Wat is leefstijl coaching eigenlijk? En wat kun je hiermee bereiken? Leefstijlcoach Reinou van Leafstyle coaching legt in dit artikel kort uit wat het is en hoe zij bij dit beroep terecht is gekomen.

Fascinatie voor voeding

Toen ik een jaar of 21 was begon mijn fascinatie voor voeding en wat dit voor invloed heeft op je gezondheid. Ik werkte naast mijn studie bij een groenteboer en kreeg steeds meer waardering voor de producten waar ik mee werkte. Ik kreeg er energie van en merkte ook dat ik zelf gezonder ging leven.

Tijdens mijn studie Social Work ben ik in de materie gedoken van chronische ziektes en wat je hier zelf bijvoorbeeld aan kunt bijdragen door middel van voeding. Ik heb toen een artikel geschreven over welke voedingsmiddelen een positieve en negatieve invloed kunnen hebben op een chronische ziekte. Interessant, maar voor veel mensen ook lastig omdat ze dan bepaalde producten beter kunnen vermijden. En ja dan kom je bij de vraag: Hoe wil je leven en wat wil je dan allemaal aanpassen? En wil je dat ook echt? Want een verandering in je leefstijl is snel gemaakt, maar dan moet je het nog volhouden. En dit is toch vaak een stukje lastiger.

Gedachtestroom

Tijdens mijn studie merkt ik dat ik onrustig was, het eigenlijk wat ‘te’ druk had en daardoor had ik een gedachtestroom die maar door bleef gaan. Zo voelde dat in ieder geval.

Het was ook een drukke tijd, want ik had meerdere bijbaantjes, moest mijn scriptie schrijven, had net een huis gekocht dus pfffff... Het was ook wel een beetje veel. Maar ik dacht: Ik beweeg veel en eet toch wel redelijk gezond, wat gaat hier mis?
In mijn woordenboek is ontspanning toch wel wat een onderschoven kindje. Dus ik ging op zoek naar een vorm van ontspanning die voor mij werkt. Doordat ik veel verschillende dingen leuk vind en breed opgeleid ben is het soms moeilijk keuzes maken en nee zeggen tegen bepaalde dingen.

Mindfulness

Maar er moest wel iets gebeuren, want anders was ik binnen een paar weken overspannen. En zo kwam ik terecht bij een mindfulness cursus. Elke week kregen we een bepaalde oefening die we met volledige aandacht moesten uitvoeren. Moeilijk, want het liefst wilde ik heel hard wegrennen. Hoe lastig dit ook was, het bracht me wel bepaalde inzichten en rust. Maar was wel zeer tijdrovend in mijn toen al ‘o zo’ drukke week.

Bewegen

Een aantal jaar later kwam ik bij een sportschool terecht waar ik mijn ei kwijt kon in het bewegen maar ook qua ontspanning. En ik voelde me er thuis.
Steeds meer puzzelstukjes vielen op hun plek, en in 2019 (net voor de lockdown) zei iemand tegen mij: "Ik heb de perfecte opleiding voor jou gevonden. Een opleiding waar alle deze onderwerpen samenkomen, en dat is leefstijl coaching." Ik heb niet lang getwijfeld en ben meteen begonnen. Toen wilde ik er ook echt iets mee gaan doen, dus in september 2021 ben ik begonnen als zelfstandig leefstijlcoach!

Leefstijl

Als je naar het onderwerp kijkt is het eigenlijk heel simpel: Hoe leef je dus wat is jouw leefstijl? En wat gebeurt er als je hier dingen gaat aanpassen, heeft dit gevolgen voor hoe je leeft?

Het antwoord is ja. Wat die gevolgen zijn, is per persoon verschillend.
Ik kijk bij leefstijl naar alle facetten: voeding, bewegen, slapen, ontspannen, de mentale gezondheid, het sociale netwerk. Alles telt mee en maakt het leefstijl-plaatje compleet.

Wat doet een leefstijlcoach?

In het eerste coaching gesprek vraag ik mensen het hemd van het lijf, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wie er tegenover mij zit. Daarna gaan we meer de diepte in, maar blijf ik wel zoveel mogelijk kijken naar de toekomst. Anders gezegd ik kijk naar wat je wilt bereiken en welke stappen er dan genomen kunnen worden. Ik ben geen psycholoog dus wanneer je issue bepaalde dingen zoals onverwerkte trauma’s betreft, dan verwijs ik door.

In de vervolggesprekken is mijn focus meer gericht op wat goed gaat: geef de planten water, niet het onkruid. Wanneer je aandacht geeft aan wat goed gaat, kan dit gaan groeien.

Je hebt zelf de kennis in huis hoe je bepaalde dingen kunt veranderen of verbeteren en als coach is het mijn taak om dit boven water te krijgen. Want wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Hieronder een kort voorbeeld.

Is wandelen ontspannend?

Voor de één is wandelen een vorm van ontspanning en voor de ander is dat bijvoorbeeld vissen, yoga of een boek lezen. En dan wordt het nog wat ingewikkelder doordat er bepaalde belangen bij iemand meespelen, zoals het echt kiezen voor jezelf en wat dit dan betekent voor bijvoorbeeld jouw partner of je huidige werk. Dit kan er namelijk voor zorgen dat iemand geen gezonde keuzes maakt en dus geen tijd vrij maakt voor ontspanning en daardoor tegen een burn-out aan loopt.

Daarnaast bied ik op dit moment ook het BenFit programma aan waarin mensen wekelijks een voedingsschema en work-outs krijgen. Ook hebben zij dan wekelijks een korte coaching met mij. Dit programma wordt ondersteund door een app en een werkboek. Hierin krijgen ze meer informatie over wat bepaalde keuzes met je lijf doen. Dit is een vrij gestructureerd programma, wat sommige mensen erg prettig vinden omdat ze dan een houvast hebben.

Sinds december 2021 geef ik buitensport op een laagdrempelige manier, voor verschillende niveaus. Ook werk ik samen met de sportschool waar ik me zo thuis voel :)). We hebben allemaal onze eigen expertise en kunnen van elkaar leren is mijn visie, dus elkaar aanvullen op deze manier vind ik heel waardevol. De mensen van de sportschool begeleiden de sportactiviteiten, en ik richt me op de juiste voeding en coaching: een mooie combinatie waarmee ik al veel klanten heb geholpen.

Deze guest post is geschreven door Reinou van Leafstyle Coaching

Reinou in actie

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kijk dan op www.leafstylecoaching.nl