DE LAATSTE TIJD realiseer ik me steeds vaker hoe onzeker voornamelijk vrouwen zijn en hoe we ons in bochten wringen om aardig gevonden te worden en te voldoen aan wat we denken dat anderen van ons verwachten.

Veel van jullie – mijn lezers en followers, mede-bloggers en zakelijke contacten – vertrouwen me toe dat ze zich constant afvragen wat anderen van hen vinden. Ook vertellen ze me dat ze zich na jaren dusdanig hebben aangepast, dat ze onherkenbaar geworden zijn voor zichzelf. Met alle gevolgen van dien, variërend van verminderd zelfvertrouwen tot regelrechte depressie.

Afgelopen donderdag heeft Marian Palsgraaf mij over dit onderwerp geïnterviewd tijdens een live webinar, dat door meer dan 80 deelnemers bijgewoond is. Ook toen bleek weer hoe zeer dit issue leeft onder jullie.

Ik ga in dit artikel dieper op deze kwestie in om te achterhalen waarin deze onzekerheid haar oorsprong vindt en wat je eraan kunt doen.

Voor de mannen onder ons: jullie voelen deze onzekerheid zelf misschien niet zo sterk, maar zullen het ongetwijfeld herkennen bij de vrouwen in je leven. Ik hoop hiermee ook jullie een hart onder de riem te steken en begrip op te wekken voor de vaak onbegrijpelijke reacties waar wij vrouwen zo berucht om zijn!

. . . . .

Weer jezelf worden

Op het einde van mijn reclamecarrière had ik me zodanig in bochten gewrongen om maar geaccepteerd te worden, dat ik echt in de war raakte en zo nu en dan flink gedesoriënteerd was. Ik dacht toen serieus dat ik mentaal aan het aftakelen was, ik werd vergeetachtig en begreep soms niet wat klanten zeiden of vroegen.

Deze situatie was ontstaan nadat ik me jarenlang had gedragen zoals ik dacht dat anderen wilden dat ik me zou gedragen.

Ondanks dat ik enorm mijn best deed om te pleasen en mee te kletsen, bereikte ik helemaal niets met dat gedrag. Terwijl ik dacht dat ik anderen een plezier deed door zo kleurloos, doorzichtig en flexibel mogelijk te zijn, konden de mensen die met mij te maken hadden helemaal niets met mijn houding en irriteerde ik hen meer dan dat ik hen van dienst kon zijn.

Zo creëerde ik precies die negatieve reacties die ik juist zo krampachtig probeerde te voorkomen. Niemand wil immers met een Barbie te maken hebben die geen eigen mening of wil heeft.

Dus hoe meer je je in bochten wringt, hoe minder mensen je mogen. En wat concludeert je ego dan? Dat het aan de anderen ligt. Want jij doet er immers alles aan om in de smaak te vallen, arme jij!

In werkelijkheid liggen de zaken iets genuanceerder. De werkelijke oorzaak van uitputtend please-gedrag is namelijk dat jij jezelf niet accepteert zoals je bent.

Maar omdat dit zo diep in jezelf verborgen ligt, kun je daar moeilijk of helemaal niet bij. En dan blijft er voor het ego niet veel anders meer over dan de beschuldigende vinger naar anderen wijzen.

Onder die dikke laag verwijten die we anderen maken, liggen dus de werkelijke oorzaken en dat zijn altijd negatieve overtuigingen over onszelf.

Hoe kan het dat moderne vrouwen zichzelf niet accepteren zoals zij zijn?

Er zijn drie redenen die ik wil bespreken:

  • het Christelijke geloof
  • het feminisme
  • de huidige opvatting dat geluk maakbaar is

Om dit te begrijpen is het belangrijk om naar het verhaal van Adam en Eva en de voortdurende invloed daarvan op vrouwen van alle tijden te kijken.

