ARJAN STUURDE ME DEZE WEEK een indrukwekkende mini-documentaire toe over de 69-jarige John Kitchin in San Diego die zijn leven radicaal vereenvoudigd heeft… en nu als een gelukkig man door het leven gaat.

John vertelde dat hij als arts in een ziekenhuis werkte en een luxueus maar oppervlakkig leven leidde. Op een dag sprak John een oudere man in het restaurant van het ziekenhuis, en omdat deze man er zo goed uitzag, vroeg John hem: ‘Kunt u mij vertellen hoe ik ook op zo’n vitale manier oud kan worden?’ De man bleek 93 te zijn en vertelde John dat hij eenvoudigweg moest doen wat hij wilde doen.

John besteedde er verder geen aandacht aan.

Hij woonde in een schitterend huis met zwembad en tennisbaan, had een BMW en een Ferrari en hield er zelfs een mini-dierentuintje met exotische dieren op na. Hij trouwde en kreeg een zoon, maar na al minder dan twee jaar strandde zijn huwelijk. Hij omschrijft zijn toenmalige ‘ik’ als een cynische asshole, een zelfingenomen zak dus.

Hij begon zich af te vragen: hoeveel ben ik spiritueel en financieel beter geworden? Hij dacht terug aan toen hij jong was, en herinnerde zich dat de verhouding 90% spiritueel was, en 10% financieel. Maar inmiddels was dat volkomen omgedraaid in 90% financiële verbetering, waardoor er slechts 10% voor spirituele groei was overgebleven.

Op een dag reed hij naar zijn werk en realiseerde zich dat hij niets van zijn leven had gemaakt doordat hij maar in die statusbevestigende maar volkomen betekenisloze baan was blijven hangen. Ook realiseerde hij zich dat zoveel anderen hun leven ook op die manier verspillen, omdat ze denken dat de maatschappij dat van hen verwacht.

Tegelijkertijd met dit groeiende besef begon zijn lichaam te haperen. In rap tempo verslechterde zijn zicht, zodat hij röntgenfoto’s niet meer correct kon interpreteren en gezichten niet meer herkende.

Omdat dit zijn werk negatief beïnvloedde, hij inmiddels wist dat hij zijn baan sowieso vreselijk vond en steeds vaker aan zelfmoord dacht, besloot hij op te zeggen, zijn huis en auto’s te verkopen en een compleet nieuw leven te beginnen… En zo koos hij voor een eenvoudiger leven en werd hij als Slomo een begrip in San Diego.

John’s verhaal is voor velen van ons niet meer dan een mooie maar onbereikbare toekomstdroom. Je kent die gedachten wel: Anderen kunnen dit wel doen… maar ik niet. Want ik heb een gezin, en een huis en een hypotheek, en ik zit muurvast in dit middelmatige leventje.

John’s verhaal is erg herkenbaar voor mij, omdat ik toen ik 37 was ook muurvast zat en me door precies deze gedachten liet afschrikken. Ook ik dacht dat ik geen geluk waard was en nergens naartoe kon. Totdat ik mindfulness ontdekte en opeens tot in het diepst van mijn ziel besefte:

Ik heb maar één leven.

En ondanks dat dit leven eindeloos lijkt, is niets minder waar. Het flitst voorbij. En als het bijna voorbij is, dan pas beseffen de meeste mensen hoe kostbaar dit leven was, en dat ze het hebben verspild door zich vast te ketenen aan de wetten en regeltjes van onze westerse maatschappij in plaats van hun hart te volgen.

Ze hebben zich vastgezet in een veilige maar verstikkende baan in plaats van zich af te vragen waar hun hart sneller van klopt en waarmee zij andere mensen, dieren of de natuur echt kunnen helpen.

Ik heb negen jaar geleden ontdekt dat het leven alleen maar draait om tevreden zijn. Om gelukkig in jezelf te zijn. Om vervulling te vinden. En de meeste mensen vinden dit door anderen van dienst te zijn. Door anderen gelukkig te maken.

Want dat is het geheim van menselijk geluk: wij worden gelukkig als we anderen helpen en gelukkig maken.

Dit bewustwordingsproces is je belangrijkste taak op aarde.

Doe Mindfulness Vandaag

Sta vandaag eens stil bij jouw leven. Voldoet het aan je verwachtingen? Is dit het leven waarvan je als kind of tiener droomde? Ga je elke dag met een tevreden gevoel naar bed? Sta je elke ochtend met een blij hart op?

Als dit niet zo is, mediteer dan de komende dagen op het gegeven dat je het recht hebt om je leven te veranderen in een beter leven, met meer voldoening, meer vervulling, meer geluk en meer zingeving. Hoe? Door je verlangens serieus te nemen in plaats van deze weg te stoppen onder een dikke laag rationele mitsen en maren. Realiseer je dat je overwegingen en tegenwerpingen niet eens van jou zijn, maar je slechts zijn opgelegd door de maatschappij waarin je leeft.

Kijk deze week eens serieus naar de mogelijkheden. Hoon deze niet bij voorbaat weg. Start met het maken van een duidelijk plan. Schrijf op hoeveel je eigenlijk nodig hebt om een eenvoudig leven te leiden, zonder alle spullen en ballast die je hebt verzameld (geloof me, je kunt met veel minder geld toe dan je nu denkt). Kijk waar je goed in bent en welke bezigheden je energie geven. Overweeg hoe en waarmee je anderen zou willen helpen. Laat je nu eens niet tegenhouden door je zelfgecreëerde begrenzingen: van je veronderstelde capaciteiten; van je diploma’s en je werkervaring; van je thuis-situatie; van het land waar je woont.

En realiseer je diep vanbinnen dat dit je leven is en dat het jouw bezit is. Het is je bij je geboorte gegeven, je bent vrij om ermee te doen wat je wilt. Doe dat dan ook!

Met mindfulness leer je je eigen leven serieus te nemen en er het beste van te maken. In mijn e-boek lees je hoe je op een makkelijke manier mindfulness in je leven kunt inzetten.


Succes!
Marisa