Veel mensen in de wereld zijn voor een deel afhankelijk van verdovende middelen. Alcohol is bijvoorbeeld sociaal geaccepteerd, maar ook het gebruik van verscheidene andere middelen wordt steeds meer genormaliseerd in onze samenleving. Ben je iemand die verdovende middelen nodig heeft in zijn bestaan en wil je er graag niet meer afhankelijk van zijn? Dan is het geen slecht idee om af te kicken. Een nuchter leven brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee en die zal ik in dit artikel behandelen.

Nuchtere mensen hebben meer energie

Je leeft maar één keer en natuurlijk wil je daar alles uithalen. We leven in een welvarende wereld en je hebt als mens verschillende mogelijkheden om je kansen optimaal te benutten. Wanneer je nuchter door het leven gaat, dan heb je veel meer energie en je bent ook een stuk gemotiveerder en daarom behaal je sneller je doelen. 

Je hebt ook meer zin om met projecten aan de slag te gaan en daar word je langdurig gelukkig van. Verdovende middelen zorgen doorgaans alleen voor kortstondig geluk en daar heb je op de lange termijn weinig aan. Heb je hulp nodig bij het afkicken van een substantie? Dan kan een afkickkliniek veel voor je betekenen. Je kunt ook meer informatie over afkicken in het buitenland ontvangen. 

Je hebt je emoties meestal onder controle

Het is als mens belangrijk om je emoties onder controle te hebben. Daar heb je zelf niet alleen veel profijt van, maar tegelijkertijd kom je dan minder snel in de problemen met mensen in je omgeving. 

Mensen die veel verdovende middelen gebruiken, zeggen soms dingen waar ze later spijt van krijgen. Dan kun je problemen krijgen binnen de relationele sfeer, maar bijvoorbeeld ook met je familie of met je werkgever. Wanneer je nuchter leeft, dan heb je je emoties meer onder controle en dan zal je ook minder snel problemen met mensen in je omgeving krijgen. 

Een beter geheugen 

Wanneer je nuchter door het leven gaat, dan is je geheugen over het algemeen ook een stuk beter. Het is zeer praktisch om een goed geheugen te hebben. In de eerste plaats vergeet je dan geen belangrijke afspraken en dat is goed voor de reputatie op je werk. Tegelijkertijd ben je ook in staat om mooie ervaringen te herinneren. Mensen met een goed geheugen maken over het algemeen ook minder fouten en je zal beter scoren op een IQ-test! 

Je ziet er beter uit 

Natuurlijk is je innerlijk het belangrijkste, maar tegelijkertijd wil je er als mens ook mooi uitzien. Mensen die nuchter door het leven gaan, zien er over het algemeen een stuk beter uit. Dit komt omdat ze beter slapen en verdovende middelen zijn natuurlijk ook slecht voor je lichaam en je huid. Wanneer je nuchter leeft, dan zullen de mensen in je omgeving je als aantrekkelijker zien.