Als je regelmatig negatieve gedachten over je uiterlijk hebt, kan dit duiden op Body Dysmorphic Disorder (BDD). Dit wordt ook wel ‘ingebeelde lelijkheid’ genoemd. Maar we zien allemaal wel aspecten aan ons eigen uiterlijk dat we graag zouden verbeteren en verfraaien, dus wanneer verandert een gezonde kritische blik in een obsessie? In dit artikel lees je alles over BDD, en of je dat met chirurgisch ingrijpen  moet oplossen of dat het verstandiger is om die negatieve gedachtenpatronen moet aanpakken.

Ingebeelde lelijkheid

Wanneer je graag iets anders aan je lichaam zou zien dan heb je uiteraard nog niet meteen last van BDD. Bij BDD heb je zoveel last van je gedachten dat ze nauwelijks te stoppen zijn. In dat geval biedt praten met een hulpverlener uitkomst, die jou kan laten inzien dat het echt in je verbeelding zit. Iedereen mag er zijn en is immers mooi op een eigen manier!

Ontevreden over kenmerken

Toch kan er natuurlijk altijd iets zijn dat je gewoon niet prettig vindt aan je eigen lichaam. Je wilt een paar kilo afvallen, zou grotere borsten willen of bent ontevreden over je neus. Het is goed om bij jezelf na te gaan of je dit kunt accepteren. Met mindfulness kijk je verder dan de symptomen en kun je de werkelijke oorzaak van de ontevredenheid met je uiterlijk ontdekken. Pas als je de oorzaak kunt onderkennen, heb je de mogelijkheid om naar een goede oplossing te zoeken die je probleem werkelijk oplost.

Cosmetische chirurgie

Mensen die last hebben van BDD zoeken soms uitkomst in cosmetische chirurgie. Zo blijkt uit onderzoek dat uit 233 personen die een correctie aan de neus lieten doen, liefst 33% symptomen van ingebeelde lelijkheid vertoonden. Volgens de onderzoekers was er met de neus qua maat en vorm in de meeste gevallen helemaal niets mis. Maar 67% van de personen leed niet aan ingebeelde lelijkheid. In hun geval was het dan ook raadzaam om te kiezen voor een neuscorrectie of andere vormen van cosmetische chirurgie, eenvoudigweg omdat deze mensen zich na de operatie veel beter over zichzelf voelen.

Fysiek ongemak

Fysieke pijn of ernstige belemmeringen in fysieke bezigheden kunnen ook de reden zijn om te kiezen voor een operatie. Van een scheve neus kun je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen; van te grote borsten kun je chronische schouder- en rugpijn ontwikkelen.

Mijn oogcorrectie

Zelf heb ik de oogziekte van Graves gehad, waardoor mijn ogen te ver open gingen staan door het verkrampen van spiertjes in het ooglid. Als je ogen iets te wijd openstaan worden deze droog, en ik moest dan ook de hele dag door mijn ogen druppelen. Bovendien schaamde ik me, omdat mijn ogen zo wijd opengesperd waren dat het anderen opviel. Toen na langdurige medicatie met Prednison mijn rechterooglid nog steeds niet terugkwam in de normale stand, zijn die oogspiertjes operatief verlengd. Dat bleek eenvoudiger gezegd dan gedaan. Pas na drie pijnlijke operaties kwam het ooglid weer in de juiste stand en kreeg ik mijn normale blik weer terug.

Advies van chirurgen

Vanzelfsprekend moeten artsen goed advies geven als je voor een operatie wilt gaan. Wil je geopereerd worden omdat de neus echt scheef staat, of is het 'gebrek' slechts ingebeeld en kun je met behulp van mindfulness anders leren kijken naar je lichaam? Een kliniek die je helpt met op-maat advies is Wellness Kliniek in België. De artsen kijken wat er nodig is om je gezicht in balans te brengen, maar zullen je in het geval van ingebeelde lelijkheid adviseren dat een correctie niet nodig is.

Gedachten zijn boosdoener

Mindfulness kan je helpen om je eigen gedachten in perspectief te plaatsen: is een cosmetische ingreep echt wenselijk voor jou, of gaat het om een negatief zelfbeeld wat je zonder operatief ingrijpen kunt verhelpen, bijvoorbeeld door mijn mindfulness e-cursus Karma Kickstart te volgen? Want met mindfulness realiseer je je dat de werkelijkheid niet goed of slecht is, maar dat het slechts je gedachten zijn die de werkelijkheid als goed of slecht beoordelen.

Er is niets mis met een cosmetische ingreep als dat echt nodig is. Maar begin met onderzoeken of je misschien niet een heel ander probleem, zoals een negatief zelfbeeld of negatieve denkpatronen, probeert op te lossen met een operatie.

Karma Kickstart: de meest effectieve mindfulness cursus
De mindfulness cursus van best-seller auteur Marisa Garau is uniek: meer balans en rust in je leven, zonder zweverige meditaties of Zen-gedoe. Praktisch & snel.