TOEN WIJ IN SEPTEMBER 2007 in Nieuw-Zeeland arriveerden, hadden we een duidelijk plan. We wilden een stuk grond kopen en een huis laten bouwen met de winst van de verkoop van ons Amsterdamse appartement.

Natuurlijk lieten we er geen gras over groeien! Binnen twee maanden hadden we een schitterend stuk land in een dorpje aan de zee gekocht.

Niet lang daarna zaten we ook rond de tafel met een bouwbedrijf om ons ideale huis te bespreken. En te bespreken. En te bespreken.

Meer dan een jaar lang doorliepen we het hele complexe proces van schetsen, aanpassingen op bouwtekeningen aanpassen en duizenden keuzes maken (van het type heipalen tot de lichtknopjes en alles ertussenin) zodat het bouwbedrijf een sluitende begroting kon maken.

Zoals dat gaat met begrotingen gedroeg ook de onze zich als een hongerig koekoeksjong: hij groeide als kool! Met elke beslissing die we namen moesten er scheppen geld bij, en zo zagen we ons volledige bouwbudget verschrompelen totdat er niet meer dan een forse aanbetaling van over was.

Inmiddels was onze tweede Kiwi zomer op z’n retour en dat bracht nog een probleem met zich mee: het onverwarmde vakantiehuis waarin we woonden. In de winter was het binnen zo koud dat we blij waren om naar de supermarkt te rijden in onze heerlijk verwarmde auto! Woonden we maar alvast in ons mooie geïsoleerde huis met dubbel glas en centrale verwarming! 🙂

Geen paniek

Maar dankzij mindfulness raakten we toch niet in paniek. We wisten dat het proces tijd nodig had. Sommige processen kun je niet forceren. Sommige processen vereisen dat je rustig meebeweegt. We namen er ruim de tijd voor, want we wisten diep vanbinnen dat het toch wel goed zou komen.

Dus in plaats van de bouwer onder druk te zetten en hem te dwingen op te schieten met de begroting en het bouwen, besloten we het rustig aan te doen en eenvoudigweg op zoek te gaan naar een ander huurhuis, verwarmd welteverstaan. Al zou de bouw nog een jaar duren, dan zaten wij er toch comfortabel en vooral relaxed bij.

Op jacht naar een geschikte huurwoning vond Arjan een schitterend huis op een heuvel met uitzicht op de Pacific. Helaas, deze was te koop, niet te huur. Maar de makelaar was goed in haar vak en verleidde ons een kijkje te komen nemen. Middenin een uitermate regenachtige winter reden we die dag met haar naar het huis op – let wel – een stralend zonnige dag. We stapten nog niet naar binnen of we waren al hopeloos verloren. Dit was het huis waar we van droomden!

In de week waarin we eindelijk het bouwcontract hadden kunnen tekenen omdat de begroting rond was… tekenden we een koopcontract voor dat geweldige huis op de heuvel.

En zo konden we in één klap van het kille vakantiehuisje naar ons nieuwe droomhuis verhuizen. Weliswaar niet door onszelf ontworpen en gebouwd, maar wel precies zoals we het voor ons gevoel moest zijn. En ook nog eens binnen budget!

Doe mindfulness nu

Als je nu zelf in een langdurig, misschien frustrerend proces zit, privé of op je werk, bedenk je dan dat het gunnen van tijd wonderen doet. Want terwijl je het proces nu misschien aan de haren vooruit wilt sleuren, zijn er universele krachten aan het werk waar je op dit moment geen idee van hebt.

Ik zeg niet dat je alles uit je handen moet laten vallen en de boel op z’n beloop moet laten. Maar ik zeg wel dat het verstandig is om soepel mee te bewegen met het ritme van het universum, in plaats van je ertegen te verzetten omdat jij toevallig altijd zo’n haast hebt. Blijf mindful, houd je koppie erbij en practiseer het mindfulness-principe loslaten.

10 loslaten quotes die je bevrijden van stress en angst
Marisa heeft ’n praktische lijst van loslaten quotes voor je gemaakt om je te helpen los te laten. Al helpt maar 1 loslaten quote je, dan is dat al winst.

Realiseer je dat je nu leeft, gedurende dit proces, en dat blind streven naar het eindresultaat je het zicht ontneemt op alles wat mooi en goed is… nu.

Gun je proces ruimte. Gun het tijd. Gun jezelf ruimte en tijd. 

Ontspan in de wetenschap dat elk groots proces tijd nodig heeft, van het schrijven van een goed boek tot het groeien van een gezonde baby in de buik van de moeder. Niemand wil een slecht en haastig afgeraffeld boek lezen. Een te vroeg geboren baby begint het leven met een achterstand die zelden overwonnen wordt.

Ga dus niet ongeduldig in de aarde zitten wroeten terwijl het kwetsbare zaadje juist tijd en rust nodig heeft om te ontspruiten, te groeien en te bloeien. Laat het proces haar eigen moment van voltooiing kiezen. En beweeg al die tijd ontspannen mee. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat de beste resultaten geeft.

Succes!
Marisa ×