Het verhaal van Adam en Eva in het eerste testament gaat als volgt: God schiep Adam maar zag al snel dat Adam een levensgezel nodig had. God schiep vervolgens Eva uit een rib van Adam om voor hem een maatje te zijn en ervoor te zorgen dat zij kinderen zouden krijgen.

Adam en Eva leefden gelukkig in de tuin van Eden, totdat Eva werd verleid door een slang die haar aanspoorde het door God verboden fruit te eten van de boom der wijsheid. Eva was helaas makkelijk te overtuigen door de slang en at de verboden appel.

God werd zo boos, dat hij een vloek uitsprak over Eva. Voortaan zou Eva, en alle vrouwen na haar, haar kinderen onder de meest bizarre pijnen ter wereld brengen. En elk kind zou haar zonde dragen.

Alle kinderen komen sindsdien met zonde en schuld ter wereld. Alleen door de doop kunnen die zondige kinderen schoongewassen worden en zo alsnog (wanneer ze overlijden) in de hemel komen.

Waarom is dit afschrikwekkende verhaal eigenlijk ontstaan? Omdat vrouwen kinderen kregen, en dus ‘onrein’ waren. Kinderen waren immers het gevolg van in religieuze ogen verwerpelijk gedrag (sex). Niet voor niets was Maria ‘onbevlekt ontvangen’, zij raakte zwanger zonder conceptie.

Als je dit verhaal goed tot je door laat dringen, is het niet zo verwonderlijk dat zoveel vrouwen en meisjes worstelen met een te laag zelfvertrouwen, en dat ze zich eindeloos willen aanpassen. Feitelijk verontschuldigen ze zich voor het feit dat ze een vrouw zijn: een onbetrouwbaar figuur die inherent slecht is omdat die allereerste vrouw het verboden fruit at terwijl haar dat verboden was. En daarom hebben wij nu nog steeds de drang om ‘het’ goed te maken en kijken we wel uit om op onze strepen te staan of voor onze rechten op te komen.

Moet je je voorstellen dat zo’n verhaal van generatie op generatie overgedragen wordt… En dan zouden wij, na al die eeuwen van culturele indoctrinatie, nu opeens wel zelfverzekerd moeten zijn en ons heerlijk vrij en zorgeloos bewegen?

Realiseer je dat vrouwen cultureel belast zijn door dit bijbelse verhaal dat van generaties lang, van moeder op dochter, overgedragen is. Dit verhaal is deel geworden van ons culturele DNA.

Dat vrouwen zich vaak onzeker voelen, en zich verontschuldigen om wie ze zijn, is dus eigenijk normaal.

Met meer zelfvertrouwen je eigen weg volgen
Moderne vrouwen zouden hun weg kunnen volgen met veel meer zelfvertrouwen

Doe Mindfulness Vandaag

Wat ik je voor de komende week wil aanraden, is alert te zijn op oordelen over anderen als je je gekwetst voelt.

Wees bewust van gedachten als:

  • dat had hij niet mogen doen
  • dat had zij niet mogen zeggen
  • hij is altijd zo veeleisend
  • zij is altijd zo veroordelend
  • hij klaag altijd
  • zij is altijd negatief

Observeer je gedachten en oordelen over anderen, en luister naar wat ze je vertellen. Voel je vrij om het op te schrijven, zodat je meer inzicht krijgt in de patronen van deze negatieve gedachten. Uiteindelijk zul je ontdekken dat ze je maar één verhaaltje vertellen: “Zij behandelen mij slecht en ik ben hun slachtoffer” of “Zij zijn slecht en ik ben zielig”.

Het bewust worden van negatieve gedachten is de eerste stap op weg naar het terugvinden van je oorspronkelijke, aangeboren zelfvertrouwen.

Want eerst moet je weten wat er werkelijk gaande is in je hoofd: welke gedachten je brein aanmaakt. Pas daarna kun je dat issue daadwerkelijk aanpakken.

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.