ONZE ANGSTIGE, NEGATIEVE en veroordelende gedachten en overtuigingen maken het ons vaak niet al te makkelijk. We weten heus wel dat we niet negatief moeten zijn, maar toch blijven nare gedachten maar in ons hoofd opkomen. Meestal zijn we uren, dagen, maanden en soms zelf jaren op dezelfde negatieve gedachten en overtuigingen aan het kauwen, alsof we verslaafd zijn en er maar niet los van kunnen komen.

Dit is het laatste deel van een serie blog posts waarin ik stap voor stap inga op negatieve gedachten, overtuigingen en gedragen, zodat je kunt herkennen hoe je je innerlijke rust saboteert en jezelf eenvoudig geluk ontzegt. Natuurlijk geef ik je ook tips hoe je negativiteit kunt ombuigen in meer effectieve gedachten en acties.

11. Stop met denken dat je er nog niet klaar voor bent

Uit angst om te falen willen we ons zodanig voorbereiden, dat we soms helemaal niet meer aan de echte actie toekomen. Als je een nieuwe relatie wilt aangaan, of een nieuwe carriere wilt starten, of een nieuwe wending aan je leven wilt geven… betekent dat dat je uit je conform zone moet treden. Alles wat nieuw is, is eng. En daarom verzanden we soms in eindeloos voorbereiden of, erger nog, uitstellen totdat er van je mooie plannen helemaal niets meer over is. Realiseer je dat niemand zich ooit helemaal klaar voelt voor een nieuwe levensbestemming. Wanneer je merkt dat je vastgelopen bent in ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, haal je diep adem en begin je spontaan aan je nieuwe uitdaging. Hoe onvoorbereid en onzeker je je ook voelt. Spring maar in het diepe. Moet je opletten hoe snel je je hoofd boven water leert te houden!

12. Stop met het afwijzen van nieuwe relaties omdat oude relaties niet werkten

Een van de basisprincipes van mindfulness is ‘opnieuw beginnen’. Door onze levenservaring zijn we vaak zelf een beetje verkleurd en vermoeid. We denken alles al een keer meegemaakt te hebben en reageren daardoor nogal eens cynisch en bevooroordeeld op nieuwe ontwikkelingen en mensen. Dit belet ons echter om onbekende dingen uit te proberen en relaties met nieuwe mensen aan te gaan. Mindfulness leert ons dat we uit die houding kunnen stappen, en opnieuw kunnen beginnen. Elke dag weer. Hoe? Door ons te realiseren dat ons ego graag teruggrijpt op eerdere ervaringen en dat we zijn bange waarschuwingen niet altijd even serieus hoeven te nemen. Probeer de nieuwe dag eens als een kind met nieuwsgierige ogen te beginnen, en zo alle bekende dingen en mensen met een frisse blik te bekijken, zonder oordelen en verwachtingen. Hiermee ververs je je bewust-zijn, en geef je jezelf een kans om nieuwe dingen en mensen te ontdekken – en te waarderen.

13. Stop met wedijveren

Ons ego wil zich graag positief onderscheiden van de mensen om ons heen, omdat ons ego onzeker is en zichzelf daardoor graag opblaast. ‘Ik moet beter zijn dan anderen’: het wordt ons met de paplepel ingegoten. Als kind kreeg je immers een plaatje in je schrift wanneer je goed je best had gedaan, en kon je medailles verdienen bij het sporten. Onze samenleving is doordrenkt van competitie en we denken er niet eens over na, terwijl velen van ons juist stevig lijden onder die competitiedwang. Probeer de volgende gedachten eens uit als je jezelf weer eens vergelijkt met anderen: ‘Ik ben goed genoeg. En die ander is ook goed genoeg. We zijn beiden goed zoals we zijn, niet beter of slechter dan die ander.’ Hiermee roei je dat competitiedenken bij de wortel uit, en geef je je zelfvertrouwen tegelijkertijd ook een gezonde boost!

14. Stop met klagen en slachtofferen

Klagen en jezelf als slachtoffer van een onoprecht universum zien, maakt je passief en neemt al je krachten van je af. Anderen hebben je nare dingen aangedaan? Welcome to the club! Geloof me, we hebben allemaal pijn en verdriet meegemaakt en afwijzing gekend. Maar dat is geen excuus om in het verleden te blijven hangen en nu niets van je leven te maken. Waar sommige mensen al hun energie steken in verwijten en zielig doen, begrijpen anderen dat hen dat geen steek verder helpt en richten zich vol vertrouwen op de toekomst. Neem verantwoording voor je eigen leven. Hoe? Als je je betrapt op zeuren of negatieve gedachten over het verleden, leid je brein dan direct af en ga iets ondernemen. Help de buurman met het schoffelen van zijn tuin; duik de keuken in en kook een gezonde maaltijd; of verdiep je in een goed boek. Laat je niet verleiden tot gepieker over het verleden, want piekeren lost niets op en krabt die emotionele wonden alleen maar weer open. Actie is de beste remedie tegen piekeren, dus kom uit je luie stoel en steek je handen uit de mouwen. Beter voor jou en beter voor de mensen om je heen!

15. Stop met het voorbij-jagen aan klein geluk

We zijn vaak zo bezig met de wens om groots en meeslepend te leven, dat we geen oog meer hebben voor de kleine genoegens des levens. Maar als het kleine geluk je al niet opvalt, hoe denk je dan het grote geluk te kunnen herkennen? Begin dus maar eens rustig met het waarderen van al het kleine moois wat je leven nu biedt: de bloemen in de vaas; je favoriete programma op tv; een gezellig e-mailtje van een goede vriend; de lekkere maaltijd op je bord; je fijne bed. Het is de beste manier om bewust-zijn te ontwikkelen voor die talloze kleine genoegens die zich nu al in je leven bevinden.

Succes!
Marisa