ONZE ANGSTIGE, NEGATIEVE en veroordelende gedachten en overtuigingen maken het ons vaak niet al te makkelijk. We weten heus wel dat we niet negatief moeten zijn, maar toch blijven nare gedachten maar in ons hoofd opkomen.

Dit is deel 2 van een nieuwe serie blog posts waarin ik stap voor stap inga op negatieve gedachten, overtuigingen en gedragen, zodat je kunt herkennen hoe je je innerlijke rust saboteert en jezelf eenvoudig geluk ontzegt. Natuurlijk geef ik je ook tips hoe je negativiteit kunt ombuigen in meer effectieve gedachten en acties.

6. Stop met vasthouden aan het verleden

Onbewust dragen we allemaal de minder geslaagde episoden uit ons verleden met ons mee. Dingen die niet hadden mogen gebeuren… of mensen die ons gekwetst en verraden hebben… Rationeel weten we wel dat we het verleden moeten loslaten omdat we er toch niets meer aan kunnen veranderen, maar daar denkt onze mind geheel anders over! En zo maakt het te pas en te onpas allerlei negatieve gedachten over ons verleden aan en dwingt het ons oude pijn en vernedering dag in dag uit te herkauwen, soms de rest van ons leven lang. Met mindfulness kun je alert zijn op die negatieve gedachten over het verleden. Zodra je merkt dat je weer in diezelfde donkere denkspiraal terecht bent gekomen, zeg je tegen jezelf: stop! Daarna ga je bewust op zoek naar een positieve gedachte. Zoek bijvoorbeeld in je geheugen dingen, gebeurtenissen en mensen op waar je dankbaar voor bent; denk aan iets leuks dat in de planning staat; of schrijf een inspirerende e-mail aan iemand. Ga niet in op oud zeer of verdriet, maar leid je hersenen bewust af met de power van positief denken.

7. Stop met het voeden van faalangst

Omdat onze gedachten allerlei scenario’s bij elkaar kunnen fantaseren, bedenken we vaak wat er allemaal fout kan gaan –nog voordat we iets hebben ondernomen. Realiseer je dat iets doen en dan falen nog steeds vele malen productiever is dan helemaal niets doen en als een angsthaas in een hoek blijven zitten. Elk falen is een stap in de richting van succes. Er is dus geen zinloos falen. De fouten die je maakt, heb je nu eenmaal nodig om te groeien en te bloeien. Beschouw fouten dus niet als jammerlijk falen, maar als leermomenten die je leven kleur en diepgang geven.

8. Stop met denken dat je geluk kunt kopen

Als ik nu maar eenmaal die nieuwe schoenen heb, dan ben ik volmaakt gelukkig. En dat is ook zo… voor twee heerlijke weken lang! Maar daarna is het nieuwtje er toch echt weer vanaf gesleten en gaat je mind weer op zoek naar andere spullen die je eeuwig geluk beloven. Dit vluchtige geluk is niet waar het in het leven werkelijk om draait. Waar wij mensen echt gelukkig van worden – betekenisvolle relaties, ontspanning en werken aan onze passies – kost namelijk helemaal niets. Als je daar niet in wilt investeren, kun je spullen kopen tot je erbij neervalt, maar die gaan de emotionele leegte in je toch echt niet opvullen. Verleg je focus dus van ‘ik moet dit of dat hebben’ naar ‘hoe kan ik van waarde zijn voor anderen?’ Je zult zien dat je daar een stuk gelukkiger van wordt!

9. Stop met het zoeken van geluk in anderen

Ongelukkige mensen kunnen nooit gelukkige relaties hebben. Als je niet tevreden en blij bent met jezelf, dan is er geen stevig fundament om een relatie met een ander op te bouwen. Zolang je alleen maar bezig bent met je eigen ongeluk (door bijvoorbeeld pijn of teleurstelling uit je verleden) heb je geen ruimte om een ander te waarderen voor wie hij is. Je zult je innerlijke ontevredenheid of een gebrek aan eigenliefde eerst moeten aanpakken, voordat een relatie kans van slagen heeft. Gelukkig kun je met mindfulness afscheid nemen van het oude verhaal dat je jezelf al jarenlang vertelt… en met een opgeschoonde versie van jezelf opnieuw beginnen.

10. Stop met lummelen

Als je te weinig te doen hebt, geef je jezelf teveel tijd om na de denken. Daarmee heeft je mind de vrije hand om eindeloos veel te piekeren en problemen te creëren. Mensen die lekker in hun vel zitten, blijven niet hangen in ach en wee en mitsen en maren, maar nemen daarentegen altijd snel beslissingen om snel weer verder te kunnen. Ze hebben domweg geen tijd en zin om stil te staan bij fouten of teleurstellingen. Als je merkt dat je vaak negatieve gedachten hebt, dan is dat alleen maar een teken dat je er teveel tijd voor neemt. De beste remedie tegen negativiteit is actie. Dat betekent: je mouwen opstropen en iets nuttigs doen. Werken met gedrevenheid en passie is de snelste manier om negatieve gedachten uit te bannen en je zelfvertrouwen naar nieuwe levels te stuwen.

Succes!
Marisa

PS. Lees hier deel 3 van deze serie blog posts.

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.