Veel mensen zijn geneigd te denken dat geluk en tevredenheid niet voor hen zijn weggelegd. Alsof er ergens een hogere macht is die bepaalt dat ik wel gelukkig mag zijn, en jij niet. Ik geloof niet in hogere machten, sorry. En ik geloof al helemaal niet in toevallig geluk of ongeluk.

Ik geloof slechts in krachten. Innerlijke krachten, welteverstaan. We worden allemaal geboren met een schitterend kerstpakket aan goede eigenschappen die ons leven ontspannen, prettig en succesvol kunnen maken.

Enkele van die oorspronkelijke, goede eigenschappen zijn: vertrouwen, geduld, enthousiasme, eerlijkheid, mededogen, onbevangenheid en wilskracht – zie voor een compleet overzicht Het Schitterende Kerstpakket in mijn boek Haal Meer Uit Je Leven Met Mindfulness.

Deze eigenschappen vormen de kern van je vermogen om jezelf gelukkiger te maken.

Mensen die een succesvol leven leiden en altijd de wind mee hebben, doen echt niets bijzonders maar maken wél gebruik van die innerlijke eigenschappen die we allemaal in ons hebben.

Zij kiezen ervoor om alle zuivere eigenschappen – waarmee we als baby geboren wordt – onbeperkt in te zetten. Voor zichzelf, en daardoor ook voor anderen.

Het volgen van die zuivere eigenschappen leidt vanzelf naar geluk en tevredenheid.

Doe mindfulness vandaag

Met deze tien praktische tips leer je hoe je zelf je geluk naar een hoger niveau kunt brengen.

1. Schrap het woord ‘probleem’ uit je woordenboek

Het woord ‘probleem’ komt niet voor in het vocabulaire van gelukkige mensen. Zij beschouwen hun problemen niet als problemen, maar slechts als een obstakel wat zij zullen overwinnen, om er vervolgens sterker – want wijzer – uit te komen. Zij vertrouwen dat ze er hoe dan ook doorheen komen. Daardoor blijven ze niet dralen (waardoor een gewoon probleem uitgroeit tot een mega-probleem) maar vatten de koe direct bij de horens.

2. Wees vriendelijk tegen anderen

Het beoefenen van vriendelijkheid maakt je gelukkig, dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Elke keer dat je iets vriendelijks doet of zegt, maakt je brein het hormoon serotonine aan dat spanning wegneemt en je een goed gevoel geeft. Daarnaast zorgt vriendelijkheid er natuurlijk ook voor dat je relaties een stuk warmer worden!

3. Wees dankbaar voor wat je hebt

Misschien ken je dit gezegde: “Gelukkige mensen hebben niet het beste van alles, maar ze maken het beste van wat ze hebben.” Geluk zit niet in ‘alles’ hebben. Integendeel: vaak veroorzaakt ‘alles’ hebben juist stress en ellende, kijk maar naar succesvolle film- of muzieksterren die zichzelf ten gronde richten. Richt je op wat je reeds hebt, in plaats van je blind te staren op wat je (nog) niet hebt. Dankbaarheid is een ongelofelijk krachtige eigenschap die je leven vervult met warmte en overvloed. En dat brengt je linea recta bij geluk en tevredenheid.

4. Neem verantwoording voor je eigen leven

Hoe naar je situatie ook is: verschuil je niet achter smoesjes maar onderken dat het door jouw eigen beslissingen gekomen is. Zolang je de schuld blijft geven aan anderen en aan omstandigheden in de buitenwereld, stel je jezelf afhankelijk op en dat maakt enorm ongelukkig. Recht je rug, wees dapper en geef toe dat jij zelf stomme beslissingen hebt genomen. Hoppa! Nu sta je meteen in je eigen kracht. Want zodra je uit je smoezenhoek stapt, kun je een stuk helderder denken, waardoor je vanaf nu wel verstandige beslissingen kunt nemen en je je leven ten goede kunt keren.

5. Houd op met roddelen

Roddelen lijkt altijd heel gezellig, zeker met koffie en koekjes erbij, maar het is in feite een zeer negatieve en schadelijke gewoonte. Het zaait wantrouwen en daarmee oogst je ook wantrouwen. Niet zo fijn voor jou, en ook niet voor anderen. Spreek bewust positief over anderen. Heb je niets positiefs te melden, houd dan je mond. Sta jezelf niet toe mee te roddelen als anderen het wel doen, want roddelen maakt meer kapot dan je lief is.

6. Houd je bij het huidige moment

Gelukkige mensen blijven niet hangen in het verleden en wat er allemaal mis is gegaan. Ook verzinnen ze geen doemscenario’s voor de toekomst. Ze houden zich bij het huidige moment zoveel als ze kunnen, omdat geluk alleen in het NU te vinden is. Het verleden is al voorbij, de toekomst moet nog komen. NU is het enige moment dat telt, omdat we NU weten dat we echt leven. Maak dus het meeste van NU!

7. Kies je vrienden met zorg

Wees beducht voor klagers in je vriendenkring die de schuld bij anderen leggen en geen verantwoording nemen voor alle ellende die hun ‘overkomt’. Hun geklaag zuigt je leeg en geeft je een naar gevoel. Zoek daarentegen positieve vrienden op die zelf verantwoording durven te nemen en daardoor een stuk sterker in hun schoenen staan. Laat je onbeperkt inspireren door hun enthousiasme en tevredenheid.

8. Zoek geen goedkeuring van anderen

Gelukkige mensen houden zich niet bezig met wat anderen van hen denken. Ze volgen hun eigen hart terwijl ze negatievelingen op gezonde afstand houden. Ze snappen dat het niet mogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Luister dus gerust naar advies van anderen, maar trek wel je eigen plan. Vind jij het goed wat je hebt besloten en gepresteerd? Vertrouw er dan op dat het goed is.

9. Draai niet om je waarheid heen

Liegen en smoesjes verzinnen om een ander geen pijn te hoeven doen lijkt heel sociaal en aardig, maar het geeft veel stress en het ondermijnt je zelfvertrouwen (en dat van die ander). Wees altijd eerlijk, ook als je denkt dat een ander het niet aankan – dat mag die persoon namelijk zelf uitmaken. Je waarheid is altijd goed genoeg. Draai er niet lafjes omheen en sta voor je ideeën, maar blijf wel subtiel en let op dat je niet ongevraagd over de gevoelens van een ander heen walst.

10. Stel vast waarop je invloed hebt en… neem actie!

Het weer, de wereldeconomie of de Haagse politiek zijn doorgaans geen gebieden waar gewone mensen zoals jij en ik direct invloed op hebben. Ga er dan ook niet over zitten stressen en klagen, maar accepteer deze verschijnselen zoals ze zijn. Richt je liever op die gebieden waarop je wél invloed kunt uitoefenen, zoals je eigen relaties, je eigen gezondheid, je eigen financiën en je eigen carrière. Zijn er aspecten van je leven die je niet bevallen en die duidelijk binnen je persoonlijke invloedssfeer vallen, pak deze dan aan. Actie is het wondermiddel dat je binnen no-time naar geluk en tevredenheid brengt!

In mijn e-boek lees je alles over de kracht van mindfulness en hoe mijn aanpak je al snel tevreden en gelukkiger maakt.


Succes!
Marisa ×