Iedereen die mindfulness in het leven toepast, realiseert zich hoe belangrijk de juiste voeding is om gezond van geest en lichaam te blijven. Voldoende magnesium binnenkrijgen is de beste manier om al die ultraverfijnde systemen in ons lichaam te voorzien van goede voedingsstoffen. Het mineraal magnesium ondersteunt namelijk veel essentiële lichaamsfuncties:

  • handhaven van een gezonde hartfunctie
  • reguleren van de bloeddruk
  • behoud van sterke botten en kiezen
  • verminderen van stress en angst
  • verbeteren van de slaapkwaliteit
  • bevorderen van een gezonde spijsvertering
  • verbeteren van vitaliteit
  • verbeteren van het geheugen
  • emotionele veerkracht

Maar in welk voedsel precies zit magnesium? Ik geef je vijf handige voedingstips waarmee je makkelijk aan je dagelijkse portie magnesium komt zodat je lichaam optimaal kan functioneren en je ook emotioneel een stuk lekkerder in je vel zult zitten.

Spinazie

Spinazie is één van de meest voedzame groene groenten die ons lichaam nodig heeft, en gelukkig is deze super-food het hele jaar verkrijgbaar. Naast magnesium bevat spinazie veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Een portie van 100 gram rauwe spinazie bevat ongeveer 87 mg magnesium, wat bijna een kwart van de ADH is (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Spinazie kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, salades en roerbakgerechten voor een extra magnesium boost. Het is ook een rijke bron aan vezels, wat bijdraagt ​​aan een gezonde spijsvertering.

Amandelen

Amandelen zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook een geweldige bron van magnesium. Een portie van 28 gram amandelen bevat ongeveer 80 mg magnesium, wat ongeveer 20% van de ADH is. Naast magnesium bevatten amandelen ook gezonde vetten, eiwitten en vezels, waardoor ze een lekkere en voedzame snack zijn. Ze kunnen worden toegevoegd aan ontbijtgranen, yoghurt of smoothies, en gewoon als tussendoortje worden gegeten.

Avocado

Ook in avocado's zit veel magnesium. Een middelgrote avocado bevat ongeveer 58 mg magnesium, wat ongeveer 15% van de ADH is. Naast magnesium bevatten avocado's ook gezonde vetten en vezels die goed zijn voor je spijsvertering en kunnen helpen bij het verminderen van cholesterol. Ze zijn ook rijk aan vitamine K, wat bijdraagt ​​aan een gezonde botdichtheid. Hier in Nieuw-Zeeland bestel ik regelmatig avocado-on-toast met geitenkaas en dukkah-kruiden als we gaan lunchen bij ons favoriete eetcafé. Maar ook maak ik thuis guacemole van rijpe avo's om met tortilla chips te eten zodat we een gezonde snack hebben.

Zalm

Ik ben gek op zalm en gelukkig is zalm niet alleen rijk aan omega-3 vetzuren, maar ook een geweldige bron van magnesium. Een portie van 100 gram zalm bevat ongeveer 40 mg magnesium, wat ongeveer 10% van de ADH is. Naast magnesium bevat zalm ook eiwitten en gezonde vetten, wat bijdraagt ​​aan een gezonde hartfunctie. En de omega-3 vetzuren in zalm doen hun best om ontstekingen te verminderen en een gezonde hersenfunctie te bevorderen. Let bij het kopen van zalm wel op dat deze in de vrije natuur gevangen is, zodat de vis geen antibiotica bevat.

Magnesium supplementen

Hoewel het belangrijk is om voldoende magnesium uit je voeding te halen, kan het in sommige gevallen nodig zijn om supplementen te nemen om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Magnesium supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en poeders. Zoals voor alles geldt: overdrijf het niet. Neem je teveel magnesium supplementen, dan kun je last krijgen van diarree, misselijkheid of buikpijn. Volg daarom altijd de dosering die het label aangeeft. Als je medicatie gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, overleg dan even met je huisarts of een magnesium supplement een goed idee is.