je zoals je bent en handelt.”

Verwacht geen wonderen na één keer oefenen, maar houd dit eens een tijdje vol en kijk wat het effect is op zowel jouw gedrag als dat van die ander.

Succes!
Marisa ×

P.S. Wil je meer leren over mindfulness en het verbeteren van je relaties? Koop dan mijn no-nonsense digitale mindfulness-cursus Karma Kickstart. Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat meteen aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Je hoeft voor mijn aanpak dus geen tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf de kracht van innerlijke balans en oprecht warme relaties.

Geef je nu op voor de Growing Mindfulness e-Cursus Karma Kickstart en geef je leven een positieve boost!

Koop Nu Mindfulness Cursus Karma Kickstart